Ministerul Transporturilor a atras 1,12 miliarde de euro prin Programul Operaţional de Transport în 2014. Absorbţia a ajuns la 58,5%

Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Transport, încheie acest an cu un grad de absorbţie a fondurilor europene de 58,55%, suma atrasă în 2014 ridicându-se la 1,128 miliarde euro, cu peste 100 milioane euro peste ţinta asumată de 1,022 miliarde euro.

Urmărește
118 afișări
Imaginea articolului Ministerul Transporturilor a atras 1,12 miliarde de euro prin Programul Operaţional de Transport în 2014. Absorbţia a ajuns la 58,5%

Ministerul Transporturilor a atras 1,12 miliarde de euro prin Programul Operaţional de Transport în 2014. Absorbţia a ajuns la 58,5% (Imagine: Mihai Marginean/Mediafax Foto)

Prin acest program, România a avut alocată suma de 4,8 miliarde euro pentru perioada de programare 2007-2013. Rata de absorbţie în ultimii doi ani a fost de 10,7%, în 2012, respectiv de 32,24% în 2013.

"Anul 2014 a fost dedicat dezvoltării unui portofoliu de proiecte majore de infrastructură, între acestea încadrându-se magistralele de metrou M2 (Pipera - Berceni) şi M4 (Gara de Nord - Străuleşti), achiziţionarea unui număr de 27 trenuri de metrou, autostrăzile Câmpia Turzii - Ogra - Târgu Mureş şi Sebeş - Turda, sau linia de cale ferată Radna - Gurasada - Simeria", se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Gradul de absorbţie a fost îmbunătăţit în acest an după ce Autoritatea de Management a depus la Comisia Europeană aplicaţiile de finanţare pentru trei proiecte de infrastructură retrospective, (autostrada Arad - Deva, autostrada Cernavodă - Constanţa şi by-pass-ul Constanţa).

Tot în acest an a fost iniţiat procesul de fazare a unor proiecte majore de infrastructură, dintre care o parte au fost transmise Comisiei Europene în vederea aprobării. Astfel, au fost fazate tronsoanele de autostradă Lugoj - Deva, Sebeş - Turda, linia de cale ferată Radna - Gurasada - Simeria şi magistrala de metrou M2.

Fazarea reprezintă un proces prin care proiectele aflate în implementare şi care nu se pot încheia până la data de 31 decembrie 2015 (sfarşitul perioadei de programare 2007 - 2013) vor fi continuate în următoarea perioadă de programare. Astfel, măsura prevede realizarea în primă fază, pană la 31 decembrie 2016, a unei părţi din proiect (precum excavaţiuni, structuri majore, stratul de formă, stratul de stabilizare), investiţia urmând să fie finalizată în faza a doua.

"Ministerul Transporturilor va destina anul 2015 implementării proiectelor de infrastructură, dar şi absobţiei unui buget alocat de către Comisia Europeană în valoare de 1,88 miliarde euro", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici