- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.01.2016, 18:03)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Sunt premise ca leul să rămână stabil, dacă România evită problemele economice interne
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că sunt premise ca leul să se menţină stabil faţă de euro şi anul acesta, în cazul evitării dezechilibrelor macroeconomice interne, care pot exacerba impactul instabilităţii economiei internaţionale, inclusiv a regiunii în care se află România.
Urmărește
491 afișări
Isărescu: Sunt premise ca leul să rămână stabil, dacă România evită problemele economice interne (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
"Leul a fost stabil pentru că şi condiţiile macroeconomice din 2015 au fost stabile. Am avut o situaţie macroeconomică bună şi aceasta s-a reflectat fără să fie nevoie de intervenţii susţinute ale Băncii Naţionale, iar aceste condiţii stabile s-au reflectat într-o stabilitate a pieţei şi o relativă stabilitate a leului. Pentru viitor, în ciuda faptului că economia intenrnaţională şi zona în care ne situăm nu au fost deloc stabile şi indirect spunem că acesta este cadrul în care trebuie să gândim şi viitorul, dacă situaţia macroeconomică internă se va menţine stabilă, nu vom asista la deteriorări de indicatori şi la dezechilibre mai mari, există premisa ca leul să fie în continuare stabil", a afirmat guvernatorul, într-o conferinţă de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Influenţele externe pot să dezechilibreze situaţia, a avertizat Isărescu.
"Am trăit cu un an înainte, în 2014, o asemenea situaţie, criza din Turcia, criza din Ucraina, şi ştim ce înseamnă. Un context internaţional tulbure, sau mai tulbure decât în acest an, volatilităţi mai mari şi mişcări mai ample de capitaluri ne vor influenţa ca şi până în prezent, pot crea dezechilibre temporare pe piaţă şi problema este să nu potenţăm un astfel de mediu extern instabil, care se conturează a fi instabil şi în acest an, probabil că şi în perspectivă. Problema este să nu-l potenţăm cu probleme economice interne, cu dezechilibre interne care sunt mai greu de administrat", a spus el.
Potrivit unei note de cercetare a ING Bank România, intervalul de tranzacţíonare agreat de BNR pentru leu este de 4,38 - 4,52 lei/euro.
"Vom urmări indicii din partea BNR astăzi, după şediţa de politică monetară, deoarece exact acum un an guvernatorul a sugerat intervalul de tranzacţionare de 4,38 - 4,52 lei/euro, care a ţinut, în linii mari, în 2015. Datorită beneficiilor limitate ale unui leu mai slab, nu credem ca intervalul va fi mutat mai sus", se arată într-o notă de cercetare publicată joi de economiştii ING Bank România, anterior conferinţei de presă a guvernatorului BNR.
Cursul euro anunţat de BNR a crescut joi cu 0,58 bani, la 4,5257 lei/euro.
În piaţa interbancară, euro se tranzacţiona aproape de ora 18:00 la 4,5295 lei/euro, fără variaţii semnificative în urma declaraţiilor guvernatorului.
Referinţa a crescut pe finalul anului trecut la maximul a doi ani, aproape de 4,54 lei/euro, dar fără să depăşescă acest prag. Deprecierea a avut loc pe fondul dezamăgirii investitorilor pe marile pieţe financiare după o decizie a Băncii Centrale Europene, dar şi a repoziţionării investitorilor în contextul deciziei Fed de majorare a doânzii de politică monetară.
BNR calculează cursul euro în funcţie de cotaţiile din piaţa interbancară, în timp ce cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe