- Home
- Economic
- BRUXELLES, (14.10.2013, 10:05)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană caută un compromis pentru uniunea bancară
Miniştrii din Finanţe europeni se reunesc luni şi marţi la Luxembourg în căutarea unui compromis pentru uniunea bancară, în condiţiile existenţei unor numeroase diferenţe de opinie şi a unui calendar strâns al negocierilor.
Urmărește
413 afișări
Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană caută un compromis pentru uniunea bancară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Întâlnirile de luni, între miniştrii din zona euro, şi de marţi, cu colegii din celelalte 11 state UE, vor fi consacrate parţial viitoarei autorităţi unice de decizie în sectorul bancar.
Un acord va permite furnizarea de lichidităţi băncilor aflate în dificultate fără a pune în pericol tot sistemul şi fără contribuţia fondurilor publice. Acordul va implica ţările din zona euro şi alte state comunitare care vor dori să participe.
Este necesar ca un compromis să fie realizat până la sfârşitul acestui an, astfel încât să existe posibilitatea ca textul legislativ să fie adoptat înainte de încheierea mandatului actualului Parlament European, valabil până în martie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Mai multe obiecţii au fost formulate faţă de o propunere prezentată în luna iulie de Comisia Europeană, venite în special din Germania.
Proiectul prevede crearea unei autorităţi de decizie "ad hoc". Dar, potrivit tratatelor actuale, soarta unei bănci trebuie decisă de o instituţie europeană. Comisia Europeană a propus ca acest rol să îi revină, în lipsa unui candidat mai bun. Mai multe state, între care Germania, nu susţin această propunere.
În plus, o opinie juridică recent emisă de CE prevede că autoritatea unică de reglementare nu poate deţine o putere discreţionară privind soarta băncilor.
Mai multe surse europene au spus că aceste probleme pot fi rezolvate fără dificultăţi prea mari.
Germania ar putea accepta temporar rolul CE în această privinţă. Ulterior, prerogativele decizionale ar putea fi acordate Mecanismului European de Stabilitate (MES), aşa cum au propus BCE şi comisarul pentru Servicii Financiare Michel Barnier.
O problemă mai spionoasă este cea a finanţării. Proiectul prevede crearea unui fond unic, finanţat chiar de sectorul bancar. Germania preferă însă o reţea de fonduri naţionale.
Liderii europeni trebuie să stabilească şi care bănci vor fi supuse noilor reglementări, toate sau doar cele mai mari. De asemenea, cine va juca rolul de plasă de siguranţă, dacă fondul sau fondurile nou create nu vor fi suficiente?
MES pare şi de această dată cea mai bună variantă, dar acesta este destinat numai ţărilor din zona euro, astfel că va fi complicat ca statele din afara uniunii monetare să participe la mecanism.
Mecanismul European de Stabilitate ar putea totodată să acorde împrumuturi fondurilor naţionale sau fondului unic destinate susţinerii băncilor.
O sursă apropiată situaţiei a declarat că la reuniunea Eurogroup de luni nu se va discuta despre programele de sprijin ale Irlandei, Portugaliei şi Spaniei, care îşi urmează cursul fără probleme deosebite, şi nici despre un eventual nou ajutor destinat Greciei.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele