Ministrul bulgar de Externe: Conducta de gaz dintre România şi Bulgaria, importantă pentru securitatea energetică a Europei

Ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov, a declarat, joi, că interconectarea reţelelor de gaze dintre România şi Bulgaria reprezintă un element foarte important pentru securitatea energetică a Europei, pe axa nord-sud, în timp ce Bogdan Aurescu a pledat şi pentru coridorul România-Bulgaria-Grecia.

Urmărește
216 afișări
Imaginea articolului Ministrul bulgar de Externe: Conducta de gaz dintre România şi Bulgaria, importantă pentru securitatea energetică a Europei

Ministrul bulgar de Externe: Conducta de gaz dintre România şi Bulgaria, importantă pentru securitatea energetică a Europei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sud-estul Europei este foarte dependent de aprovizionarea cu gaz din Rusia şi ca urmare a apropierii de Ucraina această problemă este tot mai evidentă. Aceste state (din sud-estul Europei) au un potenţial imens de a-şi diversifica sursele de gaz şi crrearea unei pieţe energetice europene care să asigure gaze pentru toţi cetăţenii UE este o sarcină care nu mai trebuie amânată. În acest sens, edificarea unor sisteme de interconectare între Bulgaria şi România reprezintă un element foarte important pentru arhitectura securităţii energetice a Europei, pe axa nord-sud", a declarat, joi, la Bucureşti, ministrul Afacerilor Externe din Bulgaria, Daniel Mitov.

"Cu siguranţă veţi fi de acord cu mine că securitatea ne face mai puternici, nu doar cea energetică. Pentru noi este de o importanţă prioritară să se facă această conectare cu România", a mai spus Mitov.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că a discutat cu omologul bulgar "cât de important este ca interconectorul de gaz dintre România şi Bulgaria să se finalizeze cât mai rapid, dar, în egală măsură, am discutat şi despre un alt proiect care este susţinut de către cele două state şi anume coridorul vertical România-Bulgaria-Grecia".

Cei doi miniştri au evocat, în cadrul discuţiilor de la Bucureşti, "trendul ascendent" al schimburilor comerciale dintre cele două ţări (circa 3 miliarde de euro în 2014), România fiind al treilea partener economic al Bulgariei în UE.

Aurescu şi Mitov au pregătit, totodată, următoarea şedinţă comună de guvern, care va avea loc în primăvară la Craiova.

Discuţiile au vizat şi minorităţile din cele două ţări, Bogdan Aurescu mulţumind omologului bulgar pentru faptul că recent a fost identificată o nouă clădire pentru liceul românesc Mihai Eminescu de la Sofia.

Totodată, Aurescu şi Mitov au stabilit ca România şi Bulgaria să coopereze în procesul de pregătire a asumării preşedinţiilor semestriale ale UE, pe care Sofia o va exercita în 2018, iar Bucureştiul în 2019. Cred că e important să vedem îmşpreună cum putem să proiectăm acea UE pe care ne-o dorim pentru statele noastre.

Cei doi oficiali au abordat şi chestiunea proiectelor comune care să fie promovate îîn cadrul oferit de planul Juncker, precum şi revitalizarea sinergiei Mării Negre.

În ceea ce priveşte agenda de securitate, Bogdan Aurescu a precizat că va exista "o prezenţă încrucişată" în cadrul unităţilor de integrare a forţelor NATO din flancul estic, cu "ofiţeri români în unitatea de integrare a forţelor din Bulgaria şi ofiţeri bulgari în unitatea de integrare a forţelor din România".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici