- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Moody's a retrogradat Ungaria la "junk", cu ratingul Ba1. Guvernul acuză "atacuri financiare"
Moody's a redus ratingul obligaţiunilor guvernamentale ale Ungariei cu o treaptă, la "Ba1", în categoria "junk", la câteva ore după ce Standard & Poor's (S&P) a amânat o decizie privind modificarea calificativului ţării, oficialităţile ungare acuzând "atacuri financiare".
Moody's a retrogradat Ungaria la "junk", cu ratingul Ba1. Guvernul acuză "atacuri financiare" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Moody's a atribuit perspectivă negativă ratingului Ungariei, potrivit deciziei transmise joi seară, târziu, de agenţia de evaluare financiară. Agenţia şi-a argumentat măsurile prin temeri legate de nivelul ridicat al datoriei de stat, perspectivele slabe de creştere economică şi incertitudinea privind capacitatea guvernului de a atinge ţintele de consolidare fiscală.
Anterior, S&P a amânat o decizie privind ratingul Ungariei, prelungind evaluarea ţării, datorită pregătirilor de la Budapesta pentru un nou acord de finanţare externă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Ungaria a solicitat recent un nou acord de finanţare externă de la Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, după ce forintul s-a depreciat la minime istorice faţă de euro din cauza avertismentelor agenţiilor de rating, în particular S&P, că ţara riscă să-şi piardă calificativul "investment grade".
Forintul s-a depreciat vineri dimineaţă cu 1%, cursul urcând la 315,8 forinţi pe euro, aproape de recordul de 317,9 forinţi pe euro atins săptămâna trecută.
"Moody's consideră că impactul combinat al acestor factori va afecta advers stabilitatea financiară a guvernului şi îi va eroda capacitatea de absorbţie a şocurilor. Decizia de a menţine perspectiva negativă a fost determinată de incertitudinea privind capacitatea ţării de a rezista unor potenţiale riscuri propagate de criza datoriilor de stat din zona euro", se spnue într-un comunicat al agenţiei, care detaliază motivele retrogradării Ungariei.
Ministerul Economiei de la Budapesta notează, într-un comunicat transmis vineri dimineaţă, că retrogradarea este "nefondată din punct de vedere profesional" şi se încadrează într-o serie de "atacuri financiare împotriva Ungariei".
Guvernul consideră că angajamentele de a menţine deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut anul viitor, de a constitui în bugetul pentru 2012 rezerve de 1% din PIB şi de a reduce nivelul datoriei de stat reprezintă argumente împotriva reducerii ratingului.
"Evident, slăbirea forintului nu este justificată nici de performanţa economiei ungare, nici de structura bugetului. Astfel, nu poate fi determinată decât de un atac speculativ împotriva Ungariei, care poate fi alimentat exact de aceste evaluări nefondate profesional din partea agenţiilor de rating", se spune în comunicatul Ministerului Economiei.
Moody's notează că solicitarea Ungariei pentru un nou acord cu FMI şi CE "ilustrează problemele de finanţare ale ţării".
Ungaria trebuie să refinanţeze anul viitor datorii publice externe de 4,7 miliarde euro, deoarece va începe să ramburseze fondurile împrumutate în cadrul acordului de 20 miliarde euro cu FMI, CE şi Banca Mondială încheiat la finele anului 2008.
Guvernul de la Budapesta a arătat că noul acord cu instituţiile financiare internaţionale ar avea rolul de "plasă de siguranţă" împotriva turbulenţelor din zona euro.
"Totuşi, Moody's consideră că, chiar şi cu un astfel de acord, structura datoriei guvernamentale va rămâne vulnerabilă la şocuri pe termen mediu, situaţie care nu corespunde unui rating «Baa3»", avertizează agenţia.
Deprecierea forintului a umflat gradul de îndatorare al Ungariei la 82% din PIB la finele celui de-al treilea trimestru, anulând practic impactul naţionalizării fondurilor de pensii private obligatorii, care au adus statului un bonus de 14 miliarde de dolari.
Moody's a avertizat că ar putea reduce din nou ratingul Ungariei dacă va avea loc o deteriorare semnificativă a situaţiei financiare a guvernului din cauza absenţei unor progrese în privinţa reformelor structurale şi implementării unui program fiscal pe termen mediu.
Agenţia consideră că ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor, de 2,5% din PIB, ar putea fi greu de atins din cauza costurilor ridicate de finanţare şi creşterii economice scăzute.
Fitch aprecia săptămâna trecută că un acord al Ungariei cu FMI şi CE ar fi un factor pozitiv pentru rating.
Guvernul Ungariei a arătat joi că nu doreşte un acord cu FMI la fel de "strict" ca cel din 2008, făcând probabil referire la măsurile de austeritate, ci o linie de credit de precauţie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10