- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (31.03.2014, 15:05)
- Ioan Dornescu
Ministrul pentru Energie avertizează producătorii de gaze că suprataxarea ar putea ajunge până la 97%
Consumul de gaze trebuie menţinut la nivelul actual, iar producătorii trebuie să înţeleagă "corect" mesajul transmis de Guvern prin schimbarea formulei de calcul a veniturilor suplimentare supuse impozitării, în caz contrar Executivul luând în calcul posibilitatea suprataxării cu până la 97%.
Urmărește
509 afișări
Ministrul pentru Energie avertizează producătorii de gaze că suprataxarea ar putea ajunge până la 97% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Sperăm ca mesajul transmis săptămâna trecută de Guvern, prin decizia de revizuire a OUG nr. 7/2013 şi eliminarea interferenţelor între piaţa reglementată şi piaţa concurenţială de gaze naturale, să fie corect înţeles de toţi participanţii la piaţă. Ne dorim încheierea unor contracte corecte, care să reflecte principiile cererii şi ofertei. Nu vom interveni în niciun fel în procesul de negociere. Este însă nevoie să păstrăm consumul de gaze naturale la nivelul actual şi locurile de muncă. Dacă producătorii nu vor înţelege corect mesajul transmis de Executiv şi decizia luată săptămâna trecută, Guvernul nu exclude ideea de a suprataxa veniturile suplimentare într-o proporţie de 95-96 sau chiar 97%", se arată într-o declaraţie de presă transmisă luni de ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
La începutul anului trecut, Guvernul a decis că, în intervalul 1 februarie 2013-31 decembrie 2014, va suprataxa cu 60% companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră, taxă aplicată la veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sector.
Taxa reprezintă 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redevenţele aferente acestor venituri, precum şi investiţiile în segmentul upstream, fără a depăşi 30% din aceste venituri suplimentare.
TITLURILE ZILEI
-
astăzi, 17:03
• Trump pregăteşte ordine executive care vor schimba radical armata americană
-
astăzi, 16:09
• Cel mai mare sindicat german cere reguli noi: maşinile străine să folosească piese europene
-
astăzi, 16:02
• ÎCCJ decide asupra pragului de consum de droguri la volan: pe lângă probă, contează aptitudinea
-
astăzi, 15:58
• Care este ţara europeană cu cea mai mare rată a depresiei? Cum arată situaţia în România
-
astăzi, 15:47
-
astăzi, 15:09
-
astăzi, 14:55
• Raluca Turcan: Este profund dăunător şi imoral ce face Romaşcanu. Adevărul va ieşi la lumină
-
astăzi, 13:18
-
astăzi, 13:42
• Uniunea Europeană aşteaptă reînnoirea sancţiunilor împotriva Rusiei după blocajul Ungariei
-
astăzi, 07:12
• Încă un război a izbucnit. Rebelii au ocupat un oraş cu 2 milioane de locuitori
-
astăzi, 12:29
-
astăzi, 07:20
• Furtul tezaurului Corpul de control al premierului merge la Ministerul Culturii
-
astăzi, 11:57
• Iohannis: Extremismul, atitudinile şi manifestările xenofobe şi antisemite se deghizează perfid
-
astăzi, 14:40
• Live text Războiul din Ucraina, ziua 1069. Budanov avertizează că existenţa Ucrainei este ameninţată dacă nu vor avea loc negocieri / Trupele nord-coreene se retrag temporar de pe linia de contact din regiunea Kursk / Rusia a pierdut 831.620 de militari în Ucraina / Atac cu drone. Zonele vizate: Hmelnîţkîi, Ivano-Frankivsk şi Dnipro
-
astăzi, 12:19
• Iranul lansează rachete echipate cu inteligenţă artificială
Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat săptămâna trecută de Ministerul Finanţelor Publice, Guvernul vrea să schimbe formula de calcul a veniturilor suplimentare supuse impozitării obţinute de companii ca urmare a liberalizării preţului la gaze, precizând că vânzările pentru consumatorii noncasnici se referă la piaţa reglementată pentru a nu produce distorsiuni pe piaţa concurenţială.
Guvernul va păstra impozitarea cu 60% a veniturilor suplimentare, dar schimbă formula de calcul a acestora din urmă, întrucât în legislaţia în vigoare nu se precizează că volumele de gaze naturale din producţia internă vândute consumatorilor noncasnici se referă la cei din piaţa reglementată.
"În acest context, producătorii de gaze naturale au oferit spre vânzare pe piaţa concurenţială cantităţi de gaze naturale la preţuri egale cu cele stabilite prin HG nr. 22/2013 pentru cantităţile de gaze naturale destinate pieţei reglementate, interpretând că veniturile suplimentare sunt determinate prin aplicarea diferenţialului (PCNC-PRCNC) la cantitatea totală vândută consumatorilor noncasnici, indiferent de piaţa în care aceştia se încadrează - concurenţială sau reglementată", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Această situaţie a condus la anularea avantajelor pe care piaţa concurenţială le poate oferi participanţilor, inactivând principiul de formare a preţurilor pe piaţa concurenţială "pe baza cererii şi a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurenţiale".
Veniturile suplimentare sunt calculate în prezent în funcţie de preţul gazelor naturale din producţia internă proprie destinate revânzării consumatorilor casnici, respectiv noncasnici, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului privind preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţa reglementată de gaze naturale, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici şi noncasnici în anul 2012, respectiv 45,71 lei/MWh, ajustat cu ratele IPC în anul 2014 şi volumele de gaze din producţia internă vândute pentru consumatorii casnici, respectiv noncasnici.
În noua formulă este introdusă precizarea că volumele de gaze din producţia internă vândute pentru acoperirea consumului clienţilor noncasnici se referă la piaţa reglementată.
În plus, se mai iau în calcul volumele de gaze din producţia internă vândute pentru acoperirea consumului clienţilor noncasnici pe piaţa concurenţială sau piaţa centralizată şi preţul mediu ponderat al gazelor naturale din producţia internă corespunzătoare cantităţilor comercializate pe piaţa concurenţială pentru consumatorii noncasnici, nu mai mic de 72 lei/MWh. În cazul în care tranzacţiile sunt încheiate pe pieţele centralizate de gaze naturale, această componentă a formulei de calcul reprezintă preţurile gazelor naturale la care sunt încheiate tranzacţiile.
Romgaz şi OMV Petrom sunt principalii producători de gaze din România.
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Guvernul schimbă formula de calcul a veniturilor sumplimentare din liberalizarea preţului la gaze
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Cum a ajuns Jennifer Aniston să fie implicată în drama conjugală a soților Obama. Adevărul din culise!
CANCAN.RO
Orașul din România în care vom avea două zile de NINSOARE la început de februarie, potrivit meteorologilor AccuWeather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe