Lagarde: Economia mondială nu mai este pe marginea prăpastiei. Care sunt principalele ameninţări pentru stabilitatea globală
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, consideră că economia mondială nu mai este "pe marginea prăpastiei", cu semne de stabilizare în zona euro şi SUA, însă avertizează că nivelul ridicat al datoriilor statelor dezvoltate şi creşterea preţurilor petrolului ameninţă stabilitatea globală.
Lagarde: Economia mondială nu mai este pe marginea prăpastiei. Care sunt principalele ameninţări pentru stabilitatea globală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Poate că economia globală este pe o traiectorie de revenire, dar nu este prea mult spaţiu de manevră şi nu este loc pentru greşeli", a declarat Lagarde la Beijing, la China Development Forum.
Lagarde a afirmat că au început să apară semne de stabilizare datorită măsurilor luate în urma crizei financiare mondiale.
Ea consideră că indicatorii economici din SUA arată ceva mai bine, iar UE a făcut un pas important spre rezolvarea crizei datoriilor de stat, prin aprobarea celui de-al doilea acord de asistenţă externă pentru Grecia.
TITLURILE ZILEI
-
ieri, 22:34
• Rusia lansează un manual care redefineşte războiul împotriva Ucrainei drept o apărare justificată
-
ieri, 19:55
-
ieri, 19:28
-
ieri, 17:03
• Trump pregăteşte ordine executive care vor schimba radical armata americană
-
ieri, 16:09
• Cel mai mare sindicat german cere reguli noi: maşinile străine să folosească piese europene
-
ieri, 16:02
• ÎCCJ decide asupra pragului de consum de droguri la volan: pe lângă probă, contează aptitudinea
-
ieri, 15:58
• Care este ţara europeană cu cea mai mare rată a depresiei? Cum arată situaţia în România
-
ieri, 15:09
-
ieri, 14:55
• Raluca Turcan: Este profund dăunător şi imoral ce face Romaşcanu. Adevărul va ieşi la lumină
-
ieri, 13:18
-
ieri, 13:42
• Uniunea Europeană aşteaptă reînnoirea sancţiunilor împotriva Rusiei după blocajul Ungariei
-
ieri, 07:12
• Încă un război a izbucnit. Rebelii au ocupat un oraş cu 2 milioane de locuitori
-
ieri, 12:29
-
ieri, 07:20
• Furtul tezaurului Corpul de control al premierului merge la Ministerul Culturii
-
ieri, 23:20
• Live text Războiul din Ucraina, ziua 1069. Zelenski apără mobilizarea: „Dacă jumătate dintre oameni se întorc acasă mâine, Putin ne va omorî pe toţi” / Rusia introduce un manual care justifică războiul împotriva Ucrainei / Budanov avertizează că existenţa Ucrainei este ameninţată dacă nu vor avea loc negocieri / Trupele nord-coreene se retrag temporar de pe linia de contact din regiunea Kursk
"Datorită acestor eforturi colective, economia mondială a făcut un pas înapoi de la marginea prăpastiei şi avem motive să fim mai optimişti. Totuşi, optimismul nu trebuie să ne inducă un sentiment fals de siguranţă. Există încă riscuri economice şi financiare majore cu care trebuie să ne confruntăm", a avertizat directorul general al FMI.
Lagarde a făcut referire la sistemul financiar fragil, afectat de nivelul ridicat al datoriei publice şi private din ţările dezvoltate, ca principal risc pentru stabilitatea economică mondială, notând că necesarul de finanţare şi refinanţare pentru acest an din sectorul public şi sectorul bancar din zona euro reprezintă aproximativ 23% din PIB.
"În al doilea rând, preţul ridicat al petrolului devine o ameninţare pentru creşterea economică globală. În al treilea rând, există un risc tot mai mare ca activitatea economică din statele emergente să încetinească pe termen mediu", avertizează şeful FMI.
Oficialul a adăugat că autorităţile trebuie să rezolve problema şomajului în rândul tinerilor, iar statele dezvoltate trebuie să păstreze o politică fiscală echilibrată, să continue reformele din sectorul financiar, reformele structurale şi cele instituţionale pentru a repara pagubele lăsate în urmă de criză şi pentru a îmbunătăţi competitivitatea.
Adresându-se statelor cu economii emergente, Lagarde a spus că este nevoie de politici economice de apărare faţă de consecinţele crizelor prin care au trecut în ultimii ani economiile avansate, precum şi de măsuri de prevenire a "supraîncălzirii".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO