- Home
- Economic
- BRUXELLES, (18.10.2011, 16:06)
- Marius Oncu ,
Măsurile de supraveghere a Greciei propuse de ţări din zona euro, considerate forme de colonialism
Unele state ale zonei euro vor ca o echipă a Comisiei Europene (CE) să primească atribuţii de a supraveghea vânzarea de active ale statului elen, dar şi serviciile publice ale ţării, însă propunerea este considerată de oficiali europeni ca o formă de colonialism.
Urmărește
251 afișări
Măsurile de supraveghere a Greciei propuse de ţări din zona euro, considerate forme de colonialism (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Propunerile fac parte dintr-un plan mai amplu de a înăspri supravegherea Atenei, au spus sursele.
Măsurile, care ar putea fi respinse încă din fază iniţială din cauza opoziţiei puternice, subliniază presiunile în creştere pentru o urmărire mai atentă a Greciei, unele ţări europene fiind gata chiar să susţină o reducere a suveranităţii statului elen.
Liderii din zona euro se întâlnesc duminică pentru a discuta noi planuri de ajutor pentru Grecia, iar propuneri pentru un control mai strict sunt de asemenea pe agendă. Un oficial a declarat că există un sprijin larg pentru urmărirea mai atentă a statului elen, care a înregistrat progrese lente în privinţa privatizărilor şi implementării altor reforme.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"Ori asta, ori nu primesc banii", a spus una dintre sursele din zona euro, care susţine preluarea de către echipa CE pentru Grecia "a unor funcţii suverane ale statului pentru a pune maşinăria în mişcare. Este o asistenţă impusă din exterior. Străinii preiau unele elemente ale operaţiei".
Propunerea ar implica prezenţa la faţa locului a câteva sute de experţi pentru a administra Grecia.
Comisia a trimis deja un număr restrâns de oficiali în Grecia în cadrul misiunilor comune cu FMI şi Banca Centrală Europeană, responsabile pentru evaluarea modului în care Atena îşi respectă obiectivele economice. În plus, echipa de experţi ajută statul elen în domeniul taxelor şi în accesarea de fonduri europene.
"Amploarea intervenţiei este fără precedent. Dacă ar fi existat un istoric de conducere responsabilă, precum în Irlanda, situaţia ar fi fost diferită. Dar aşa ceva lipseşte în Grecia", a spus sursa citată.
Grecia urmează să primească o nouă tranşă, de opt miliarde de euro de la UE şi FMI, în noiembrie, parte a unui pachet de finanţare de 110 miliarde de euro convenit anul trecut. Totodată, un nou pachet financiar pentru Grecia ar urma să fie anunţat în curând.
Întrucât economia stagnează, creditorii externi mizează pe vânzarea de către statul elen a unor active precum porturi şi companii energetice pentru a strânge fonduri. Grecia trebuie să obţină 50 de miliarde de euro până în 2015 din privatizări, dar a reuşit până în prezent să adune circa 1,3 miliarde de euro.
Alţi oficiali europeni au refuzat să comenteze propunerile pentru înăsprirea supravegherii, însă au declarat că există sprijin politic extins pentru impunerea unui control mai strict.
"Exisă susţinere pentru o supraveghere mai bună", a spus una din surse.
O altă sursă a afirmat că există cerere pentru înfiinţarea unui organism permanent care să preia o parte a activităţii echipei de experţi UE-FMI-BCE.
"Este nevoie de cineva care vorbeşte greceşte, dar nu este de partea grecilor. Atribuţiile lor vor fi legate de condiţiile impuse cu împrumutul. Aşa ceva trebuie prezentat cu atenţie - să i se spună asitenţă tehnică sau ceva de genul asta. Nu putem să-i călcăm în picioare", a spus sursa.
O mişcare atât de ostenativă de a încălca suveranitatea unui stat ar pune CE într-o situaţie incomodă. Executivul european vrea un rol mai important în stabilirea bugetelor naţionale, dar trage linie în ceea ce priveşte implementarea acestora.
"Echipa de experţi are rol administrativ. Scopul acesteia este de a susţine Grecia şi nu intenţionăm să schimbăm acest mandat", a spus un purtător de cuvânt al CE.
Potrivit propunerilor, care seamănă cu o iniţiativă olandeză de a pune sub "tutelă" ţările care cer ajutor financiar, comisia CE în Grecia ar ajunge la câteva sute de experţi.
Astfel, echipa condusă de germanul Horst Reichenbach ar primi unele puteri executive şi ar avea ultimul cuvânt în unele chestiuni precum privatizările.
Planul aminteşte şi de o sugestie a celui mai înalt reprezentant al Germaniei la Bruxelles, comisarul pentru Energie, Guenther Oettinger, care a declarat, în acest an, că oficialii UE ar trebui să preia un rol principal în colectarea de taxe şi privatizările din Grecia.
"Este o problemă de autoritate. Va exista multă rezistenţă. Autoritatea formală nu este în mâinile lor, iar grecii trebuie să accepte asta, a spus prima sursă.
Totuşi, un oficial european a avertizat că propunerea ar întâmpina o rezistenţă crâncenă la Atena, Dublin şi alte capitale europene, devenind astfel nefuncţională.
"Ideea de a acorda atribuţii executive echipei de experţi există de mai mult timp, dar grecii nu ar accepta niciodată şi nici nu au motiv să o facă", a spus acesta.
În timp ce o astfel de măsură ar linişti creditorii precum Germania că banii împrumutaţi Greciei sunt în siguranţă, ar antagoniza Irlanda, care s-ar teme de un tratament similar, în pofida unor progrese rapide.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe