- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Italia cere Uniunii Europene să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru megawatt-oră
În contextul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina care ameninţă piaţa energetică europeană, Italia face un apel urgent către Uniunea Europeană pentru reducerea plafonului la preţul gazelor naturale.
Italia cere Uniunii Europene să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru megawatt-oră
Ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, a propus vineri stabilirea unui nou plafon la 60 de euro pentru megawatt-oră.
Actualul mecanism de plafonare a preţurilor expiră la sfârşitul acestei luni. Ministrul italian susţine că un plafon mai scăzut ar proteja consumatorii şi companiile de speculaţiile financiare care nu au legătură cu preţul real al materiei prime, relatează Reuters.
Îngrijorările privind o nouă criză energetică s-au intensificat după ce Ucraina a refuzat să mai prelungească acordul de tranzit al gazelor cu Rusia, marcând sfârşitul unei ere în care Moscova domina piaţa energetică europeană. În acest context, preţul gazelor naturale la bursa olandeză TTF, considerată reper pentru Europa, a atins cel mai ridicat nivel din ultimul an - 50,17 euro per megawatt-oră.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Coreea de Nord lansează o rachetă balistică în timpul vizitei lui Blinken la Seul
-
Premierul Canadei, Justin Trudeau, ar putea demisiona în această săptămână
-
SUA relaxează restricţiile umanitare pentru Siria, dar menţine sancţiunile împotriva noului guvern
Analiştii de la Goldman Sachs avertizează că oprirea fluxurilor de gaze ruseşti, combinată cu temperaturile sub medie, ar putea împinge preţul până la 84 de euro per megawatt-oră.
Italia pare însă pregătită să facă faţă acestei situaţii. Ministrul Energiei a dat asigurări că ţara are rezerve suficiente pentru următoarele două luni, cu depozitele umplute la aproape 80% din capacitate. Mai mult, Italia şi-a diversificat sursele de aprovizionare după 2022. Un nou terminal plutitor pentru gaz natural lichefiat urmează să devină operaţional la începutul lunii aprilie, ceea ce va permite Italiei să importe anual până la 28 de miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat - echivalentul cantităţii importate prin conductă din Rusia în 2021.
Consumul total de gaz al Italiei pentru anul trecut este estimat la aproximativ 61 de miliarde de metri cubi, principalii furnizori fiind Algeria şi ţările nordice.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO