Multinaţionalele pleacă la primul semn de nesiguranţă. Ce ar trebui să facă statul român

Statul ar trebui să sprijine antreprenorii români în egală măsură în care încurajează investiţiile multinaţionalelor pe piaţa locală, care sunt oportunistice şi la primul semn de nesiguranţă îşi mută fabricile în alte ţări, a declarat Cristian Nacu, partener în cadrul Enterprise Investors (EI).

Urmărește
546 afișări
Imaginea articolului Multinaţionalele pleacă la primul semn de nesiguranţă. Ce ar trebui să facă statul român

Nokia Jucu (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Multinaţionalele vin şi pleacă în funcţie de interesele lor, e foarte bine ca statul să încurajeze aceste investiţii şi să se înscrie în cursa pentru atragerea investiţiilor străine cu celelalte ţări din zonă, dar în aceeaşi măsură statul ar trebui să ajute antreprenorii autohtoni. Ei îşi asumă riscul, sunt inventatori, aduc valoare adăugată. Sunt mai creativi decât o fac giganţii care au investit până acum în România. Multinaţionalele sunt investitori oportunistici, iar la primul semn de nesigurnaţă pleacă", a spus Nacu luni, la lansarea proiectului "Campioni în Business", care îşi propune promovarea antreprenoriatului local.

În opinia reprezentantului celui mai activ fond de private equity în România, nu este neapărat vina guvernului că multinaţionalele, şi mai exact Nokia, pleacă din România, cum nu a fost nici vina guvernului german când concernul finlandez a închis o fabrică din Germania pentru a deschide una pe piaţa românească.

"Doar că autorităţile trebuie să ajute firmele mici şi mijlocii locale, inclusiv prin returnarea banilor din TVA şi prin eliminarea barierelor birocratice. Eliminarea unor bariere birocratice în relaţia cu firmele mici le-ar ajuta foarte mult. Companiile mici nu pot să stea să aştepte după stat să le returneze bani, pentru că nu au aceşti bani. Nu au nevoie de facilităţi, ci de normalităţi", a adăugat Nacu.

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez. Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 milioane de euro.

Nacu precizează că, în total, companiile în care Enterprise Investors a investit în România au 4.500 de angajaţi şi o cifră de afaceri de un miliard de euro. În portofoliul Enterprise Investors sunt prezente Macon Deva, Smartree, Profi, Siveco, investiţiile fondului în România ridicându-se la 200 de milioane de euro.

La rândul său, Irina Anghel, preşedintele şi fondatorul asociaţiei Triple Helix, cu care Enterprise Investors desfăşoară proiectul "Campioni în Business", a apreciat că România are nevoie de un alt motor de susţinere a economiei, care ar putea fi antreprenorii locali.

"Am depăşit perioada în care credeam că statul este acest motor, apoi ne-am dat seama că multinaţioanele nu reprezintă o ancoră solidă pentru susţinerea economiei. Antreprenorii locali reprezintă resursa regenerabilă a economiei, contribuie la creşterea PIB, prin inovaţie şi flexibilitate, adaptabilitate. De asemenea, acestea au şi un avantaj social, prin crearea de locuri de muncă, absorbind astfel persoanele care rămân fără serviciu în cazul retragerii multinaţionalelor", a arătat Anghel.

Ea a explicat că în România însă există un dezechilibru între rolul şi percepţia antreprenorilor, aşa cum reiese dintr-un studiu realizat de Gallup.

Potrivit studiului, în Statele Unite ale Americii 59% dintre americani sunt total de acord că antreprenorii noi creează produse şi servicii spre beneficiul tuturor, în timp ce în România procentul este de doar 14%, mai puţin şi decât media UE, de 21%. Pe de altă parte, doar 20% dintre români cred că antreprenorii sunt creatori de locuri de muncă, în timp ce media în UE este de 30%, iar în SUA 60% sunt de acord cu acest lucru.

Totodată, există o diferenţă foarte mare în România între dorinţa de a lucra pe cont propriu şi aplicarea acestei dorinţe, iar elementul care "paralizează" potenţialul antreprenorilor este absenţa resurselor financiare.

În proiectul "Campioni în Business" mai sunt implicaţi Ziarul Financiar şi BCR. Prin proiect vor fi premiate cele mai dinamice companii din România, în funcţie de cifra de afaceri şi profitabilitate. Companiile trebuie să aibă afaceri de peste 20 de milioane de lei în 2010, cu profit net şi peste zece angajaţi.

Criteriul de premiere este reprezentat de creşterea medie anuală a cifrei de afaceri din perioada 2008-2010. În această ediţie, a cincea, 3.500 de companii româneşti îndeplinesc condiţiile de selectare în concurs. Acestea au o cifră de afaceri cumulată de 387 miliarde de lei, un profit brut de 27,6 miliarde de lei şi angajează aproximativ 1.000 de oameni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici