- Home
- Economic
- DAVOS, (22.01.2016, 11:06)
- Anca Dumitrescu
Miliardarul George Soros, la Forumul Economic Mondial de la Davos: Economia Chinei se îndreaptă spre o aterizare dură
Economia Chinei se îndreaptă spre o aterizare dură, care va înrăutăţi presiunile deflaţioniste la nivel global, va trage în jos cotaţiile acţiunilor şi va creşte preţurile obligaţiunilor guvernamentale din Statele Unite, a avertizat miliardarul George Soros, la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Urmărește
843 afișări
Miliardarul George Soros: Economia Chinei se îndreaptă spre o aterizare dură (Imagine: AFP/ MEdiafax Foto)
"O aterizare dură este practic inevitabilă. Nu o aştept, o observ", a afirmat Soros într-un interviu la televiziunea Bloomberg.
Soros, care a construit o avere de 24 de miliarde de dolari prin speculaţii pe pieţele financiare, a spus că pariază împotriva indicelui Standard & Poor’s 500, a ţărilor producătoare de materii prime şi a monedelor asiatice şi cumpără titluri de Trezorerie.
Încetinirea economiei chineze se va reflecta asupra restului lumii, chiar dacă autorităţile de la Beijing dispun de mijloace pentru a ţine sub control declinul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Administraţia Trump va intensifica arestările imigranţilor în marile oraşe din SUA
-
Frigul extrem face ca inaugurarea lui Trump să se facă în interior, pentru prima dată în 40 de ani
-
Industria care poate să pună România pe hartă. Experţii spun că potenţialul „este imens”, dar facem greşeli de amatori
Fostul manager de fonduri de hedging, transformat în filantropist, s-a alăturat altor investitori importanţi, între care Jeffrey Gundlach, de la fondul DoubleLine Capital, şi Scott Minerd, de la Guggenheim Partners, care avertizează asupra riscurilor de scădere a activelor riscante, după ce din iunie vânzările au şters 16.000 de miliarde de dolari din valoarea acţiunilor, în timp ce preţurile materiilor prime au atins cele mai scăzute niveluri din ultimele două decenii.
Îngrijorările legate de China au agitat pieţele globale în acest an, pe fondul scăderii încrederii investitorilor în capacitatea guvernului de a restructura economia evitând o criză.
Soros a avertizat în mai multe rânduri în ultima perioadă în privinţa pericolului repetării catastrofei din 2008.
În septembrie 2011, Soros a afirmat într-o comisie la Washington că criza datoriilor din Grecia, declanşată în Grecia, este mai seriosă decât criza din 2008. El a reitareat ideea în această lună, afirmând că pieţele globale se confruntă cu o criză care aminteşte de cea de acum peste şapte ani.
Soros nu a elaborat definiţia aterizării dure a economiei chineze, dar a spus că o măsură mai corectă a creşterii actuale este 3,5%, faţă de avansul de 6,8% anunţat de autorităţi pentru trimestrul patru.
El a adăugat că datoria nesustenabilă a Chinei şi ieşirile de capital sunt semne ale aterizării dure.
Citeşte şi: China va avea dificultăţi să înregistreze o creştere economică de peste 6,5% în 2016-2020
Citeşte şi: Băncile străine au redus creditarea în China cu 17% în trimestrul trei, la 877 miliarde de dolari
Potrivit estimărilor Bloomberg, ieşirile de capital din China au totalizat circa 843 de miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului 2015.
Încetinirea din China se combină cu prăbuşirea preţurilor petrolului şi devalorizări unor monede, amplificând riscul de deflaţie la nivel mondial, consideră Soros.
Preţurile de consum au scăzut în SUA cu 0,1% în decembrie, în timp ce preţurile la producători în China s-au redus timp de 46 de luni consecutiv.
Soros a mai spus că se va mira dacă Rezerva Federală (Fed) a SUA va creşte dobânda de politică monetară la următoarea şedinţă, după ce a decis acest lucru în decembrie pentru prima oară în aproape un deceniu, în pofida faptului că instituţia a anunţat că va mai face acest lucru în 2016.
În opinia investitorului, Fed a făcut o greşeală când a mărit dobânda luna trecută, întrucât aşteptările de deflaţie erau deja instalate, iar probabilitatea ca populaţia să crească cheltuielile este mai scăzută.
Citește pe alephnews.ro: Cercetătorii au descoperit că o substanță psihedelică poate trata dependența de alcool. DMT este o substanță cunoscută de secole
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce gadgeturi vor cumpăra milionarii în 2025? Printre aparate se numără și roboții care strâng totul de prin casă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Ce s-a ales de Anna Kournikova și cum a ajuns să arate trupul ei în 2025, la 22 de ani de la retragerea din tenis
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Cine este „Raisa”, femeia de pe TikTok care îl promovează intens pe Călin Georgescu: „Președintele României și comandantul meu suprem”
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe