- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.08.2015, 16:37)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Negriţoiu: Impactul despăgubirilor Astra este de 700 milioane lei, Fondul de garantare are 1 mld lei. Contribuţiile la fond nu cresc. Lăcomia acţionarilor a băgat compania în faliment, au ţinut prea mult la zestre
Valoarea rezervelor de despăgubire la Astra Asigurări este de 650 milioane lei, impactul calculat de ASF ridicându-se la 700 milioane lei, în timp ce Fondul de Garantare a Asiguraţilor are disponibilităţi de 1 miliard de lei, acoperind necesarul Astra, a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.
Urmărește
422 afișări
Negriţoiu: Impactul despăgubirilor Astra este de 700 milioane lei, Fondul de garantare are 1 mld lei. Contribuţiile la fond nu cresc după faliment (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
Astra Asigurări are 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.
"Valoarea rezervelor de despăgubire este de 650 milioane de lei, impactul pe care l-am calculat noi este de 700 milioane lei şi fondul are un miliard de lei. (...) Fondul are rezerve suficiente să administreze acest caz", a afirmat Negriţoiu miercuri, într-o conferinţă de presă.
Plafonul de despăgubire la care un asigurat are dreptul este de 450.000 lei, şeful ASF considerând că majoritatea asiguraţilor se încadrează în acest plafon.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
"Pasul următor pe care noi trebuie să-l facem pentru ca Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) să intre în acţiune este să prezentăm cererea de intrare în faliment şi să obţinem decizia instanţei. FGA intră în acţiune doar după intrarea societăţii în faliment", a spus el.
Negriţoiu a apreciat că instanţa s-ar putea pronunţa într-un interval de 10-20 de zile asupra falimentului companiei.
Negriţoiu: Contribuţiile la Fondul de Garantare nu cresc după falimentul Astra
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu vizează, pentru perioada imediat următoare, creşterea contribuţiilor asigurătorilor la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, după falimentul Astra, o astfel de măsură nefiind necesară în prezent, potrivit preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu.
"Nu avem în vedere o creştere a contribuţiilor asigurătorilor la Fond. Când Consiliul Fondului va constata că va fi nevoie de fonduri suplimentare va face o propunere, dar nu este necesar acum", a afirmat Negriţoiu.
Ca urmare a deciziei Consiliului ASF de retragere a administrării speciale la Astra, conducerea companiei va fi preluată până la declararea falimentului de conducerea executivă existentă înainte de a se institui mandatul de administrare specială.
Negriţoiu: Lăcomia acţionarilor a băgat Astra în faliment, au ţinut prea mult la zestre
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, consideră că Astra a ajuns în situaţia falimentului din cauza lăcomiei acţionarilor, care au ţinut prea mult la "zestre" şi nu au reuşit să atragă astfel un investitor, dar a refuzat să spună suma cerută pentru Astra.
Întrebat de ce în urmă cu o lună se discuta despre o "nuntă" a Astra Asigurări, iar în prezent s-a decis "înmormântarea", Negriţoiu a răspuns: "Lăcomia!"
"Am menţionat atunci că depinde cât ţin la zestre (acţionarii companiei - n.r.), se pare că au ţinut prea mult", a afirmat şeful ASF.
El spunea în iulie, cu ocazia exerciţiului de stres pentru 13 societăţi de asigurare, că discuţiile pentru preluarea Astra sunt destul de avansate, existând şanse "bune" în această vară să fie rezolvată problema sau ca firma să intre într-un nou plan de redresare cu un investitor strategic, însă că depinde de acţionari, dacă vor "s-o mărite", cu "pretenţii mari la zestre".
Negriţoiu a precizat miercuri că investitorii cu care s-au purtat cele mai avansate discuţii pentru intrarea în acţionariatul Astra au fost Ergo (Germania), PZU (Polonia) şi Fossum Group (Portugalia).
În ceea ce priveşte planul de acţiune propus de acţionarii majoritari ai Astra, care au transmis ASF că vor să aducă suma necesară majorării de capital de 425 milioane lei, în 2 tranşe, până în septembrie 2016, preşedintele ASF spune că 150 milioane de lei, cât reprezenta prima tranşă propusă a fi plătită până la sfârşitul acestui an, trebuie cheltuiţi "mâine".
"Cei 150 de milioane de lei propuse de Adamescu trebuie cheltuiţi mâine, datoriile Astra sunt de peste 200 milioane de lei. Nu putem să aşteptăm sfârşitul anului, să ne permitem să punem în pericol contractele de asigurare şi interesul asiguraţilor. Până la sfârşitul anului avem nevoie nu de 150 milioane lei, ci de 1 miliard de lei", a spus Negriţoiu.
Acţionarii au propus un plan de redresare prin care să vină cu aport de capital de 150 milioane lei până la sfârşitul anului, iar restul de 275 milioane lei până la 30 septembrie 2016. The Nova Group Investments şi Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, au au mai cerut ASF să retragă administrarea specială, precum şi limitarea activităţii de subscriere aplicată în mai, dar şi să permită Astra să preia AXA Life Insurance.
Totodată, Negriţoiu a punctat că propunerea a fost insuficientă şi contradictorie, întrucât orice aport pe care acţionarii l-au propus pentru acest an şi anul viitor era legat de ieşirea din starea de administrare specială.
"Legea 503 nu ne dă voie să scoatem o societate din starea de supraveghere specială fără refacerea indicatorilor. (...) Dacă ar fi fost serios (Adamescu, în privinţa propunerii îanintate ASF - n.r.), ar fi pus măcar un leu în prima etapă a majorării de capital social", a mai spus şeful ASF.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe