„Băncile din Grecia vor căuta să se îndepărteze de modelul de finanţare externă în cazul subsidiarelor din Europa emergentă şi vor încerca să determine creşterea soldului local al depozitelor într-un ritm mai rapid decât cel al creditelor, pentru a reduce leverage-ul. În cazuri extreme, s-ar putea abţine pentru o perioadă de la acordarea de noi credite”, se arată într-un raport publicat luni de Morgan Stanley.
În consecinţă, economiile din Europa Centrală şi de Est care au deja acces dificil la finanţare ar putea fi lovite de o criză severă de credit, care ar afecta relansarea economică.
„Bulgaria, şi într-o proporţie mai redusă România, par să prezinte cele mai mari riscuri”, se spune în analiza băncii americane de investiţii.
Grecia se află într-o situaţie financiară şi fiscală foarte dificilă, după ce a anunţat, în luna ianuarie, că deficitul bugetar a fost anul trecut de 12,7% din Produsul Intern Brut (PIB), nivel de circa trei ori mai mare decât estimările anterioare ale autorităţilor elene. Randamentele cerute de investitori pentru a finanţa Grecia au crescut puternic din cauza vehiculării în piaţă a ipotezei default-ului de stat, iar liderii Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional au transmis semnale că guvernul elen ar putea primi un ajutor financiar extern pentru a depăşi momentul dificil.
Cele mai mari bănci elene, NBG, EFG Eurobank şi Alpha Bank, au operaţiuni importante şi în România.