- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (05.12.2016, 13:05)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Jucăriile care pot aduce amenzi usturătoare, de 500 până la 5.000 de lei
Echipamentele electronice fără marcaj CE bruiază comunicaţiile mobile, iar utilizarea acestora se sancţionează cu amenzi de 500 până la 5.000 de lei, avertizează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) într-un comunicat transmis luni.
Urmărește
1846 afișări
De ce maşinuţele teleghidate neconforme (nemarcate „CE”) pot aduce amenzi usturătoare utilizatorilor
„Ori de câte ori achiziţionează un produs electronic (telefoane wireless de tip DECT, echipamente de supraveghere audio/video pentru copii, microfoane wireless, jucării teleghidate, staţii de walkie-talkie, corpuri de iluminat cu LED-uri etc.), utilizatorii trebuie să verifice conformitatea acestui produs cu normele europene, certificate prin prezenţa marcajului CE, precum şi prin intermediul detaliilor tehnice din manualul de funcţionare şi utilizare al produsului”, arată ANCOM. Acest lucru este cu precădere necesar în cazul în care produsul este achiziţionat de pe o altă piaţă decât cea europeană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
„Dacă deţin astfel de echipamente, utilizatorii trebuie să le scoată imediat din uz. În cazul în care cei care deţin astfel de echipamente şi continuă să le folosească, Autoritatea poate aplica amenzi contravenţionale cu valori cuprinse între 500 şi 5.000 de lei în baza Hotărârii Guvernului nr. 740/2016, care a intrat în vigoare data de 22 noiembrie 2016”, precizează ANCOM.
În urma acţiunilor de monitorizare şi control al spectrului radio, echipele tehnice ale ANCOM au constatat că tot mai multe astfel de cazuri sunt provocate de utilizarea telefoanelor fixe wireless (DECT 6.0), care nu au marcaj CE.
„Un echipament electronic este considerat neconform atunci când nu îndeplineşte un anumit set de cerinţe esenţiale, cum ar fi, spre exemplu, protecţia sănătăţii şi siguranţei utilizatorului sau protecţia privind compatibilitatea electromagnetică şi nu asigură utilizarea eficientă a spectrului radio. În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcţiune pe teritoriul României, el afectează funcţionarea echipamentelor de telefonie mobilă: numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup”, mai arată Autoritatea.
Potrivit ANCOM, telefoanele fixe de tip DECT 6.0 achiziţionate din afara Uniunii Europene, în special din SUA, sunt printre cel mai des întâlnite echipamente care provoacă interferenţe prejudiciabile. Standardul DECT European, standard universal pentru comunicaţiile fără fir la distanţe scurte, are alocată banda de frecvenţe 1880-1900 MHz, în timp ce standardul DECT 6.0 se utilizează numai în SUA, Canada şi în unele zone din Asia, unde îi este alocată o bandă diferită de frecvenţe, şi anume 1920-1930 MHz. În România, în această bandă funcţionează reţele de comunicaţii mobile.
Din această cauză, în prezent, orice folosire pe teritoriul Uniunii Europene a acestor modele de telefon, care nu sunt conforme cu standardul DECT european, produce interferenţe prejudiciabile asupra altor servicii de radiocomunicaţii care operează legal în banda respectivă de frecvenţe.
Mai mult, „cele mai importante interferenţe prejudiciabile sunt cauzate benzilor de frecvenţe 3G alocate la nivel european, folosirea telefoanelor DECT 6.0 fiind deci incompatibilă cu funcţionarea serviciilor de telefonie mobilă de generaţia a treia”, precizează ANCOM.
Mai multe informaţii privind echipamentele electronice şi electrocasnice neconforme, marcajul CE şi obligaţiile care le revin producătorilor, distribuitorilor şi consumatorilor sunt disponibile pe website-ul Autorităţii, ancom.ro.
Citeşte şi: Ponderea gospodăriilor care au acces la reţeaua de internet acasă a fost de 65%, în acest an
Citeşte şi: Facultăţile din România care nu scot şomeri. Salariile la absolvire încep de la 3.500-4.000 lei net
Citeşte şi: Ministerul Fondurilor Europene va lansa apeluri de proiecte, cu buget de 1,54 miliarde de euro, în următoarele trei luni
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe