Negriţoiu: Băncile vor avea probleme cu executarea garanţiilor

Băncile se vor confrunta cu probleme în 2010, în contextul în care executarea garanţiilor este un proces foarte dificil, anticipează directorul general al ING Bank România, Mişu Negriţoiu, care consideră că vor mai exista insolvenţe în rândul companiilor mari.

Urmărește
39 afișări
Imaginea articolului Negriţoiu: Băncile vor avea probleme cu executarea garanţiilor

Negriţoiu: Băncile vor avea probleme cu executarea garanţiilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt convins că da (vor mai apărea insolvenţe la companiile mari - n.r.), pentru că în final lumea a încercat să amâne cât mai mult", a spus pentru MEDIAFAX Negriţoiu.

El consideră că printre problemele cu care se va confrunta sistemul bancar anul viitor se numără sănătatea financiară a clienţilor, a corporaţiilor cu care lucrează şi, mai ales, insolvenţe şi falimente şi repercursiunile acestora asupra situaţiilor financiare ale instituţiilor de credit.

"Până la urmă garanţia nu este garanţie. Dai credite pe garanţii şi acestea nu folosesc la nimic. Băncile vor avea probleme din punctul ăsta de vedere: nu pot nici să recupereze împrumuturi, nici să execute garanţiile", a spus Negriţoiu.

Şeful ING crede că, în ceea ce priveşte corporaţiile, băncile îşi vor menţine prudenţa, în contextul în care riscul pe România este în creştere, inclusiv din cauza capacităţii de a executa colateralul în condiţii de criză.

"Multe societăţi româneşti încearcă să evite pe de o parte executarea colateralului, iar pe de cealaltă parte rambursarea sau plata creditelor de care nu mai au nevoie sau pe care nu pot să le mai susţină cu activitatea proprie. În matricea de calcul a riscului pentru o ţară contează şi capacitatea instituţională, legală, de a executa colateralul. Ori la noi sistemul îl protejează pe datornic şi este aproape ostil creditorului. (...) Noi facem comparaţie între executarea colateralului în Olanda şi în România şi este diferenţă de la cer la pământ. Şi atunci lumea se întreabă de ce sunt mai scumpi banii în România, de ce dobânzile sunt mai mari? Răspunsul este: pentru că include toate imperfecţiunile pieţei, inclusiv posibilitatea (redusă - n.r.) de a executa colateralul", a explicat Negriţoiu.

El a precizat că băncile din România nu s-au mai aflat în situaţia de a trece la executare silită şi nu au ştiut până în prezent cât de dificilă este această operaţiune.

Astfel, Negriţoiu anticipează că băncile vor fi în continuare prudente şi vor veni cu produse noi fără îndoială, mai ales pentru populaţie.

Totodată, şeful ING Bank România estimează că oferta de credite se va îmbunătăţi şi diferenţia, dar că cererea de împrumuturi va fi mai selectivă.

"Din punctul de vedere al pieţei bancare şi financiare, lucrurile se îmbunătăţesc, iar situaţia se relansează. Percepţia noastră de risc pentru anul viitor este mai bună şi vom avea resurse în creştere pentru creditare. Asta din punctul de vedere al ofertei de credite. Lucrurile pot însă să fie contracarate de cererea pentru credite, în contextul în care vedem societăţi care se confruntă cu probleme şi există şi semnale pe segmentul populaţiei că solicitările vor fi reduse", a continuat Negriţoiu.

El a afirmat că anul viitor va fi o perioadă de tranziţie, nu de dezvoltare, în care atât băncile, cât şi societăţile comerciale îşi vor face curăţenie în portofoliul propriu.

"Vom vedea în final care este pierderea totală a băncilor şi cum vor acoperi instituţiile de credit această pierdere, dar şi dacă provizioanele sunt suficiente. Cu alte cuvinte, băncile deja au făcut provizioane în 2009, dar acestea nu sunt încă pierderi efective, şi vor vedea anul viitor cât din aceste resurse sunt într-adevăr rezultate negative şi cât au reprezentat numai măsuri de prudenţă", a concluzionat Negriţoiu.

Valoarea provizioanelor constituite de bănci în primele nouă luni s-a situat la 12,9 miliarde de lei, în creştere cu 14% faţă de suma de la jumătatea anului şi cu aproape 70% faţă de decembrie 2008. În luna octombrie, provizioanele băncilor au avansat la 13,9 miliarde de lei.

Constituirea de provizioane a afectat profitabilitatea sistemului bancar în acest an. Astfel, sistemul bancar a obţinut în primele nouă luni un profit de 679,9 milioane de lei, de aproape 4,7 ori mai redus faţă de rezultatul obţinut în perioada similară a anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici