Ministerul Transporturilor va da în judecată constructorul podului Calafat-Vidin

Ministerul Transporturilor va da în judecată compania spaniolă FCC Construction, aleasă de Bulgaria pentru construcţia podului Calafat-Vidin, pentru a recupera costurile suplimentare generate de întârzierea lucrării.

Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului Ministerul Transporturilor va da în judecată constructorul podului Calafat-Vidin

Ministerul Transporturilor va da în judecată constructorul podului Calafat-Vidin (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

În prezent, costurile suplimentare pentru partea română sunt de aproximativ 5 milioane de euro.

"Toate sumele pe care partea română le acumulează din cauza întâzierilor celor de la FCC vor fi recuperate în instanţă. Până acum, din întârzieri s-au înregistrat deja 5 milioane euro", a declarat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, în cadrul unei vizite de lucru, alături de omologul bulgar, la şantierul podului.

FCC a solicitat Ministerului Transporturilor din Bulgaria extinderea termenului de finalizare a lucrării cu un an, respectiv până în 2012.

"Există pretenţii suplimentare de la constructor pentru a prelungi termenul de finalizare, însă este inacceptabil", a declarat ministrul bulgar al Transporturilor, Alexandr Tsvetkov.

Ambele părţi au cerut companiei spaniole FCC să elaboreze în termen de o lună un pachet de măsuri, astfel încât proiectul să fie finalizat în termenul stabilit, respectiv decembrie 2011.

"Vom evalua toate soluţiile tehnice care vor fi propuse peste o lună. Nu voi ezita să mă adresez instanţei pentru a recupera pagubele produse statului român", a declarat Boagiu.

Potrivit lui Boagiu, FCC a promis în urmă cu trei luni că lucrarea va fi finalizată în decembrie 2011.

"Au invocat, pentru extinderea termenului, lucruri precum starea vremii şi inundaţiile, evenimente care nu s-au produs în ultimele trei luni", a spus Boagiu.

În acest proiect, România construieşte infrastructura de acces la pod, rutieră şi feroviară, pe malul românesc al Dunării. Lucrările sunt efectuate de consorţiul AZVI/Vimac şi costă 66,9 milioane euro, bani de la buget şi 33,82 milioane euro de la UE prin programul ISPA.

Costurile suplimentare pentru partea română sunt cauzate de conservarea lucrărilor şi de menţinerea echipelor din partea constructorului şi a consultantului.

"În partea română nu există probleme şi trebuie să privim lucrarea în ansamblu, şi pe partea română, şi pe partea bulgară", a mai afirmat Boagiu.

România şi Bulgaria au semnat acordul pentru construirea podului în martie 2000, însă iniţierea proiectului a întârziat din cauza fondurilor insuficiente.

Proiectul beneficiază de finanţare gratuită de 70 de milioane de euro, prin programul european ISPA.

Podul dintre Calafat şi Vidin va avea o lungime de doi kilometri şi este un element important pentru coridorul european de transport care va laga oraşul german Dresda de Istanbul, Turcia.

Dezvoltarea proiectului va costa în total 226 de milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici