Ne-a trecut glonţul pe la ureche. Sberbank a vrut să cumpere Volksbank România acum 9 ani dar a fost refuzată de către BNR
Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei şi care acum este în genunchi din cauza sancţiunilor economice, fiind nevoită să îşi lichideze filialele din Europa, a vrut să cumpere Volksbank România în 2012/2013, ca parte a unui pachet de achiziţie a unor bănci din regiune de la grupul austriac.
Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei şi care acum este în genunchi din cauza sancţiunilor economice, fiind nevoită să îşi lichideze filialele din Europa, a vrut să cumpere Volksbank România în 2012/2013, ca parte a unui pachet de achiziţie a unor bănci din regiune de la grupul austriac.
Volksbank a pierdut sânge după criza din 2008, având o expunere mare în afara Austriei, şi a decis să îşi vândă operaţiunile din Europa Centrală şi de Est. Sberbank a devenit principalul cumpărător, în pachet figurând şi Volksbank România, care în 2008, înainte de criză, ajunsese a treia bancă de pe piaţa românească.
Ruşii au ajuns la o înţelegere pentru toate băncile, cu excepţia operaţiunilor din România. Ruşii au preluat Bosnia şi Hertegovina, Croaţia, Cehia, Ungaria, Serbia, Slovenia, Ucraina şi Slovacia. Société Générale şi JPMorgan au fost consultanţii Sberbank în această tranzacţie. Sediul central a fost stabilit în Austria. Conform ultimelor date, în 2020, Sberbank Europe, care îngloba toate aceste operaţiuni din Europa Centrală şi de Est, avea active de 12,9 mld. euro, fiind deţinută integral de către ruşi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
SUA ies din Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi din Acordul climatic de la Paris
-
Golful Mexic va fi redenumit „Golful Americii”. Trump a semnat ordinul executiv
-
Războiul din Ucraina, ziua 1063. UE intenţionează să elimine combustibilii fosili din Rusia / Erdogan intenţionează să discute cu Trump despre încetarea războiului Rusiei în Ucraina / Trump susţine că Putin distruge Rusia pentru că nu pune capăt războiului
Sberbank Europa a lansat în 2014 Sberbank direct în Germania, o bancă online prin care a atacat piaţa de retail germană. Pe 2 martie, din cauza sancţiunilor, Sberbank Europa a fost declarată falimentară.
O delegaţie a Sberbank, condusă de unul dintre vicepreşedinţi, a venit la Bucureşti la o întâlnire cu Guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu şi Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de supraveghere.
Conducerea Sberbank a spus că are o înţelegere cu austriecii să cumpere operaţiunile regionale, ultima fiind România.
În cadrul discuţiilor, la întrebarea care este răspunul Direcţiei de Supraveghere din BNR de acceptare a tranzacţiei, Nicolae Cinteză a spus că nu va aproba această tranzacţie, unul dintre motive fiind colaborarea redusă cu Banca Centrală a Rusiei în privinţa Nova Bank, o bancă pe care un grup din Rusia a deţinut-o în România. Prin Nova Bank se efectuaseră nişte tranzacţii considerate spălare de bani, iar BNR le-a dat imediat o serie de interdicţii, printre care şi imposibilitatea de a ridica bani din România prin intermediul depozitelor bancare. Tranzacţiile în discuţie erau prin intermediul Ciprului.
Direcţia de supraveghere din BNR a solicitat mai multe explicaţii Băncii Rusiei în privinţa operaţiunilor Nova Bank, dar nu a primit niciun răspuns.
În urma răspunsului BNR că nu va aproba o eventuală preluare a Volksbank România de către Sberbank, austriecii nu au mai vândut operaţiunile din România ruşilor.
Imediat, Volksbank România a fost scoasă la vânzare ca o singură entitate, nu parte a unui pachet, şi în final, după ce celelalte bănci din România cu acţionari de la Viena au spus pas, Banca Transilvania a intrat pe fir şi a reuşit să o achiziţioneze, fiind de altfel o oportunitate care apare o singură dată în viaţă.
De-a lungul anilor, Direcţia de Supraveghere din BNR a respins mai multe tranzacţii, preferând să aibă în sistemul bancar românesc acţionari europeni şi americani.
Este de notorietate decizia BNR de a respinge achiziţia Băncii Româneşti de către OTP Bank, o decizie care a luat prin surprindere piaţa bancară.
OTP a cerut explicaţii Băncii Naţionale în privinţa acestei decizii de refuz, dar, în final, s-au conformat autorităţii centrale.
De la închiderea de 0,21 dolari în şedinţa de marţi, Sberbank - cea mai mare bancă rusească şi la care Guvernul de la Kremlin are control majoritar, se tranzacţionează la această oră la Londra, acolo unde are listate GDR-uri, la 0,01 dolari pe unitate, adică un colaps de 95%. Cu alte cuvinte, aproape de faliment.
Filiala europeană a Sberbank a fost închisă din ordinul Băncii Centrale Europene, care avertizase că riscă să intre în faliment din cauza unei cereri de depozite după ce Rusia a invadat Ucraina, a anunţat Autoritatea pieţei financiare din Austria.
„Din ordinul Băncii Centrale Europene (BCE), Autoritatea austriacă pentru Piaţa Financiară (FMA) a emis astăzi o decizie prin care interzice instituţiei de credit licenţiate ‘Sberbank Europe AG’ ... să îşi continue operaţiunile de afaceri în întregime, cu efect imediat“, a precizat FMA.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO