- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (19.02.2015, 14:56)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul bulgar de Externe: Conducta de gaz dintre România şi Bulgaria, importantă pentru securitatea energetică a Europei
Ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov, a declarat, joi, că interconectarea reţelelor de gaze dintre România şi Bulgaria reprezintă un element foarte important pentru securitatea energetică a Europei, pe axa nord-sud, în timp ce Bogdan Aurescu a pledat şi pentru coridorul România-Bulgaria-Grecia.
Urmărește
216 afișări
Ministrul bulgar de Externe: Conducta de gaz dintre România şi Bulgaria, importantă pentru securitatea energetică a Europei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Sud-estul Europei este foarte dependent de aprovizionarea cu gaz din Rusia şi ca urmare a apropierii de Ucraina această problemă este tot mai evidentă. Aceste state (din sud-estul Europei) au un potenţial imens de a-şi diversifica sursele de gaz şi crrearea unei pieţe energetice europene care să asigure gaze pentru toţi cetăţenii UE este o sarcină care nu mai trebuie amânată. În acest sens, edificarea unor sisteme de interconectare între Bulgaria şi România reprezintă un element foarte important pentru arhitectura securităţii energetice a Europei, pe axa nord-sud", a declarat, joi, la Bucureşti, ministrul Afacerilor Externe din Bulgaria, Daniel Mitov.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
De ce s-a dublat numărul bolnavilor de diabet în ultimii 30 de ani
-
Cu o pizza pe masă, Nicuşor Dan le arată bucureştenilor unde se duc banii oraşului
-
Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
"Cu siguranţă veţi fi de acord cu mine că securitatea ne face mai puternici, nu doar cea energetică. Pentru noi este de o importanţă prioritară să se facă această conectare cu România", a mai spus Mitov.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că a discutat cu omologul bulgar "cât de important este ca interconectorul de gaz dintre România şi Bulgaria să se finalizeze cât mai rapid, dar, în egală măsură, am discutat şi despre un alt proiect care este susţinut de către cele două state şi anume coridorul vertical România-Bulgaria-Grecia".
Cei doi miniştri au evocat, în cadrul discuţiilor de la Bucureşti, "trendul ascendent" al schimburilor comerciale dintre cele două ţări (circa 3 miliarde de euro în 2014), România fiind al treilea partener economic al Bulgariei în UE.
Aurescu şi Mitov au pregătit, totodată, următoarea şedinţă comună de guvern, care va avea loc în primăvară la Craiova.
Discuţiile au vizat şi minorităţile din cele două ţări, Bogdan Aurescu mulţumind omologului bulgar pentru faptul că recent a fost identificată o nouă clădire pentru liceul românesc Mihai Eminescu de la Sofia.
Totodată, Aurescu şi Mitov au stabilit ca România şi Bulgaria să coopereze în procesul de pregătire a asumării preşedinţiilor semestriale ale UE, pe care Sofia o va exercita în 2018, iar Bucureştiul în 2019. Cred că e important să vedem îmşpreună cum putem să proiectăm acea UE pe care ne-o dorim pentru statele noastre.
Cei doi oficiali au abordat şi chestiunea proiectelor comune care să fie promovate îîn cadrul oferit de planul Juncker, precum şi revitalizarea sinergiei Mării Negre.
În ceea ce priveşte agenda de securitate, Bogdan Aurescu a precizat că va exista "o prezenţă încrucişată" în cadrul unităţilor de integrare a forţelor NATO din flancul estic, cu "ofiţeri români în unitatea de integrare a forţelor din Bulgaria şi ofiţeri bulgari în unitatea de integrare a forţelor din România".
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe