Managerii din Europa Centrală şi de Est văd creşteri salariale în 2015 pentru păstrarea angajaţilor

Recrutarea şi retenţia personalului calificat reprezintă o problemă tot mai serioasă pentru companiile din Europa Centrală şi de Est (ECE), ceea ce va conduce probabil la noi creşteri salariale în 2015, reiese din cel mai recent studiu KPMG - "Pulsul economiei 2014".

Urmărește
268 afișări
Imaginea articolului Managerii din Europa Centrală şi de Est văd creşteri salariale în 2015 pentru păstrarea angajaţilor

Managerii din Europa Centrală şi de Est văd creşteri salariale în 2015 pentru păstrarea angajaţilor (Imagine: Shutterstock)

Dintre cei 456 de lideri în afaceri intervievaţi în cadrul sondajului efectuat în opt ţări în septembrie 2014, respectiv Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia, 69% intenţionează să crească salariile angajaţilor în 2015, 50% dintre aceştia anticipând creşteri de până la 5%.

Cea mai probabilă majorare, după cum indică 37% dintre liderii intervievaţi, va fi cuprinsă între 2% şi 4,9%.

Pentru 41% dintre cei intervievaţi, deficitul de personal calificat şi presiunea din partea angajaţilor reprezintă factorii principali care vor conduce la creşteri salariale, în timp ce 28% sunt de părere că acestea ar trebui să se bazeze pe o productivitate crescută, iar 25% menţionează performanţe financiare îmbunătăţite.

În medie, 50% dintre respondenţi nu intenţionează să aducă modificări notabile în structura personalului, dar 17% previzionează creşteri de 5 până la 10 procente a numărului de angajaţi.

Îngrijorările legate de forţa de muncă vin pe fondul unor prognoze economice mai degrabă optimiste pentru anul 2015. În medie, la nivelul regiunii, 52% dintre respondenţi anticipează o creştere a PIB-ul ţării lor cuprinsă între 1% şi 2,9%, în timp ce doar 9% prognozează o scădere. Din acelaşi eşantion, 52% sunt de părere că inflaţia va rămâne sub 2%.

"Conform rezultatelor studiului, economiile din cele opt ţări analizate înregistrează o creştere constantă a PIB-ului şi o inflaţie ţinută sub control, dar având în vedere că personalul calificat şi capacitatea de export sunt principalii factori dinamizatori ai competitivităţii economice, aceste societăţi se concentrează tot mai mult asupra factorului uman, a declarat", a declarat, Şerban Toader, senior partner KPMG în România.

În medie, la nivelul ECE, 75% dintre respondenţi consideră că economia subterană reprezintă o problemă, iar evaziunea fiscală prin nedeclararea venitului real constituite chestiunea cea mai presantă.

Conform studiului KPMG, competiţia acerbă şi cererea scăzută pe piaţa locală sunt factorii care restricţionează cel mai adesea creşterea cifrei de afaceri în ţările analizate. Cu toate acestea, exceptând un procent de 21% dintre cei intervievaţi, liderii în afaceri din regiune anticipează o creştere a cifrei de afaceri în 2015, în principal generată de o productivitate crescută a angajaţilor şi de intensificarea eforturilor de marketing.

De asemenea, 69% dintre liderii de afaceri care au participat la studiu intenţionează să facă investiţii în perioada 2015-2017, activităţile fiind concentrate pe piaţa locală şi în ţările vecine.

Realizat de KPMG în anii precedenţi doar pentru ţările baltice, sondajul "Pulsul Economiei" acoperă pentru prima dată opt ţări din regiune. Chestionarul online a colectat răspunsurile oferite de 456 de directori executivi, manageri şi proprietari de companii din ţările incluse în studiu, sectorul industrial reprezentând 29% din răspunsuri, urmat de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul (14%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici