- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.04.2014, 14:52)
- Adrian Dumitrache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul pentru Societatea Informaţională recomandă soluţii antivirus şi audit de securitate IT în instituţiile care utilizează Windows XP
Ministerul pentru Societatea Informaţională recomandă instituţiilor publice care utilizează Microsoft Windows XP, al cărui suport tehnic a expirat, să instaleze pe calculatoare soluţii antivirus, să actualizeze în permanenţă aplicaţiile instalate şi să realizeze un audit de securitate informatică.
Urmărește
508 afișări
MSI recomandă soluţii antivirus şi audit de securitate IT în instituţiile care utilizează Windows XP (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Recomandările se regăsesc într-un document disponibil pe pagina web a ministerului, denumit "Ghid orientativ privind recomandările de securitate la nivelul instituţiilor publice pentru protecţia informaţiilor, în situaţia utilizării terminalelor care folosesc Microsoft Windows XP SP3".
Microsoft a retras, la 8 aprilie, suportul tehnic şi de securitate pentru Windows XP, sistem de operare lansat în urmă cu 12 ani.
În lipsa actualizărilor, calculatoarele pe care rulează acest sistem de operare pot deveni vulnerabile la viruşi şi alte programe care afectează securitatea şi confidenţialitatea datelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Instituţiile publice utilizează un număr de 144.000 de licenţe Windows XP, potrivit datelor Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI).
Fără a fi exhaustive şi nici limitative, recomandările de securitate ale MSI sunt adresate instituţiilor publice pentru protecţia informaţiilor, în situaţia utilizării calculatoarelor dotate cu Microsoft Windows XP SP3, "cu rugămintea de a fi implementate în cadrul reţelelor informatice proprii".
Potrivit MSI, fiecare instituţie publică trebuie să realizeze evaluarea tipului de informaţie prelucrată/stocată pe calculatoarele instituţiei şi va introduce proceduri/măsuri de partiţionare a unor informaţii/date.
De asemenea, instituţiile publice vor realiza un audit de securitate informatică, care va examina starea actuală a infrastructurilor şi va fi executat de către structurile specializate ale statului în colaborare cu responsabilii din domeniu.
MSI recomandă actualizarea permanentă şi în mod automat a aplicaţiilor instalate, dotarea calculatoarelor cu soluţii antivirus eficiente şi actualizarea periodică (up-date) a acestora de fiecare dată când producătorul anunţă versiuni noi.
"Implementarea unor politici de firewall care să permită doar traficul specific aplicaţiilor utilizate. Nu se vor conecta la internet staţiile de lucru care nu sunt protejate de firewall", se spune în document.
Instituţiile publice vor pune în aplicare politici de securitate cât mai stricte, care să reglementeze accesul la resursele interne şi din internet în baza atribuţiilor utilizatorilor, şi vor utiliza tehnologii de tipul Host based Intrusion Prevention Systems (HIPS), whitelisting.
Totodată, vor fi introduse sisteme de tip web/email gateway care să permită verificarea conţinutului de aplicaţii malware şi resurse web ce distribuie conţinut maliţios.
MSI mai recomandă utilizarea unor tehnologii care permit restaurarea sistemului de operare Windows către o stare predefinită, necompromisă, dezactivarea serviciilor Windows ce nu sunt folosite, utilizarea, în situaţiile care permit, a unor distribuţii Linux cu interfaţă "prietenoasă", precum şi includerea în cultura de securitate a instituţiilor a unor cursuri de educare a utilizatorilor, în scop preventiv, cu privire la observarea şi raportarea unor posibili vectori de infecţie.
Cu privire la presupusele riscuri şi vulnerabilităţi cauzate de încetarea suportului Microsoft, MSI precizează faptul că la nivel naţional atacuri sau incidente cibernetice au loc zilnic asupra infrastructurilor IT din sectorul public şi privat, indiferent dacă acestea beneficiază de suport sau nu.
Serviciile de suport asigurate în general de producătorii de programe informatice sunt necesare dar nu suficiente pentru asigurarea securităţii cibernetice a acestor infrastructuri.
Pentru a răspunde acestor tipuri de incidente, există instituţii specializate precum CERT-RO, RoCSIRT, CORIS-STS, entităţi specializate care dispun de capacitatea necesară pentru prevenirea, analiza, identificarea şi reacţia la astfel de incidente.
"În acest moment nu există niciun fel de problemă deosebită la nivel naţional. Politicile de securitate sunt implementate şi actualizate periodic de către toate institutiile publice, motiv pentru care, odată cu încetarea suportului Microsoft pentru sistemul de operare Windows XP, nu există niciun pericol real suplimentar şi imediat pentru securitatea informaţiilor aflate în gestiunea instituţiilor publice. Amenintările şi riscurile asociate acestora sunt nesemnificative prin prisma magnitudinii şi a probabilităţilor scăzute. Pentru orice clarificare, vă rugăm să vă adresaţi MSI la adresa de email suport@msinf.ro", se arată la finalul documentului.
Autorităţile române au plătit pentru utilizarea licenţele Microsoft în perioada 2004-2009 peste 100 milioane de dolari, la care se adaugă încă 100 milioane de euro pentru intervalul 2009-2012, iar până în 2015 vor mai achita alte 40 milioane de euro, potrivit datelor frunizate de MSI la solicitarea MEDIAFAX.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe