Astfel, o cartelă de metrou cu două călătorii va costa 4 lei, iar o cartelă cu 10 călătorii 10 lei. Preţul abonamentelor lunare cu 62 de călătorii va creşte la 35 lei, iar în cazul în care nu există limită de călătorii preţul este de 50 lei. Un abonament săptămânal cu număr nelimitat de călătorii va costa 15 lei, iar un abonament de o zi 6 lei.
„Rămân neschimbate tarifele la abonamentele lunare şi săptămânale cu număr nelimitat de călătorii”, precizează Metrorex, într-un comunicat.
Operatorul reţelei de metrou arată, în comunicat, că în acest an raportul dintre subvenţia necesară şi cea alocată pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii la instalaţiile din metrou şi la materialul rulant depăşeşte 126%, rezultând un deficit de finanţare de circa 90 milioane lei, şi că de la ultima majorare a tarifelor, din septembrie 2010, preţurile de consum au crescut cu peste 5%.
Compania menţionează că au crescut şi costurile cu combustibilii, apa, energia termică şi cea electrică. Numai în cazul electricităţii majorarea a fost de peste 25%, de la 247 lei/MWh anul trecut şi în primul semestru din 2011 la circa 315 lei/MWh în prezent, potrivit sursei citate.
Metrorex dă totodată exemple de oraşe unde călătoria cu metroul este mult mai scumpă.
„Prin comparaţie cu alte administraţii de metrou preţul actual la călătoria cu metroul din Bucureşti este de circa 30 euro cenţi / călătorie, faţă de alte administraţii de metrou în care preţul cel mai scăzut la călătoria cu metroul este peste 1 euro / călătorie (exemple: Budapesta – 1 euro, Barcelona – 1,35 euro, Madrid – 2 euro, Berlin – 2,10 euro, Londra – 4,7 euro)”, se menţionează în comunicat.
În plus, compania susţine că în ultimii ani subvenţia acordată de Guvern pentru taxa de călătorie cu metroul a fost constantă, acoperind circa 60% cheltuielile de funcţionare a metroului, însă „tendinţa este aceea ca ponderea subvenţiei în acoperirea cheltuielilor să se diminueze până către limita de 50%”.
Ultima majorare de preţuri operată de Metrorex a avut loc în septembrie 2010, când tarifele au urcat cu aproximativ 8%.