Ministerul de resort a redactat Master Planul pe transport, care include 530 proiecte

Ministerul de resort a redactat Master Planul pe transport, care include la acest moment 530 de proiecte, iar documentul va fi lansat în dezbatere publică, procedură la finalul căreia se va cunoaşte exact care sunt proiectele prioritare care pot fi finanţate din fonduri UE, a anunţat premierul Victor Ponta.

Urmărește
843 afișări
Imaginea articolului Ministerul de resort a redactat Master Planul pe transport, care include 530 proiecte

Ministerul de resort a redactat Master Planul pe transport, care include 530 proiecte (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"M-a anunţat astăzi ministrul Şova că, în sfârşit, Master Planul de transport, lista proiectelor considerate admise pentru Master Planul de transport - e vorba de 530 de proiecte, transport rutier, feroviar, naval, aerian şi intermodal - vor fi puse în dezbatere publică şi, pe baza acestora, România va transmite mai departe către Comisia Europeană proiectele concrete, după dezbatere publică şi după toate procedurile", a anunţat Ponta, în şedinţa de miercuri a Guvernului.

El a arătat că, astfel, se va cunoaşte exact care sunt proiectele prioritare şi care vor putea fi finanţate din fonduri europene.

În luna iulie, agenţia MEDIAFAX a prezentat un document în care Comisia Europeană atenţiona Guvernul că proiectul Acordului de Parteneriat transmis către Bruxelles, care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020, este incoerent şi fără priorităţi clare, solicitând ca documentul să fie refăcut.

Comisia semnala şi lipsa unui Master Plan pe Transport, atrăgându-se atenţia că Acordul nu va fi luat în discuţie decât atunci când Master Planul va fi finalizat şi că, în plus, există pericolul ca întregul program operaţional preconizat pentru marile proiecte să fie blocat în absenţa acestui plan.

La finele lunii martie, ministrul Transporturilor, Dan Şova, a declarat că Master Planul General de Transport va fi finalizat până la 15 aprilie în forma necesară pentru aprobarea fondurilor europene.

El a arătat că documentul ar fi trebuit finalizat până la sfârşitul anului trecut, dar că, din cauza nerespectării acestui termen, a fost necesară prelungirea unui contract de consultanţă încheiat de Ministerul Transporturilor cu Banca Mondială, în cadrul unui proiect de suport pentru punerea în aplicare a unei strategii generale în sectorul de transport şi infrastructură.

Potrivit datelor anunţate de ministrul Transporturilor, nivelul absorbţiei de fonduri europene atrase anul trecut de România prin Programul Operaţional Sectorial Transporturi (POS T) a fost de 923 milioane euro, din care Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a atras 559 milioane euro, CFR - 299 milioane euro (din care 65 milioane euro pentru Metrorex), iar restul de 64 milioane euro au fost direcţionate către sectorul naval, nefiind obţinute sume pentru sectorul aerian.

Programul Operaţional Sectorial Transport a fost blocat în 2012 de Comisia Europeană, din cauza unor nereguli identificate în atribuirea de contracte, fiind deblocat anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici