- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (25.07.2011, 18:38)
- Gabriel Pecheanu , Gabriel Pecheanu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Jeffrey Franks: Suntem abia la mijlocul misiunii, dar cred că avem nişte veşti bune de anunţat. Ţintele au fost atinse în toate domeniile
Reprezentantul FMI în România, Jeffrey Franks, a afirmat, luni, la începutul întreverii cu şeful statului, că, deşi se află la mijloc de misiune în ţara noastră, are veşti bune de anunţat, preşedintele Traian Băsescu afirmând că obiectivul României este susţinerea creării locurilor de muncă.
Urmărește
501 afișări
Jeffrey Franks: Suntem abia la mijlocul misiunii, dar cred că avem nişte veşti bune de anunţat. Ţintele au fost atinse în toate domeniile (Iamgine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)
"Cunosc problemele care au fost deja discutate şi, mai mult sau mai puţin, sunt de aceeaşi opinie cu premierul. Principalul obiectiv pe care îl avem, uitându-ne la ce s-a întâmplat în primele luni ale anului, este să împingem resursele guvernamentale în susţinerea creării de locuri de muncă", a spus Traian Băsescu, în debutul întrevederii.
El a adăugat că principalul obiectiv este menţinerea tendinţei de creştere şi luna următoare.
"Dacă vom continua să aplicăm măsuri de austeritate, spre exemplu plata arieratelor acum şi vom diminua resursele pentru investiţii, vom pierde tendinţa creşterii PIB-ului. Luăm în considerare arieratele din sistemul sanitar şi noi credem că, dacă lucrurile vor merge ca în primele şase luni, cu plusul din veniturile bugetare, vom aveam ceva posibilităţi, în octombrie, noiembrie, decembrie, chiar dacă acum nu plătim întreaga notă a arieratelor. Pe de altă parte, sistemul medical trebuie să negocieze cu furnizorii de medicamente să extindă perioada de plată. Sunt multe alte ţări în Europa care au o perioadă de 36 de zile pentru plată", a adăugat şeful statului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Preşedintele a menţionat că lipsa reformelor în sistemul sanitar este demonstrată de situaţia financiară, nu numai lipsa resurselor.
"Dar este clar că doar o aparentă reformă a sistemului nu mai poate funcţiona. Ok, am închis câteva spitale, dar sistemul nu este reformat şi aici trebuie să punem costurile sub control într-un mod real. Nu putem continua să irosim toate resursele într-un sistem care refuză o reformă reală şi un management curat al resurselor. Mai întâi, sistemul trebuie să fie funcţional din punct de vedere managerial, de la alocarea resurselor şi mai târziu să îndreptăm banii din investiţii pentru a acoperi găurile care se creează în mod constant în sistemul sanitar", a mai spus Băsescu.
El şi-a cerut scuze că intervenţia sa a fost mai lungă, dar a precizat că mesajul său este că autorităţile nu sunt împotriva bolnavilor, care trebuie să fie trataţi, dar că, "mai întâi, administratorii din sistemul sanitar trebuie să se uite la bani".
La rândul său, Jeffrey Franks, a afirmat că, deşi se află la mijlocul misiunii, are "veşti bune de anunţat".
"Nu suntem la finalul misiunii, de obicei ne întâlnim la sfârşit. Suntem abia la mijloc, dar cred că avem nişte veşti bune de anunţat, aşa cum probabil că ştiţi deja", a spus Franks.
El a mai spus că au fost evaluate performanţele din cadrul programului până la mijlocul anului şi s-a descoperit că ţintele au fost atinse în ceea ce priveşte criteriile de performanţă în practic toate domeniile.
"Există unul asupra căruia încă mai lucrăm, dar sunt veşti bune, că performanţele din cadrul obiectivelor merg destul de bine. În zona structurală, există domenii unde trebuie să continuăm eforturile. Aţi menţionat unul, în zona asistenţei medicale, dar, repet, vedem ceva mişcare în zonele cheie şi cred că ne vom întoarce cu un raport bun la Washington pentru următoarea analiză a board-ului, dar desigur că trebuie să lucrăm împreună la rectificarea bugetară din 2011, la bugetul din 2012 şi la zona structurală în general", a mai spus Franks.
"Jeff, sunt de acord în totalitate că trebuie să ne adaptăm deficitul la sistemul ESA pentru a nu mai avea discrepanţe în raport cu UE şi probabil (...) va trebui să fixăm ca ţintă teoretic 2,5% pentru a avea 3% pe ESA, dar aici vă ştiu punctul de vedere. Aici trebuie să discutăm, poate să fixăm 2,8-2,9%, undeva pe aici, să negociem. Poate nu în mod definitiv acum, în octombrie, la următoarea misiune, dar va trebui să găsim o soluţie pentru a nu opri investiţiile, pentru că din cauza realităţilor de pe piaţa internaţională trebuie să avem în vedere ca cel mai puternic investitor să fie guvernul în următoarea perioadă, altfel nu putem face ca lucrurile să înainteze", a spus Băsescu, după care jurnaliştii au fost invitaţi să părăsească sala, restul întrevederii desfăşurându-se cu uşile închise.
Membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au fost primiţi, luni, şi la Palatul Cotroceni, de către premierul Emil Boc, împreună cu ministrul Finanţelor.
România a ieşit din recesiune şi va menţine ritmul reformelor, deoarece nu este încă momentul de a sărbători cu şampanie, provocarea Guvernului fiind să nu facă "niciun pas înainte", să deruleze o politică prudentă şi să nu se întoarcă la populism, le-a spus, luni, premierul Emil Boc oficialilor FMI.
Şeful delegaţiei Fondului la Bucureşti, Jeffrey Franks, l-a asigurat pe Boc că FMI apreciază eforturile Guvernului de a respecta programul convenit şi a creşte din punct de vedere economic.
O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află la Bucureşti în perioada 20 iulie - 1 august pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv şi a modului în care au fost îndeplinite ţintele stabilite pentru prima jumătate a acestui an.
În luna martie, autorităţile române au decis să prelungească înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Atunci, FMI a pus la dispoziţia României o primă tranşă în valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).
Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe