Modificări la sistemul de asigurări de locuinţe: Nu va mai fi nevoie de două poliţe, obligatorie şi facultativă

Proprietarii de locuinţe care doresc să îşi asigure locuinţele peste sumele obligatorii, de 10.000 de euro, respectiv 20.000 euro, nu vor mai fi obligaţi să încheie două poliţe, una obligatorie şi una facultativă, ci una singură, potrivit Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Urmărește
6857 afișări
Imaginea articolului Modificări la sistemul de asigurări de locuinţe: Nu va mai fi nevoie de două poliţe, obligatorie şi facultativă

Modificări la sistemul de asigurări de locuinţe: Nu va mai fi nevoie de două poliţe, obligatorie şi facultativă (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"PAID va implementa, în perioada următoare, un sistem care va simplifica procedura pentru proprietarii care doresc să îşi asigure locuinţele peste sumele minime prevăzute în legislaţia în vigoare. Sperăm ca în cel mai scurt timp să nu mai fie nevoie de încheierea a două poliţe - obligatorie şi facultativă -, şi să implementăm un sistem care să permită acoperirea riscurilor obligatorii şi a celor suplimentare pe o singură poliţă de asigurare", a declarat într-un comunicat directorul general al PAID, Aurelia Cristea.

Asigurarea locuinţelor prin două poliţe a fost impusă de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), cu începere de la 1 septembrie.

Poliţa obligatorie de asigurare a locuinţelor (PAD) acoperă trei riscuri de catastrofă naturală - cutremur, inundaţii şi alunecări de teren - pentru o sumă asigurată de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei.

"Obiectivul principal al PAID este gestiunea celor trei riscuri majore de dezastre naturale la care proprietarii de locuinţe sunt expuşi. Preţul poliţei PAD are un puternic caracter social, acesta fiind stabilit de legiuitor astfel încât să fie accesibil oricărui proprietar. Prin despăgubirile pe care PAID îşi asumă că le va plăti în caz de catastrofă naturală, bugetul central şi bugetele locale vor fi degrevate de sume importante, care vor putea fi alocate sau investite pentru proiecte de anvergură, cum ar fi refacerea infrastructurii după un eveniment major", a spus Cristea.

Poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei poate fi emisă doar de societăţile de asigurare acţionare PAID (ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări şi Uniqa Asigurări).

Proprietarii care deţin locuinţe cu valori de piaţă peste sumele minime asigurate prin poliţa PAD pot încheia asigurări facultative pentru sume asigurate şi riscuri suplimentare la orice asigurător autorizat să practice riscuri de catastrofă naturală, indiferent dacă acesta este sau nu acţionar al PAID.

Pool-ul de Asigurare dă ca exemplu un apartament în valoare de 80.000 de euro situat în mediul urban, pentru care proprietarul trebuie să încheie o poliţă obligatorie la un preţ de 20 de euro, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro.

"Diferenţa dintre cei 20.000 de euro acoperiţi prin PAD şi valoarea de piaţă, de 80.000 de euro, poate fi acoperită printr-o altă poliţă, de tip facultativ, fie tot pentru cele trei riscuri, fie pentru o gamă extinsă de riscuri", arată PAID.

Proprietarii care nu au niciun fel de asigurare pentru locuinţe pot fi sancţionaţi cu amendă de 100 la 500 de lei de către autorităţile locale şi nu vor primi despăgubiri în caz de cutremur, inundaţii sau alunecări de teren.

Legislaţia privind poliţele de asigurare a locuinţelor a fost modificată cu începere de la 1 septembrie.

CSA a anunţat că societăţile de asigurări vor putea încheia, de la 1 septembrie, contracte facultative pentru locuinţe doar pentru sume asigurate mai mari decât cele acoperite prin poliţa obligatorie.

Poliţele facultative încheiate anterior datei de 1 septembrie se vor derula fără nicio modificare până la expirarea acestora.

"Ulterior, proprietarii aflaţi în astfel de situaţii vor trebui să îşi asigure locuinţele în primul rând pentru riscurile şi sumele asigurate prevăzute în Legea 260/2008 prin încheierea unei poliţe obligatorii. Cei care vor dori o protecţie suplimentară, respectiv mai multe riscuri acoperite, pentru o sumă asigurată mai mare decât nivelul minim stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, pot încheia o asigurare facultativă", arăta CSA, la 29 august, într-un comunicat.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise de PAID în iulie 2010.

În decembrie 2010 legislaţia a fost modificată, astfel că persoanele care au încheiat o asigurare facultativă nu sunt obligate său deţină şi o poliţă PAD.

După această modificare, societăţile de asigurări, inclusiv acţionari PAID, au lansat produse similare PAD, fapt ce a condus la reducerea constantă şi continuă a portofoliului PAID.

În prima şapte luni ale anului, portofoliul PAID a scăzut cu aproape 330.000 de contracte, la 246.003 de poliţe, conform datelor de la 31 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici