Niţă despre noile date INS: Infirmă "zvonurile" privind intrarea economiei în recesiune

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, spune că datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS) infirmă "zvonurile" privind recesiune tehnică, deşi intrarea în recesiune fusese anunţată tot pe baza estimărilor INS, revizuite între timp.

Urmărește
125 afișări
Imaginea articolului Niţă despre noile date INS: Infirmă "zvonurile" privind intrarea economiei în recesiune

Niţă despre noile date INS: Infirmă "zvonurile" privind intrarea economiei în recesiune (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Datele publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică confirmă faptul că economia României continuă să înregistreze rezultate pozitive, infirmându-se zvonurile privind recesiunea tehnică", a declarat Niţă într-un comunicat.

El a afirmat că încă din luna august a acestui an că termenul "recesiune" este folosit incorect.

"O economie nu poate fi în recesiune când aceasta creşte cu 2,6% într-un semestru faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent", a spus Niţă.

INS a comunicat vineri că, potrivit unor date revizuite, economia românească a evitat intrarea în recesiunea tehnică, întrucât Produsul Intern Brut (PIB) din trimestrul întâi a urcat cu 0,5%, comparativ cu o scădere de 0,1% la ultima revizuire anunţată, în timp ce scădere din T2 a fost de numai 0,3%.

"În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 şi a seriei ajustate sezonier, PIB a scăzut în trimestrul II 2014 cu 0,3% faţă de trimestrul I 2014 şi a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,5% faţă de trimestrul IV 2013", se arată în comunicatul INS.

Revizuirea indică o ajustare în sus cu 0,6 puncte procentuale în trimestrul I şi cu 0,6 puncte procentuale pe al doilea trimestru.

Datele provizorii anunţate anterior de INS indicau o scădere a economiei de 0,1% pe primul trimestru şi de 0,9% pe al doilea trimestru. Scăderi consecutive pe două trimestre implică intrarea în recesiune tehnică.

Potrivit lui Niţă, avansul economic al României se bazează, în principal, pe producţie industrială şi exporturi.

"Am încredere că România va încheia anul cu o creştere economică în jurul cifrei de 3%, menţinându-şi stabilitatea acumulată în ultimii doi ani", a mai spus Niţă.

În luna august, când INS a anunţat că Produsul Intern Brut în trimestrul al doilea a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier) şi că faţă de acelaşi trimestru de anul trecut a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier, Niţă afirma că "deşi economia României a înregistrat două trimestre consecutive de avans negativ al PIB-ului, la nivelul întregii perioade analizate ea se află pe un trend pozitiv cu o creştere economică ajustată sezonier de 2,6% faţă de primul semestru al anului trecut".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici