- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.01.2019, 18:00)
- , Alina Botezatu
MINIME ISTORICE pentru moneda naţională: Explicaţiile analiştilor pentru prăbuşirea leului/ La ce să ne aşteptăm în continuare
Leul s-a aflat miercuri în cea de-a şaptea zi consecutivă de scădere la minime istorice, o situaţie cu care nu s-a mai confruntat după 1989; analiştii spun că în prezent cursul este influenţat de dezechilibrele din comerţul exterior, dar şi de mediul politic şi că deprecierea va continua.
Urmărește
4453 afișări
MINIM ISTORIC pentru moneda naţională: Explicaţiile analiţilor pentru prăbuşirea leului/ Ce se va întâmpla în perioada următoare
Cursul de schimb leu/euro a atins miercuri 4,7569 lei, ca urmare a unei creşteri de 0,91% faţă de marţi.
„De vreo 10 ani încoace în fiecare lună ianuarie a fost o creştere a cursului, chiar dacă nu din maxim istoric în maxim istoric. Dar şi deficitul de cont curent din noiembrie este la maxim istoric, avem cele mai mari importuri, iar deficitele sunt cele mai mari din istoria post-decembristă. Dacă ne referim la majorarea de astăzi, mai mare, există două componente. O primă componentă este faptul că vin scadenţele la acele importuri iar tendinţa va fi întotdeauna de creştere în această perioadă”, spune Adrian Benţa, consultant financiar.
Claudiu Cazacu, analistul-şef al companiei XTB Trading, spune că leul se află într-o perioadă nefavorabilă, pentru că o serie de elemente macroeconomice se suprapun peste un sentiment mai puţin favorabil al investiorilor şi duc la o presiune pe leu. „O altă componentă este speculativă, pentru că îndată ce am spart pragul de 4,70 lei/euro piaţa a ezitat puţin, după care ultimele două zile au fost de vânzare clară de leu. A fost mai întâi o tatonare, o încercare a mării cu degetul, au văzut că nu este contrapartidă, au văzut că nu există volume mari oferite la vânzare şi atunci cursul a început să se mişte. Este posibil să fi fost o intervenţie a băncii naţionale, putem face nişte calcule indirecte, dar acum nu putem şti sigur dacă a fost o intervenţie. Părerea mea este că banca centrală a fost prezentă în piaţă, da poate ceva mai puţin decât săptămânile trecute. Sau poate a fost prezentă, dar setea de cumpărare de euro a fost mult prea mare, iar intervenţia ar fi devenit prea costisitoare”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
Totuşi, Claudiu Cazacu nu vorbeşte de un atac asupra leului. „Eu personal nu aş spune că vorbim de aşa ceva. Dar adevărul este că o mişcare mai amplă atrage şi speculatori, există o componentă, dar există şi fundamente, şi nu aş defini componenta speculativă ca fiind principală. Speculatorii încearcă să câştige de pe urma unor mişcări care se fac cu emoţie în piaţă. Şi acum este emoţie în piaţă. Ei încearcă să capitalizeze de pe urma schimbărilor de preţ consistente generate de emoţie, dar emoţia aceasta are un substrat fundamental”.
Pe de altă parte, speculatorii au inflenţat piaţa în măsură mai redusă decît politicul. „Toate Guvernele, de stânga sau de dreapta, au avut aceeaşi problemă, să găsescă bani pentru promisiuni electorale. Au avut mereu nevoie de foarte mulţi bani şi nu au promovat excesiv investiţiile, au mers pe consum. Este foarte uşor, vin bani la buget din accize şi TVA. De 15 ani au mers în direcţia asta, şi Guvernul actual face ce a făcut şi predecesorul, indiferent de culoarea politică, stimulează un consum. Investiţiile au fost destul de mari anul trecut, dar nu au fost în zona civilă, productivă, au fost în zona militară”, explică Adrian Benţa.
Iar Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la Tradeville, vorbeşte de efectele negative ale OUG 114/2018, care a generat şi o presiune la vânzare asupra leului. „Pentru investitorii străini, România devine mai puţin atractivă, astfel că îşi retrag, cel puţin parţial, banii. Cunoscând acest lucru, şi unii cetăţeni se pot gândi să îşi transforme economiiile în valută. Astfel, există un exces de ofertă pe piaţă valutară pentru RON comparativ cu cererea pentru valută străină. De multe ori aceste fluxuri sunt tranzitorii şi piaţa îşi găseşte rapid un nou echilibru. În cazul de faţă, din pricină modului în care este structurată taxa pe activele bancare, BNR nu mai poate folosi la fel de eficient ameninţarea creşterii dobanzillor interbancare pentru a apăra leul, aşa cum a făcut în 2008. Că atare, este posibil să vedem o presiune continuă de tip speculativ. În acest moment, fără vreo modificare în politicile guvernamentale care sunt percepute că anti-business, rămân două instrumente mai evidente la îndemână BNR: primul, intervenţii directe, cu riscul consumării rezervei valutare şi al doilea, discuţii, formale sau informale, cu băncile care au acces la sistemul de decontare în RON, pentru a putea găsi împreună şi alte soluţii.
În acest moment, varianta discuţiilor pare mai puţin probabilă, având în vedere modul în care OUG amintită afectează băncile.
Prima variantă pare şi ea mai puţin probabilă pe termen scurt. BNR poate aştepta ca poziţiile speculative să devină supra-extinse şi apoi să încerce o intervenţie care ar putea forţa închideri în masă ale poziţiilor respective şi stabilizarea RON într-un nou tunel de variaţie – probabil superior celui de până acum”, explică Ovidiu Dumitrescu.
În ultimele două săptămâni, cursul valutar leu/euro a crescut cu 1,8%. „Procentual vorbind, nu este o mişcare explozivă, vorbim de două procente, chiar dacă este mult faţă de ce suntem obişnuiţi sau faţă de un interval în care cursul a pămas poate prea multă vreme. Nu sunt mişcări foarte ample deocamdată, dar nici contextul extern nu este unul pesimist. Trebuie să ne gândim că bursele de afară sunt destul de echilibrate, nu avem un context de criză pe plan extern, şi asta ar trebui cumva să ne facă mai prudenţi, pentru că dacă avem un curs care trepidează în condiţii liniştite pe plan extern, ne putem imagina că dacă am fi avut agitaţie pe plan extern, mişcare ar fi fost mai amplă, am fi vorbit de căderi procentuale mai mari. Piaţa a încercat o stabilizare, am văzut în prima parte a şedinţei, la un moment dat o scădere din 4,75 spre 4,73, bănuiesc că ar fi putut fi banca centrală atunci, iar cursul a revenit după aceea foarte rapid. Este posibil ca de fapt piaţa să fie foate puternic orientată în favoarea euro şi BNR să fi decis că trebuie să aştepte puţin. Se caută un alt palier de echilibru, care va fi mai sus”, explică Claudiu Cazacu.
Ce va face cursul în peerioada următoare? „Se vor testa şi niveluri mai ridicate, poate 4,77 sau 4,78 lei/euro, dar m-aş aştepta ca piaţa să se aşeze pentru moment în zona 4,75 – 4,76 sau ceva mai jos, între 4,70 – 4,75. Pe termen scurt putem fi mai sus, dar dacă vom avea şi alte surprize atunci vom avea şi 4,77 – 4,78, temporar”, spune Claudiu Cazacu.
Şi Adrian Benţa mizează pe tendinţa de depreciere a leului. „Totul ţine de comportamentul nostru economic. Pe de altă parte avem semnale şi de o diminuare a creşterii economice, cred că anul acesta va fi creştere economică, dar nu atât de mare ca aceea din 018. Vor avea efecte şi limitarea creditării introdusă de BNR, în ultimele luni creditarea pe consum a stagnat oarecum, şi dacă vor fi şi ceva investiţii în buget poate va mai stagna creşterea cursului. Dar singura logică normală pe structura actuală a economiei noastre naţionale este deprecierea. Atât timp cât importurile sunt cu zeci de miliarde mai mari decât exporturile, nu ai nicio şansă să ţii cursul jos”, spune analistul.
Efectele creşterii cursului sunt previzibile, pentru că va genera importuri cu cheltuieli mai mari, iar importurile cu cheltuieli mai mari se vor reflecta în preţuri mai mari la raft, atât pentru bunurile din import, cu precădere mâncare sau electrocasnice, dar şi combustibil, dar şi pentru utilităţile pe care le achiziţionăm şi care sunt calculate la paritate cu o valută, de exemplu internetul sau telefonia mobilă.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Căsătorie în politică. Liderii PSD Olguţa Vasilescu şi Claudiu Manda au decis să-şi oficializeze relaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicușor Dan și uluitorul său program: omul acesta chiar nu muncește! Primarul General și candidatul la Președinție e unul dintre cei mai relaxați bugetari
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu