- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mănescu (PNL): I-am solicitat comisarului Hahn să verifice atribuirea fondurilor europene în România
Europarlamentarul liberal Ramona Mănescu a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă e presă, că i-a scris comisarului pentru politica regională Johannes Hahn, solicitându-i acestuia să trimită o misiune de verificare a modului în care se atribuie şi se alocă fondurile structurale în România.
Mănescu (PNL): I-am solicitat comisarului Hahn (Foto) să verifice atribuirea fondurilor europene în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Am înaintat CE, mai precis comisarului Hahn (Johannes Hahn-comisar pentru politica regională-nr), o cerere de a trimite o misiune de verificare şi constatare a modului în care se atribuie şi se alocă fondurile structurale în România pentru că există o serie de indicii cu privire la acte de corupţie, acte de abuzuri săvârşite la nivelul autorităţilor", a susţinut Ramona Mănescu.
Europarlamentarul PNL a explicat că indiciile sunt venite "chiar de la CE", în rapoartele primite de la corpul de audit al CE şi celelalte unităţi care se ocupă de acest lucru".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Aceste indicii se referă la schimbarea criteriilor de evaluare în timpul evaluării proiectelor, deci schimbarea regulilor jocului în timpul jocului, ceea ce nu este normal, suprareglemnetări şi complicarea procedurilor legisaltive din partea României în dezacord cu procedruile CE şi legislaţia europeană, şi aici aş putea face referire la licitaţii, la atribuirea contractelor şi la schimbarea criteriilor de evaluare. Am primit numeroase sesizări din partea ONG-urilor care au depus proiecte şi au fost respinse proiecte fără un temei legal din partea mediului privat şi din partea autorităţilor publice locale", a spus Mănescu.
În plus, Ramona Mănescu a subliniat că "au existat suspiciuni de corupţie şi de conflicte de interese, la câteva firme care aparţin anumitor persoane din autorităţile de management sau din administraţia centrală, persoane care au putere de decizie în acordarea proiectelor".
"Aceste firme vor fi verificate, eu le-am trimis Comisiei şi Comia Europeană le va verifica şi dacă va fi cazul se vor face sesizări la OLAF. Aşteptăm în momentul de faţă răspunsul comisarului şi misiunea CE în România", a mai spus Mănescu.
Întrebată dacă suspiciunile vizează şi actuali miniştri ai cabinetului Boc, europarlamentarul a precizat că e vorba de "suspiciuni cu privire la conflicte de interese, la nivel înalt, firme care aparţin unor persoane care iau decizii în atribuirea acestor finanţări", precizând că în momnetul de faţă nu ar putea să facă precizări cu privire la implicarea unor miniştri, înainte ca misiunea CE să vină cu o anchetă oficială.
De asemenea, Mănescu a ţinut să menţioneze că CE a constatat, în numeroasele rapoarte şi evaluări făcute, "inclusiv faptul că în România un kilometru de drum asfaltat costă de 2-3 mai mult decât în orice alt stat european", iar "infrastructura de drum e punctată mai mult decât infrastrucutura canalizare-drum".
Ea a apreciat că toate aceste sesizări şi dovezi, împreună cu rapoartele şi constatările pe care CE le are deja în vedere, constituie o bază şi un motiv suficient pentru Comisie de "a trimite o misiune de verificare în România, pentru a clarifica şi pentru a vedea în ce mod împreună cu Parlamentul României se pot găsi soluţii de remediere a acestei situaţii", precizând că România riscă să primească pe viitor doar în perspectiva alocării bugetare pentru următoarea perioadă de programare doar 30% din fonduri, având în vedere gradul scăzut de absorbţie.
Potrivit scrisorii adresate comisarului Hahn, şi remise MEDIAFAX, Ramona Mănescu ţine, în calitatea sa de europarlamentar român şi Coordonator ALDE în Comisia pentru Dezvoltare Regională a PE, să îi aducă la cunoştinţă "o serie de nereguli şi nedreptăţi" care i-au fost semnalate de către reprezentanţi ai autorităţilor locale, din diferite regiuni ale României, "situaţia fiind, din păcate , una generalizată la nivel naţional".
"Prima chestiune extrem de gravă la care doresc să mă refer este modul în care au fost punctate proiectele în cadrul Măsurii 322. Grila de acordare a punctelor pentru proiectele depuse a fost modificată cu o lună înaintea sesiunii de depunere a proiectelor, ocazie cu care doar anumite autorităţi locale au fost informare despre aceste modificări, introducandu-se criterii noi în ceea ce priveşte componentele majoritare de infrastructură în cadrul proiectelor, infrastructură apa-canal fiind depunctată în raport cu infrastructura de drum. Prin urmare, în Romania, pentru un proiect de infrastructură drum sunt alocate 25 de puncte, iar pentru un proiect de infrastructură de canalizare/apă, doar 5 puncte", i-a scris Mănescu lui Hahn.
Ea a subliniat şi faptul că un criteriu de selecţie referitor la "gradul de sărăcie" a fost modificat, faţă de vechea grila, "de la 15 puncte la 10 puncte, fără a exista o justificare pertinentă şi, mai ales, în condiţiile în care situaţia din mediul rural, din România, este într-o continuă degradare".
"Având în vedere cele prezentate precum şi suspiciunile existente, la nivel naţional, în privinţa numeroaselor cazuri de conflict de interese, vă solicit, domnule comisar, sprijinul Comisiei Europene în vederea verificării şi clarificării situaţiei create, în România, în privinţa condiţiilor de alocare a fondurilor europene. Prin urmare, vă rog, domnule Comisar, să consideraţi posibilitatea trimiterii unei Misiuni de verificare şi constatare a faptelor în România pentru ca astfel CE să poată interveni la timp pentru a se evita perpetuarea utilizării fondurilor europene sub auspiciile corupţiei şi a conflictului de interese", arată Ramona Mănescu în finalul scrisorii adresate comisarului pentru dezvoltare regională.
Pe de altă parte, Mănescu a pus la dispoziţie o serie de documente privind proiectele care au primit finanţare europeană, potrivit cărora Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit (APDRP) a atribuit opt contracte cu finanţare din fonduri europene în 2009 şi 15 contracte în 2010.
Un alt document vizează "programul operaţional regional" care cuprinde 103 proiecte contractate, dintre care 47 atribuite PDL, 35 PSD, 11 PNL, cinci UDMR, patru FDGR şi unul PNŢCD.
Între proiectele evidenţiate, unul a fost atribuit finului premierului Emil Boc, Alin Tişe, care a obţinut 62 de milioane de euro pentru un proiect de reabilitarea a drumului "Ciucea-Crasna-Vârşolţ, în valoare de 85 de milioane de euro, un alt proiect în valoare de 11 milioane de euro fiind atribuit soţului ministrului demisionar Monica Iacob Ridzi, primariul Petroşaniului Tiberiu Iacob Ridzi, care a primit 8 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea arterei principale din municipiul Petroşani.
În aceaşi listă cu proiecte finanţate european, se regăseşte şi cel atribuit preşedintelui CJ Cluj, Alin Tişe, pentru modernizare a infrastructurii de acces în zona Ic Ponor-Prisplop-Răchiţele, ultima localitate fiind satul natal al premierului Emil Boc. Valoarea totală a proiectului este de 59.678.000 euro, dintre care contribuţia UE este de 43.131.000 euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO