Isărescu: Sunt prea multe firme cu pierderi permanente şi afectează creditarea, fiind subcapitalizate

Numărul mare de firme care raportează permanent pierderi, de circa 200.000, arată că în România nu se respectă regulile economiei de piaţă, situaţia lor afectând inclusiv procesul de finanţare de la bănci, care nu le pot acorda credite pentru că sunt subcapitalizate, potrivit guvernatorului BNR.

Urmărește
510 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Sunt prea multe firme cu pierderi permanente şi afectează creditarea, fiind subcapitalizate

Mugur Isărescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Numărul extrem de mare, 200.000 de întreprinderi private cu pierderi permanente, arată două probleme majore: de ce nu se respectă regulile economiei de piaţă în România? În anii 90 (...) ni s-a spus următorul lucru: concurenţa şi curăţenia pieţei sunt esenţiale, adică intrări, dar şi ieşiri. Să poţi să înfiinţezi firme, să lucreze, să fie concurenţă loială, dar să existe şi ieşiri la fel. Dacă nu face faţă sau dacă are pierderi, să poată fi radiată rapid. Păstrarea unui număr mare de societăţi cu pierderi permanente nu numai că ecranează situaţia sectorului privat, dar îngreunează chiar procesul de finanţare", a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului asupra stabilităţii financiare, ediţia 2015.

El a arătat că unele dintre aceste firme sunt foste societăţi de apartament, create pentru a "mişca" banii, iar altele reprezintă nereuşite familiale.

Raportul propune şi analizarea sectorului privat, unde aproape o treime din firme au pierderi permanente, după ce 25 de ani s-a discutat despre întreprinderile de stat.

"Discutăm de 25 de ani ce facem cu companiile de stat. Discuţiile au continuat pentru că acestea au fost o sursă de arierate, care sunt un surogat de bani. Două decenii, preocuparea principală a fost cea a întreprinderilor de stat, producătoare de arierate, care au subminat, într-un fel, politica anti-inflaţionistă a băncii centrale", a explicat şeful BNR.

Pierderile declarate de firme îngreunează, totodată, finanţarea de către bănci, întrucât companiile respective nu pot oferi garanţii pentru banii împrumutaţi, fiind astfel nebancabile.

"O dezbatere pe această temă mi se pare importantă pentru că ajungem la altă problemă: în România avem multe companii private, dar sunt subcapitalizate. Cine să adune acest capital autohton? A spera că se va face capital prin credit bancar ar însemna să se decapitalizeze băncile. (...) Am avut bănci făcute de către antreprenori şi cu acest gând ascuns: luăm din bancă şi dăm la companie! Este iluzia beţivului: îmi fac restaurant să beau gratis", a atras atenţia guvernatorul.

Un astfel de comportament al băncilor ar afecta deponenţii, dar şi acţionarii, iar acordarea de credite firmelor falite ar face ca o parte semnificativă din fondurile băncii să se "scurgă" către acperirea creditelor neperformante.

Isărescu a punctat că firmele pot fi capitalizate prin activele pe care le deţin, însă trebuie ţinut cont de devalorizarea acestora, sau prin fonduri europene.

"Fondurile europene sunt donaţii. De ce se speră ca firmele să se capitalizeze cu banii băncilor şi nu se insistă pe o sursă clară de capitalizare, fondurile europene? Legătura puternică între bancher şi antreprenor ar trebui să funcţioneze: hai să luăm bani europeni! Tu te capitalizezi, iar eu te pot finanţa! Dar fiecare să îşi vadă lungul nasului, să nu creadă nimeni că va trăi super bine din această relaţie. Supravieţuirea este pe primul loc, şi nu un SUV, un yacht şi aşa mai departe", a completat Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici