Marea Neagră descătuşează Petrom. Compania atinge maximul istoric la Bursa de Valori Bucureşti

Marea Neagră descătuşează Petrom. Compania atinge maximul istoric la Bursa de Valori Bucureşti cu o capitalizare de 32,5 mld. lei şi doboară un record în picioare de 17 ani. Performanţa, în ziua în care a fost anunţat preţul listării Hidroelectrica.

Urmărește
854 afișări
Imaginea articolului Marea Neagră descătuşează Petrom. Compania atinge maximul istoric la Bursa de Valori Bucureşti

Marea Neagră descătuşează Petrom. Compania atinge maximul istoric la Bursa de Valori Bucureşti

Petrom a doborât la debutul şedinţei din 5 iulie 2023 un record care era în picioare din 29 decembrie 2006: o evaluare istorică din partea investitorilor.

Astfel în primele 20 de minute ale şedinţei de miercuri Petrom este evaluată de investitori la 32,5 miliarde de lei, faţă de precedentul record de 32,3 mld. lei de acum 17 ani. Doar în 2023 acţiunile SNP au urcat cu 24%, anunţă Ziarul Financiar.

“OMV Petrom vine după un an foarte bun, cu profituri istorice şi după cum ştim din comunicările anterioare ale companiei, cu un dividend special planificat pentru acest semestru. Totodată, compania şi-a menţinut destul de bine rezultatele financiare şi în acest an, iar cotaţia petrolului pare să rămână în intervalul acesta de 70-80 dolari/baril, ceea ce permite în continuare o profitabilitate ridicată”, spune Radu Cojoc, broker la Goldring.

În primele 20 de minute ale şedinţei de tranzacţionare de miercuri, 5 iulie 2023, Petrom (SNP), cea mai mare companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, are o evaluare bursieră de 32,5 miliarde de lei în contextul aprecierii preţului cu 1,26%. Spre comparaţie indicele BET creşte cu 0,2%. Acţiunile SNP se tranzacţionează la 0,52 lei, arată datele agregate de ZF.

Miercuri a fost anunţat preţul pentru vânzare Hidroelectrica, de 104 lei pe acţiune, dar şi alocarea, de 32 de acţiuni primite pentru 100 subscrise de un investitor. Analiştii consideră că restul banilor se vor întoarce în mare parte tot pe bursă ceea ce va alimenta creşteri bursiere.

Maximul istoric atins de Petrom, ca evaluare bursieră, a fost de 32,3 miliarde de lei în iarna lui 2006 atunci când acţiunile se tranzacţionau la 0,63 lei pe unitate. Însă Petrom a avut de atunci încoace o majorare de capital social care s-a reflectat asupra preţului acţiunii şi de ce aceea o comparaţie corectă pentru evaluarea de acum şi cea de atunci este cea aferentă capitalizării de piaţă. Minimul istoric a fost pe 28 iunie 2002, respective 3,3 mld. lei.

“Trebuie să amintim şi de proiectul Neptun Deep, care a fost aprobat şi ar putea livra începând cu 2027, fiind un proiect important ,care va face România cel mai mare producător de gaze naturale din Europa”, spune Radu Cojoc.

Lansat în 2008, alături de colosul american ExxonMobil, între timp retras din ecuaţie, abia pe 21 iunie 2023, la o distanţă de 15 ani, decizia finală de investiţii pentru perimetrul Neptun Deep a fost anunţată de cei doi parteneri ai proiectului, OMV Petrom, controlat în proporţie de 51% de statul austriac, şi Romgaz, deţinut de statul român.

Decizia reprezintă un moment istoric pentru industria de petrol şi gaze a României, ramură cu o tradiţie de peste 100 de ani. Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud din perimetrul offshore Neptun Deep a fost înaintat spre confirmare Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) şi este în acest moment confidenţial.

Astfel, anul 2027 ar putea marca intrarea primelor molecule de gaz din zona de mare adâncime a Mării Negre în sistemul naţional de transport după ce OMV Petrom şi Romgaz au anunţat decizia istorică de a începe dezvoltarea perimetrului Neptun Deep.

Investiţiile sunt de 4 miliarde de euro, rezervele recuperabile sunt de 100 miliarde de metri cubi, echivalentul consumului intern pe 10 ani, costurile de producţie sunt de peste patru ori mai mici faţă de cele de pe uscat, iar valoarea gazului azi este de peste 50 de miliarde de dolari. Producţia se împarte în mod egal între OMV Petrom (Austria) şi Romgaz (statul român). Dacă investiţiile merg bine, România va fi în 2027 cel mai mare producător de gaze al UE.

OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a terminat anul trecut cu un business consolidat de 61,3 mld. lei (circa 12,5 miliarde de euro), de circa 2,4 ori mare faţă de 2021, şi un un profit net de 10,3 miliarde de lei (peste 2 miliarde de euro), unic în istoria României.

Cu o producţie de petrol şi gaze în scădere, motorul principal care a alimentat aceste rezultate au fost scumpirile. Statul român a încasat direct din toate taxele plătite de OMV Petrom 16,5 mld. lei (3,4 mld. euro), după ce anul trecut a introdus 20 de schimbări în ceea ce priveşte taxarea companiilor din domeniul energetic. Compania a menţionat că, în total, a plătit anul trecut taxe de circa 20 mld. lei către statul român, inclusiv dividende, adică dublu faţă de profitul net.​

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici