- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Liderii ţărilor din UE au ajuns la un acord pentru introducerea unei taxe asupra băncilor
Liderii ţărilor din Uniunea Europeană (UE) au ajuns joi la un acord pentru introducerea de taxe asupra băncilor şi au convenit să-şi coordoneze mai bine politicile economice, au afirmat surse diplomatice apropiate discuţiilor.
Liderii ţărilor din UE au ajuns la un acord pentru introducerea unei taxe asupra băncilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În plus, ţările europene vor promova şi ideea unei taxe mondiale asupra tranzacţiilor financiare la summitul G20, care va avea loc săptămâna următoare în Canada.
Şefi de state şi de guverne din cele 27 de state consideră că "îmbunătăţirea coordonării politicilor economice este o prioritate fundamentală", a afirmat o sursă diplomatică apropiată reuniunii, citând un document intern.
Pentru a asigura pieţele îngrijorate de amploarea îndatorării guvernelor europene, reprezentanţii ţărilor europene au convenit asupra necesităţii unei discipline fiscale mai stricte, susţinând astfel o decizie luată anterior de miniştrii de Finanţe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Human Rights Watch: Israelul foloseşte apa ca armă în Gaza, într-un act de genocid
-
Judecătorii din Franţa dau verdicte în procesul istoric de viol al lui Gisèle Pelicot
-
Incendiu la Spitalul Colentina: opt pacienţi evacuaţi după ce un boiler a luat foc
Statele UE au acceptat examinarea la nivel european, începând din 2011, a proiectelor bugetare naţionale în primăvara fiecărui an, înaintea adoptării de către parlamentele naţionale.
Participanţii la reuniune au prevăzut şi posibilitatea introducerii de noi sancţiuni "progresive" pentru statele care încalcă reglementările, în timp ce statele care se încadrează în limitele permise ar urma să primească stimulente financiare.
Pactul de Stabilitate al UE include, teoretic, amenzi împotriva statelor care depăşesc limita anuală de 3% impusă pentru deficitul bugetar, însă acest instrument nu a fost folosit până în prezent, în pofida încălcărilor repetate.
Dintre sancţiunile discutate, europenii rămân divizaţi referitor la propunerea franco-germană de a suspenda drepturile de vot ale ţărilor cu politici fiscale prea relaxate. O parte a participanţilor la reuniune consideră că o astfel de decizie ar necesita schimbări prea importante ale tratatului de funcţionare.
Liderii UE au subliniat şi necesitatea unui accent mai puternic pe monitorizarea datoriilor şi caracterul sustenabil al finanţelor publice, nu doar pe deficitul bugetar anual.
Comisia Europeană trebuie să înainteze propuneri detaliate în acest sens la 30 iunie. Comisia examinează posibilitatea de a priva statele care încalcă regulile fiscale de subvenţiile europene, precum ajutoare regionale, sociale şi chiar agricole, a afirmat un oficial european.
Executivul european nu intenţionează să abordeze problema suspendării drepturilor de vot, aceasta urmând să fie analizată de un grup de lucru format din miniştrii de Finanţe ai statelor membre, care lucrează de asemenea la acest subiect şi urmează să înainteze propuneri până în octombrie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:03
Human Rights Watch: Israelul foloseşte apa ca armă în Gaza, într-un act de genocid
-
astăzi, 08:00
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1030. Întâlnire Zelenski-Rutte la Bruxelles: agenda discuţiilor / Una dintre cele mai mari uzine chimice din Rusia ar fi fost atacată în regiunea Rostov