Nesiguranţă şi riscuri: marile bănci centrale se chinuie să proceseze realitatea actuală
Marile bănci centrale se chinuie să proceseze realitatea actuală, în care şi inflaţia încă rămâne o necunoscută, anunţă Ziarul Financiar.
Nesiguranţă şi riscuri: marile bănci centrale se chinuie să proceseze realitatea actuală
Când cei mai puternici tehnocraţi ai Europei s-au întâlnit în această săptămână într-o staţiune muntoasă retrasă din apropiere de Lisabona pentru a-şi discuta cele mai profunde temeri, te-ai fi aşteptat să se concentreze pe alegerile din Franţa. În schimb, scrie Politico, atenţia le-a fost concentrată pe ceea ce se întâmplă dincolo de Atlantic, unde nesiguranţa privitoare la direcţia celei mai mari economii a lumii este în creştere.
„Cred că toată lumea din Europa urmăreşte îndeaproape alegerile din SUA“, a declarat un participant. „Îngrijorările privind Franţa ar avea legătură cu costul ridicat al finanţării, în timp ce temerile legate de Donald Trump privesc fragmentarea economiei mondiale“.
La forumul BCE din acest an, o reuniune anuală ce are loc în Sintra, Portugalia, la care participă bancheri centrali de top de pe patru continente, perspectiva unor turbulenţe financiare în Franţa nu a stârnit la fel de multă vâlvă. „Dacă se va întâmpla ceva haotic, vom lua măsurile necesare, însă în prezent nu pare să fie motiv de temeri extreme şi majore“, a declarat un membru al consiliului guvernator al BCE, pentru Politico.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
În schimb, cei prezenţi au fost extrem de preocupaţi de evenimentele de peste Atlantic.
Bancherii centrali europeni au avertizat că riscurile, printre care tensiunile comerciale şi nivelul ridicat al datoriilor guvernamentale, se acumulează pentru economia regiunii, notează Financial Times.
Membrii consiliului guvernator al BCE au declarat pentru FT că este prea devreme să speculeze dacă vor fi forţaţi să intervină dacă Franţa va suferi un „moment Liz Truss“, dar majoritatea consideră alegerile franceze drept semnul unei reorientări mai ample către o direcţie mai populistă, protecţioniste şi turbulentă care va afecta probabil Europa mai mult decât alte părţi ale lumii.
Pierre Wunsch, guvernator al băncii centrale a Belgiei, a avertizat că SUA şi China iau faţa Europei cu subvenţii şi tarife. În plus, tensiunile comerciale se amplifică, iar o eventuală victorie a lui Donald Trump în SUA ar înrăutăţi şi mai mult lucrurile.
Pentru Bostjan Vasle, guvernator al băncii centrale slovene, posibilitatea ca guvernele să nu-şi reducă deficitele bugetare este un alt risc pentru strategi.
În ceea ce priveşte inflaţia, şeful băncii centrale americane Jerome Powell şi Christine Lagarde, şefa BCE, s-au declarat optimişti în legătură cu ultimele date, dar au reiterat nevoia unei încrederi sporite pentru reduceri de dobânzi, scrie The New York Times.
BCE nu dispune încă de suficiente dovezi că ameninţarea inflaţiei a trecut, a subliniat Lagarde, potrivit Bloomberg.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump