- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (09.08.2016, 09:20)
- Ioana Nicolescu , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
#JobInRomania: 5% din şomeri sunt absolvenţi de facultăţi: “De la Comunicare, am ajuns hair-stylist” - FOTO
România produce multe diplome, dar puţini muncitori. 5% din şomeri sunt absolvenţi de facultăţi, iar între cei care încep să muncească, foarte puţini îşi găsesc un job în domeniul studiat. "Decalajul dintre pregătirea în şcoală şi piaţa muncii e tot mai mare", spun experţii.
Urmărește
2447 afișări
#JobInRomania:5% dintre şomeri sunt absolvenţi de facultăţi: “De la Comunicare am ajuns hair-stylist”
Cluj: Absolventă de Comunicare şi Relaţii Publice la UBB s-a orientat spre o carieră de hair - stylist
O absolventă a promoţiei 2015 a specializării de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Mădălina Toma, spera să lucreze în PR, dar a trebuit să se orienteze spre o carieră de hair-stylist, pentru că nu şi-a găsit o slujbă în domeniul pentru care s-a pregătit în facultate. După absolvire, Mădălina şi-a trimis CV-ul la agenţiile de PR din Cluj-Napoca, a încercat să îşi găsească un loc de muncă, iar după câteva luni de tatonări de angajare, s-a consultat cu părinţii şi a decis să se reorienteze profesional.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
„Am absolvit anul trecut Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) a UBB, specializarea Comunicare şi Relaţii Publice. Mi s-a părut interesant acest domeniu, îmi doream să lucrez în PR, la o agenţie, să mă ocup de organizarea unor evenimente diverse. În facultate am prins noţiunile de bază, dar este nevoie şi de practică. După ce am absolvit, am încercat în diverse locuri, am trimis CV-ul, dar nu am avut şansa să îmi găsesc ceva. Pentru că hair-stylismul era un hobby în facultate, când aranjam părul colegelor şi prietenelor mele, am decis să urmez un curs de şase într-un salon din Cluj-Napoca, pe care l-am absolvit în acest an, în luna mai. Viaţa m-a constrâns să mă reprofilez”, a povestit Mădălina.
În perioada cursului a făcut două săptămâni de teorie iar în rest practică la salonul respectiv şi a căpătat experienţă, a învăţat care sunt noile tendinţe, noile tipuri de tunsori, de aranjat şi vopsit părul.
„Am mers pe întreaga gamă, sunt hair-stylist pentru femei, bărbaţi şi copii, iar acum lucrez în acest domeniu la un salon. De asemenea, lucrez şi acasă, mai ales în această perioadă când sunt nunţi, le aranjez pe mirese sau pe domnişoarele lor de onoare. Îmi place ceea ce fac. Există, totuşi, o legătură cu ceea ce am învăţat în facultate, şi anume partea de comunicare, să ştii să te promovezi, deci aplic ceea ce am învăţat, abilităţile de comunicare, pentru a-mi crea o clientelă. Pregătesc şi cărţi de vizită personalizate <<Hair styling by Mădălina Toma>>”, a spus absolventa de UBB.
Tânăra nu a uitat, însă, prima dragoste, comunicarea, şi încearcă, în paralel, să îşi găsească o slujbă de PR, continuând să trimită CV-uri. „Nu renunţ la partea de comunicare. Dacă mi-aş găsi ceva, aş lăsa pe locul doi partea de coafor, pe care aş practica-o în timpul liber”, a mai spus Mădălina.
Expert: Decalajul dintre ce pregăteşte universitatea şi ce se cere pe piaţa muncii e peste tot în lume
Mădălina nu este un caz singular. 5% dintre şomerii României sunt absolvenţi de studii superioare. Şi totuşi nu există o cifră clară cu privire la numărul absolvenţilor care ajung să profeseze în domeniile studiate. În aceste condiţii, experţii din Educaţie spun că cerinţele de pe piaţa muncii sunt cu totul altele decât ceea ce învaţă tinerii la facultate iar acest decalaj se regăseşte peste tot în lume, spune Tincuţa Apăteanu, expert în Educaţie, fondatorul Asociaţiei Edusfera şi Digital Kids.
„Nu avem universităţi care să pregătească studenţii în marketing şi comerţ online sau educaţie online, securitate cibernetică, şi gândiţi-vă că aproape toate meseriile urbane au o componentă de online acum. Oamenii care se pregătesc temeinic în astfel de domenii sunt autodidacţi, de fapt. Decalajul acesta dintre ce pregăteşte universitatea şi ce se cere pe piaţa muncii e peste tot în lume”, a explicat Apăteanu pentru MEDIAFAX.
Ea atrage atenţia că România este ţara cu cel mai scăzut procent de persoane cu studii universitare din totalul populaţiei din UE, doar 18%, în condiţiile în care Bulgaria are 28%. „Urmează să avem din ce în ce mai puţini studenţi, având în vedere faptul că aproape un sfert dintre absolvenţii de clasa a XII-a nici măcar nu se mai prezintă la Bac, iar peste 30% dintre cei prezenţi pică examenul. De ce nu este bine să avem din ce în ce mai puţini studenţi? Mie răspunsul mi se pare logic: absolvenţii de studii terţiare au acces la salarii mai mari şi, contrar opiniei populare şi miturilor, se angajează mai repede decât absolvenţii de studii medii sau primare. Dacă vreţi să ştiţi cum arată de fapt forţa de muncă din România (care este nivelul de educaţie al angajaţilor români), realitatea este că, în acest moment, doar 18% au studii superioare, 3,6% au studii postliceale, 36% au studii liceale, 21% au urmat o şcoală profesională şi 17% au terminat doar gimnaziul”, a explicat Apăteanu.
Studiu: 58% dintre studenţi spun că îşi vor găsi greu un loc de muncă
Un studiu internaţional, Trendence Graduate Barometer 2015, realizat cu 952 de universităţi din 24 de ţări participante, care a analizat situaţia a peste 280.000 de studenţi şi absolvenţi de facultate în relaţie cu piaţa muncii, arată că aproximativ 28% din studenţii români au optat pentru studii de Business şi Finanţe, iar în jur de 23% au optat pentru inginerie. De asemenea, studiile sociale şi umaniste sunt destul de populare, în jur de 13% optând pentru acestea. În schimb, pentru studiile de informatică, sectorul de pe piaţa muncii care are cea mai mare cerere în prezent, optează în jur de 9% dintre tineri. În afară de cunoştinţele foarte bune de IT pe care le cere piaţa muncii în prezent, limbile străine sunt foarte căutate. La toate târgurile de job-uri se cere limba engleză la perfecţie şi încă o limbă străină pe lângă aceasta. Însă, studiul Trendence arată că aproximativ 45% din absolvenţii de studii superioare din România nu cunosc o a doua limbă străină pe lângă limba engleză.
Studiul mai arată că studenţii români sunt singurii dintre ţările participante care sunt pregătiţi să muncească 40 de ore pe săptămână la primul job. Mai mult, ei au şi aşteptări foarte mici în privinţa salariului, aşteptându-se să primească cel mult 7.500 de euro pe an. Studenţii au trecut şi câteva criterii după care şi-ar alege angajatorul. Foarte importante pentru ei sunt: dezvoltarea personală, perspectivele bune în carieră, un echilibru sănătos între viaţa personală şi cea profesională şi modul în care sunt trataţi la locul de muncă.
Potrivit sursei citate, 40% din studenţii români consideră că facultatea îi va ajuta să dezvolte abilităţile de care au nevoie pentru a face faţă pe piaţa muncii. Însă, 58% din ei consideră că le va fi destul de greu să găsească un job.
Preşedintele ANOSR: Avem multe meserii care în momentul de faţă nu sunt studiate în România
Preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Vlad Cherecheş, a explicat pentru MEDIAFAX că este o chestie relativă în ce măsură domeniul studiat are legătură cu domeniul în care lucrezi. „În momentul de faţă, toate lucrurile sunt mult mai variate, nu mai există să lucrezi într-un singur domeniu de nişă, decât în foarte puţine cazuri. Foarte multe domenii cer mai multe competenţe. Însă, o problemă este că universităţile nu prea se preocupă să ofere practică în domeniu. În IT este mult mai uşor să-ţi găseşti zone de practică fiindcă sunt marile companii de pe piaţă. În schimb, la domeniile de nişă, studenţii nu prea au unde să facă practică, cu atât mai puţin să se încadreze neapărat în domeniul studiat. În plus, avem multe meserii care în momentul de faţă nu sunt studiate în România, nu sunt dezvoltate, nu se regăsesc în sistemul de învăţământ superior. Gândiţi-vă câţi absolvenţi de facultăţi precum Ştiinţe Politice sunt, şi ce fac ei concret după ce termină o astfel de specializare? Câţi ajung să şi lucreze în acest domeniu?”, spune preşedintele ANOSR.
În plus, din cauza acestei lipse de coerenţă între domeniile de studii şi piaţa muncii, foarte mulţi tineri au realizat că pentru viitorul lor profesional, este mai bine să se angajeze cât mai devreme posibil şi să înveţe direct de la angajator, fiindcă ceea ce învaţă în facultate nu prea mai are valoare pe piaţa muncii. Lucrul acesta, însă, diminuează importanţa studiilor universitare în viaţa tinerilor şi în societate, atrage atenţia Cherecheş.
„În general, mulţi studenţi lucrează încă din timpul facultăţii fiindcă au nevoie să se întreţină. La masterat, spre exemplu, 70% - 80% lucrează, ceea ce nu e neapărat bine pentru sistemul de învăţământ fiindcă asta arată că am înţeles greşit rolul ciclului de master. Pe vremuri, lumea se angaja după master, dar acum, după ce termini licenţa, te angajezi, masterul îl mai faci din inerţie. Masteratele au devenit mai lejere tocmai pentru că toată lumea lucrează, deşi masteratul ar trebui să fie o aprofundare a ceea ce ai studiat în licenţă, ar trebui să fie un ciclu mai greu decât licenţa şi să presupună un efort mai mare din partea studenţilor. La noi este exact invers, masterul este mult mai uşor decât licenţa”, a explicat Cherecheş cum se schimbă piaţa universitară în ultima vreme.
La rândul său, preşedintele Consiliului Naţional al Tinerilor din România, Mihai Dragoş, spune că situaţia monitorizării absolvenţilor de facultate, odată ce intră pe piaţa muncii, ar putea fi rezolvată dacă s-ar corela datele din registrul matricol unic şi baza de date a Ministerului Muncii. „Într-adevăr, foarte mulţi nu lucrează în domeniile în care au absolvit studiile, pe de altă parte însă, este o rată de angajare mult mai bună în rândul celor care au studii superioare. Cererea este clar mult mai mare în domenii de real, mai ales pe informatică, unde comparativ cu alte domenii din România se plăteşte bine. Cererea pe informatică cel mai probabil va continua să crească şi se vede o tendinţă evidentă şi la nivel european şi la nivel global de a creşte cererea de forţă de muncă pentru absolvenţii de studii superioare, în timp ce cererea forţei de muncă mai puţin calificate scade. Asta şi din cauza automatizării şi informatizării sistemelor”, a spus Mihai Dragoş.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a inclus în Programul de ocupare a forţei de muncă pentru anul 2015 un program special pentru elevi şi studenţi, care să sprijine încadrarea în muncă, pe durată determinată de maximum 60 zile calendaristice, pe perioada vacanţelor.
Citeşte şi: #JobInRomania-Piaţa muncii: Salarii mici, meseriaşi puţini şi şomeri veniţi de pe băncile facultăţii
Citeşte şi: Tarom lansează o nouă ofertă la preţuri reduse: Zboruri la Frankfurt, Hamburg, Londra şi Paris
Citeşte şi: Grupul auto Volkswagen, amendat cu 5 milioane de euro în Italia în ancheta privind emisiile poluante: "Este vorba de suma maximă prevăzută în lege"
Citeşte şi: Lira sterlină, în cel mai lung şir de pierderi de după Brexit. Estimările experţilor până la finalul anului sunt alarmante
Citeşte şi: Agricultorii, împrumutaţi de o bancă pentru subvenţiile APIA sau pentru a lua fonduri nerambursabile
Citeşte şi: Isărescu, guvernatorul BNR: Aproape 4000 de români au depus notificări de dare în plată a imobilelor
Citeşte şi: Companiile pot depune cereri de finanţare pentru investiţii şi pentru noi locuri de muncă
Citeşte şi: Numărul muncitorilor români şi bulgari admişi în Elveţia cu permise permanente a crescut cu 996,2%
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe