- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.01.2016, 18:03)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Sunt premise ca leul să rămână stabil, dacă România evită problemele economice interne
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că sunt premise ca leul să se menţină stabil faţă de euro şi anul acesta, în cazul evitării dezechilibrelor macroeconomice interne, care pot exacerba impactul instabilităţii economiei internaţionale, inclusiv a regiunii în care se află România.
Urmărește
491 afișări
Isărescu: Sunt premise ca leul să rămână stabil, dacă România evită problemele economice interne (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
"Leul a fost stabil pentru că şi condiţiile macroeconomice din 2015 au fost stabile. Am avut o situaţie macroeconomică bună şi aceasta s-a reflectat fără să fie nevoie de intervenţii susţinute ale Băncii Naţionale, iar aceste condiţii stabile s-au reflectat într-o stabilitate a pieţei şi o relativă stabilitate a leului. Pentru viitor, în ciuda faptului că economia intenrnaţională şi zona în care ne situăm nu au fost deloc stabile şi indirect spunem că acesta este cadrul în care trebuie să gândim şi viitorul, dacă situaţia macroeconomică internă se va menţine stabilă, nu vom asista la deteriorări de indicatori şi la dezechilibre mai mari, există premisa ca leul să fie în continuare stabil", a afirmat guvernatorul, într-o conferinţă de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Influenţele externe pot să dezechilibreze situaţia, a avertizat Isărescu.
"Am trăit cu un an înainte, în 2014, o asemenea situaţie, criza din Turcia, criza din Ucraina, şi ştim ce înseamnă. Un context internaţional tulbure, sau mai tulbure decât în acest an, volatilităţi mai mari şi mişcări mai ample de capitaluri ne vor influenţa ca şi până în prezent, pot crea dezechilibre temporare pe piaţă şi problema este să nu potenţăm un astfel de mediu extern instabil, care se conturează a fi instabil şi în acest an, probabil că şi în perspectivă. Problema este să nu-l potenţăm cu probleme economice interne, cu dezechilibre interne care sunt mai greu de administrat", a spus el.
Potrivit unei note de cercetare a ING Bank România, intervalul de tranzacţíonare agreat de BNR pentru leu este de 4,38 - 4,52 lei/euro.
"Vom urmări indicii din partea BNR astăzi, după şediţa de politică monetară, deoarece exact acum un an guvernatorul a sugerat intervalul de tranzacţionare de 4,38 - 4,52 lei/euro, care a ţinut, în linii mari, în 2015. Datorită beneficiilor limitate ale unui leu mai slab, nu credem ca intervalul va fi mutat mai sus", se arată într-o notă de cercetare publicată joi de economiştii ING Bank România, anterior conferinţei de presă a guvernatorului BNR.
Cursul euro anunţat de BNR a crescut joi cu 0,58 bani, la 4,5257 lei/euro.
În piaţa interbancară, euro se tranzacţiona aproape de ora 18:00 la 4,5295 lei/euro, fără variaţii semnificative în urma declaraţiilor guvernatorului.
Referinţa a crescut pe finalul anului trecut la maximul a doi ani, aproape de 4,54 lei/euro, dar fără să depăşescă acest prag. Deprecierea a avut loc pe fondul dezamăgirii investitorilor pe marile pieţe financiare după o decizie a Băncii Centrale Europene, dar şi a repoziţionării investitorilor în contextul deciziei Fed de majorare a doânzii de politică monetară.
BNR calculează cursul euro în funcţie de cotaţiile din piaţa interbancară, în timp ce cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe