- Home
- Economic
- LUXEMBOURG, (05.10.2011, 11:06)
- Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Miniştrii Finanţelor din zona euro vor sprijini băncile afectate de criză
Miniştrii Finanţelor din zona euro au convenit să sprijine băncile europene, la câteva ore după ce guvernele din Franţa şi Belgia au anunţat că vor salva grupul financiar Dexia, pe fondul temerilor tot mai acute privind criza din Grecia.
Urmărește
519 afișări
Miniştrii Finanţelor din zona euro vor sprijini băncile afectate de criză (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Dexia, creditor franco-belgian specializat în credite către primării şi autorităţi locale, a devenit marţi prima bancă din zona euro care a necesitat intervenţie guvernamentală pentru a evita falimentul în urma crizei datoriilor de stat din zona euro.
"Toată lumea a fost de acord că principalul motiv de îngrijorare ar fi evenimentele îngrijorătoare de pe pieţele financiare, care ar putea escalada într-o criză bancară", a declarat ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, într-o conferinţă de presă susţinută la încheierea reuniunii de la Luxembourg a miniştrilor Finanţelor din zona euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Probabilitatea tot mai ridicată a intrării Greciei în faliment în următoarele luni a alimentat temerile privind o criză bancară în Europa, care ar agrava condiţiile economice internaţionale şi ar afecta serios sistemul financiar global.
Comisarul european pentru Economie şi politică monetară, Olli Rehn, a declarat marţi pentru Financial Times că miniştrii Finanţelor, care au respins până acum orice recapitalizare concertată a băncilor, s-ar putea răzgândi deoarece situaţia impune măsuri urgente.
"Există o percepţie tot mai mult împărtăşită că este nevoie de o abordare concertată, coordonată în Europa, multe dintre elemente fiind implementate la nivel naţional. Poziţiile de capital ale băncilor europene trebuie consolidate pentru a furniza marje suplimentare de siguranţă, reducând astfel incertitudinea", a arătat oficialul.
Ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne, a declarat la Luxembourg că a simţit o îngrijorare tot mai profundă în rândul colegilor săi.
"Băncile din zona euro trebuie consolidate. Trebuie să reflectăm realitatea situaţiei din zona euro şi trebuie să luăm în calcul realitatea riscurilor suverane percepute de pieţe. Şi asta necesită mai mult capital în băncile din zona euro", consideră oficialul britanic.
Dexia va fi divizată pentru separarea activelor "toxice", inclusiv expunerea pe Grecia şi pe alte state cu probleme din zona euro. Operaţiunile şi activele "sănătoase" vor fi vândute.
Holdingul care va prelua activele "toxice" va primi garanţii guvernamentale de la Franţa şi Belgia pentru a se putea refinanţa şi a evita falimentul.
Acţiunile Dexia s-au prăbuşit marţi cu peste 22%, la trei ani după ce banca a fost obiectul unei alte intervenţii guvernamentale din cauza expunerii pe piaţa creditelor ipotecare subprime.
Tot mai multe bănci europene sunt excluse de pe pieţele financiare şi se bazează exclusiv pe Banca Centrală Europeană pentru lichiditate.
"Pericolul escaladării crizei se regăseşte în sectorul bancar, după cum demonstrează evenimentele recente", a afirmat Schaeuble, făcând aluzie la tensiunile de pe piaţa interbancară care amintesc de urmările falimentului Lehman Brothers, în 2008.
Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a avertizat la sfârşitul lunii trecute că criza financiară este departe de final şi a cerut guvernelor din zona euro să rezolve problemele.
"Aş spune că este responsabilitatea lor să facă faţă celei mai grave crize de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Suntem epicentrul acestei crize globale", a arătat Trichet, de obicei mai rezervat în exprimare.
Întrebat dacă BCE ar trebui să-şi asume rolul de "creditor de urgenţă", după modelul adoptat în ultimii trei ani de Rezerva Federală a SUA şi de Banca Angliei, Trichet a arătat că banca pe care a condus-o până în septembrie s-a angajat deja la vărsarea de lichiditate nelimitată pe pieţe, însă nu ar trebui să refinanţeze fondurile de "bailout" din UE.
Schaeuble a adăugat că cei 27 de miniştrii ai Finanţelor din UE au convenit să raporteze la următoarea reuniune lunară situaţia băncilor din fiecare ţară şi măsurile pregătite pentru protejarea lor.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Dăianu: Cinci bănci din România ajung sub controlul unui stat pe perfuzii dacă falimentează Grecia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20