- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (18.05.2019, 13:33)
- Izabela Cutieru
La un pas de un scandal de proporţii: Mari companii sunt verificate pentru presupuse dări de mită/ FBI a intrat pe fir
FBI investighează giganţii Johnson & Johnson, Siemens, General Electric şi Philips pentru presupuse dări de mită, în cadrul unui sistem de vânzări de echipamente medicale în Brazilia, potrivit declaraţiilor a doi anchetatori brazilieni pentru Reuters.
Urmărește
2114 afișări
FBI investighează Johnson & Johnson, Siemens, General Electric şi Philips pentru dare de mită
Companiile sunt suspectate de către procurorii brazilieni pentru direcţionarea de plăţi ilegale către funcţionarii guvernamentali, în scopul asigurării de contracte pentru programele de sănătate publică din America de Sud, pe parcursul ultimelor două decenii.
Autorităţile braziliene susţin că mai mult de 20 de companii ar fi făcut parte dintr-un „cartel” care a plătit mită şi a practicat preţuri sporite pentru guvern în ceea ce priveşte anumite echipamente medicale, precum aparatele de imagistică prin rezonanţă magnetică şi protezele.
Cele patru companii multinaţionale, cu o capitalizare de piaţă totală de aproape 600 de miliarde de dolari, sunt cele mai mari companii străine care urmează să fie investigate, în cadrul unei ofensive anticorupţie fără precedent în Brazilia, în ultimii ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Companiile mari americane şi europene despre care se va dovedi că sunt implicate în infracţiunile din Brazilia, s-ar putea confrunta, de asemenea, cu amenzi substanţiale şi cu alte pedepse în temeiul Legii privind practicile corupţiei străine din SUA (Foreign Corrupt Practices Act – FCPA). Începând din 1977, legea interzice cetăţenilor sau companiilor din SUA, precum şi companiilor străine care sunt listate la bursa de valori din Statele Unite să plătească oficialii străini în scopuri legate de sporirea profitului.
Companiile străine sunt cele mai recente ţinte ale probelor de corupţie guvernamentală din Brazilia. Pe parcursul ultimilor cinci ani, procurorii au descoperit o perpetuă acordare de mită în instituţiile de stat, de către companiile din sectorul privat.
Investigaţiile promiţătoare ale procurorilor şi ale poliţiei federale, incluzând bine-cunoscuta operaţiune „Car Wash” („Lava Jato”), centrată pe compania petrolieră de stat a Braziliei, au răsturnat liderii politici din America Latină.
Autorităţile din Brazilia au susţinut că mărturiile privind darea de mită, obţinute de la suspecţi, le-au avertizat asupra altor posibile astfel de scheme, inclusiv privind presupusele mite plătite de companiile multinaţionale pentru a obţine contracte publice în Brazilia.
Procurorul federal brazilian Marisa Ferrari a confirmat, într-un interviu acordat Reuters, că autorităţile de la Departamentul de Justiţie şi Comisia pentru Valori Mobiliare şi Burse participă la investigaţia privind echipamentele medicale.
În 2016, procurorii americani şi brazilieni au negociat în comun asupra celei mai mari pedepse pentru nerespectarea normelor, o amendă de 3,5 miliarde de dolari, acordată conglomeratului brazilian de construcţii Odebrecht SA, pentru implicarea sa în operaţiunea Lava Jato.
„Ne aflăm într-un continuu schimb de informaţii cu FBI în ceea ce priveşte cazul echipamentelor medicale. Aceştia ne solicită informaţii, noi le oferim”, a spus Ferrari, adăugând „Primim o mulţime de materiale de la Departamentul de Justiţie şi de la Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare.” Agentul federal a refuzat să numească firmele investigate în acest caz, însă doi anchetatori brazilieni au confirmat faptul că Johnson & Johnson, Siemens, General Electric şi Philips au fost vizate de către FBI pentru presupusa luare de mită în Brazilia.
Compania General Electric a refuzat să comenteze orice investigaţie referitoare la afacerea sa din Brazilia, declarând că „suntem dedicaţi integrităţii, respectării şi supremaţiei legii atât în Brazilia, cât şi şi în orice altă ţară în care facem afaceri”.
Siemens a declarat că „nu are date despre vreo anchetă FBI cu privire la activitatea din Brazilia” şi că politica companiei vizează cooperarea cu autorităţile atunci când este cazul.
Compania Philips a confirmat că se află sub investigare în Brazilia. În raportul său anual din 2018, Philips a recunoscut că „a primit de asemenea întrebări din partea anumitor autorităţi americane cu privire la această problemă”, adăugând că „nu este neobişnuit ca autorităţile americane să manifeste un interes în aceste chestiuni şi este prea devreme pentru a trage concluzii”.
Johnson & Johnson a declarat că Departamentul de Justiţie şi Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare au „efectuat anchete preliminare” cu privire la un raid al poliţiei federale braziliene la birourile din Sao Paulo, anul trecut, şi că firma cooperează cu autorităţile.
Procurorul brazilian Marisa Ferrari a declarat că ancheta privind echipamentele medicale se află în faza incipientă, adăugând însă faptul că dovezile indică acordare de mită şi creşterea preţurilor de către companii care doresc să profite de sistemul public de sănătate din Brazilia, unul dintre cele mai mari din lume, deservind 210 de milioane de oameni.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: FMI, avertisment privind un risc la nivel mondial pe care îl generează războiul comercial SUA-China
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe