Miniştrii de Finanţe din UE vor analiza noi măsuri de stimulare a creşterii economice

Miniştrii de Finanţe din UE vor discuta marţi dacă statele membre cu o situaţie mai solidă a finanţelor publice pot adopta măsuri pentru stimularea economiei în spaţiul comunitar.

Urmărește
179 afișări
Imaginea articolului Miniştrii de Finanţe din UE vor analiza noi măsuri de stimulare a creşterii economice

Miniştrii de Finanţe din UE vor analiza noi măsuri de stimulare a creşterii economice (Imagine: Shutterstock)

Potrivit Wall Street Journal, dezbaterea ar putea marca o schimbare a politicii adoptate în octombrie 2009, de a cere ţărilor UE să înceapă să-şi reducă deficitele în 2011. Întrucât creşterea economică postcriză este mult mai lentă decât se anticipa, UE se află sub presiune din partea FMI şi a Statelor Unite pentru a lua în calcul noi măsuri de sprijinire a economiei.

Comisia Europeană a cerut discutarea acestui subiect la reuniunea de marţi, au afirmat diplomaţi europeni. Astfel, ţările care nu încalcă limita de 3% pentru deficit bugetar ar putea permite unor programe guvernamentale să opereze fără restricţii.

Asta înseamnă că ţările cu cea mai solidă situaţie financiară, Germania, Olanda, Suedia, Finlanda şi Luxemburg, ar putea avea surplusuri bugetare mai mici sau deficite mai mari decât se anticipa, au adăugat oficialii citaţi.

"Există ţări pentru care consolidarea fiscală nu este la fel de utilă precum pentru alţii", a spus un diplomat.

Unele ţări, precum Italia, se tem însă că dezbaterea ar putea determina pieţele financiare să se îndoiască de angajamentul statelor mai slabe financiar din UE de a-şi reduce deficitele, a spus o altă sursă apropiată discuţiilor.

Planul, dacă ar fi adoptat de ţările cu finanţe solide, nu ar avea un impact prea mare asupra economiei, având în vedere că majoritatea guvernelor din spaţiul comunitar îşi reduc deficitele bugetare în acest an şi vor continua şi în 2012.

Miniştrii de Finanţe din zona euro, care se vor întâlni luni, vor analiza măsuri de austeritate propuse de Grecia pentru acordarea următoarei tranşe de ajutor financiar extern. În mare, FMI şi zona euro consideră că noile măsuri propuse sunt mulţumitoare, însă exercită presiuni asupra guvernului de la Atena pentru deschiderea sectorului serviciilor, a spus un oficial european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici