Jucăriile care pot aduce amenzi usturătoare, de 500 până la 5.000 de lei

Echipamentele electronice fără marcaj CE bruiază comunicaţiile mobile, iar utilizarea acestora se sancţionează cu amenzi de 500 până la 5.000 de lei, avertizează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) într-un comunicat transmis luni.

Urmărește
1846 afișări
Imaginea articolului Jucăriile care pot aduce amenzi usturătoare, de 500 până la 5.000 de lei

De ce maşinuţele teleghidate neconforme (nemarcate „CE”) pot aduce amenzi usturătoare utilizatorilor

„Ori de câte ori achiziţionează un produs electronic (telefoane wireless de tip DECT, echipamente de supraveghere audio/video pentru copii, microfoane wireless, jucării teleghidate, staţii de walkie-talkie, corpuri de iluminat cu LED-uri etc.), utilizatorii trebuie să verifice conformitatea acestui produs cu normele europene, certificate prin prezenţa marcajului CE, precum şi prin intermediul detaliilor tehnice din manualul de funcţionare şi utilizare al produsului”, arată ANCOM. Acest lucru este cu precădere necesar în cazul în care produsul este achiziţionat de pe o altă piaţă decât cea europeană.

„Dacă deţin astfel de echipamente, utilizatorii trebuie să le scoată imediat din uz. În cazul în care cei care deţin astfel de echipamente şi continuă să le folosească, Autoritatea poate aplica amenzi contravenţionale cu valori cuprinse între 500 şi 5.000 de lei în baza Hotărârii Guvernului nr. 740/2016, care a intrat în vigoare data de 22 noiembrie 2016”, precizează ANCOM.

În urma acţiunilor de monitorizare şi control al spectrului radio, echipele tehnice ale ANCOM au constatat că tot mai multe astfel de cazuri sunt provocate de utilizarea telefoanelor fixe wireless (DECT 6.0), care nu au marcaj CE.

„Un echipament electronic este considerat neconform atunci când nu îndeplineşte un anumit set de cerinţe esenţiale, cum ar fi, spre exemplu, protecţia sănătăţii şi siguranţei utilizatorului sau protecţia privind compatibilitatea electromagnetică şi nu asigură utilizarea eficientă a spectrului radio. În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcţiune pe teritoriul României, el afectează funcţionarea echipamentelor de telefonie mobilă: numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup”, mai arată Autoritatea.

Potrivit ANCOM, telefoanele fixe de tip DECT 6.0 achiziţionate din afara Uniunii Europene, în special din SUA, sunt printre cel mai des întâlnite echipamente care provoacă interferenţe prejudiciabile. Standardul DECT European, standard universal pentru comunicaţiile fără fir la distanţe scurte, are alocată banda de frecvenţe 1880-1900 MHz, în timp ce standardul DECT 6.0 se utilizează numai în SUA, Canada şi în unele zone din Asia, unde îi este alocată o bandă diferită de frecvenţe, şi anume 1920-1930 MHz. În România, în această bandă funcţionează reţele de comunicaţii mobile.

Din această cauză, în prezent, orice folosire pe teritoriul Uniunii Europene a acestor modele de telefon, care nu sunt conforme cu standardul DECT european, produce interferenţe prejudiciabile asupra altor servicii de radiocomunicaţii care operează legal în banda respectivă de frecvenţe.

Mai mult, „cele mai importante interferenţe prejudiciabile sunt cauzate benzilor de frecvenţe 3G alocate la nivel european, folosirea telefoanelor DECT 6.0 fiind deci incompatibilă cu funcţionarea serviciilor de telefonie mobilă de generaţia a treia”, precizează ANCOM.

Mai multe informaţii privind echipamentele electronice şi electrocasnice neconforme, marcajul CE şi obligaţiile care le revin producătorilor, distribuitorilor şi consumatorilor sunt disponibile pe website-ul Autorităţii, ancom.ro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici