- Home
- Economic
- ESPOO, (29.09.2011, 10:14)
- Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nokia va închide fabrica de la Jucu. 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă - GALERIE FOTO
Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.
Urmărește
5695 afișări
Nokia va închide fabrica de la Jucu. 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.
Nokia a primit în 2007 cu titlu gratuit 90 din cele 159 hectare ale Parcului Industrial Tetarom III, iar Guvernul a alocat 12 milioane lei pentru finanţarea lucrărilor de infrastructură la acest parc, pentru investiţia de la Jucu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Ministrul Educaţiei: ne confruntăm cu un demers bizar, izolaţionist, cu elemente de pseudoreligie
-
MAI susţine că „România este una dintre cele mai sigure ţări din lume”
-
Un videoclip în care sania lui Moş Crăciun este doborâtă de o rachetă a ruşilor circulă online
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, a precizat atunci că, pentru introducerea utilităţilor pe terenul de 159 de hectare al Parcului Industrial de la Jucu sunt necesare 33 milioane euro, din care 10 milioane euro ar urma sã fie asigurate de autorităţile judeţene şi locale, iar restul sumei din fonduri guvernamentale.
Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului.
Citeşte şi Desantul Nokia la Jucu - Cum sari de pe uliţă în şosea asortată cu vile
Producătorul finlandez de telefoane mobile a mai închis în acest an şi centrul de Cercetare şi Dezvoltare din Cluj, concediind cei aproximativ 120 de angajaţi ai unităţii.
"Nokia vrea să-şi ajusteze producţia de telefoane către locaţiile cu proximitate optimă faţă de distribuitori şi de pieţele cheie. Prin urmare, Nokia intenţionează să închidă fabrica de la Cluj, România, înainte de sfârşitul anului 2011, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia oferă o mai bună scară a operaţiunilor şi beneficii de proximitate", se spune într-un comunicat transmis joi de grupul finlandez Nokia.
Nokia a fost anul trecut al doilea mare exportator din România, după Dacia. După primele nouă luni ale anului trecut, compania avea deja exporturi de 750 milioane euro.
Afacerile Nokia România au crescut anul trecut la 6,7 miliarde lei (circa 1,6 miliarde euro), de la 4,3 miliarde lei în 2009. Compania a avut în 2010 venituri de 7 miliarde lei şi un profit net de 181 miliarde lei.
Citeşte şi - Băsescu, în 2008: Locurile de muncă de la fabrica Nokia sunt sigure
Nokia a produs la Jucu, în cei aproape trei ani de activitate, telefoane mobile din segmentul inferior de preţ şi accesorii pentru telefoane.
Decizia face parte dintr-un pachet de măsuri suplimentare de aliniere a forţei de muncă şi a operaţiunilor.
"Închiderea fabricii de la Cluj şi ajustările aduse lanţului comercial vor avea un impact de circa 2.200 de angajaţi asupra forţei de muncă", se spune în comunicat.
De asemenea, grupul va renunţa la alţi 1.300 de angajaţi din cadrul diviziei Location & Commerce.
Concedierile se adaugă la disponibilizările a 6.000 de angajaţi anunţate în aprilie, se mai arată în comunicat.
Angajaţii afectaţi vor avea acces la un program de sprijin derulat de Nokia.
Măsura se încadrează în strategia companiei şi are rolul de a reduce costurile, de a eficientiza şi simplifica structura grupului, se mai arată în comunicat.
Nokia a pus sub evaluare şi operaţiunile din Salo (Finlanda), Komarom (Ungaria) şi Reynosa (Mexic). Aceste fabrici vor continua să producă pentru pieţele din Europa şi America de Nord, însă grupul intenţionează să le reorienteze treptat către software şi personalizarea pachetelor de vânzări. Măsurile vor afecta forţa de muncă de la cele trei fabrici începând de anul viitor.
Compania avea la sfârşitul lunii iunie peste 138.000 de angajaţi la nivel global, faţă de circa 130.000 la sfârşitul anului trecut.
Activitatea de la Jucu va fi transferată în fabrici din Coreea de Sud, India şi China
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a declarat joi presei, că după închiderea fabricii Nokia de la Jucu, activitatea de aici va fi transferată către alte fabrici ale companiei din Asia, respectiv Coreea de Sud, India şi China.
Potrivit lui Tişe, decizia de închidere a fabricii Nokia de la Jucu are la bază doar motive economice şi nu are nicio legătură cu condiţiile din România.
"Am avut, joi, o întâlnire cu vicepreşedintele companiei Nokia, cu care am discutat despre fabrică. Decizia lor cu privire la încetarea activităţii la fabrica din Jucu a fost luată încă din februarie, iar activitatea va fi preluată de alte fabrici ale companiei din Asia, respectiv Coreea de Sud, India şi China. Poziţia lor a fost fermă, în sensul că decizia de închidere nu are legătură cu condiţiile din România, ci doar cu strategia lor economică, care vizează subcontractorii. Aspectul important care a contat a fost faptul că subcontractorii Nokia provin din Asia, iar transportul materialelor spre România era mult prea scump pentru Nokia şi atunci au preferat ca activitatea de la Jucu să fie transferată într-o altă fabrică din Asia", a spus Tişe.
Potrivit acestuia, compania Nokia şi-a exprimat disponibilitatea de a găzdui în halele fabricii de la Jucu un alt investitor.
"Halele fabricii din Jucu nu vor fi distruse, noi ne-am exprimat dorinţa să fie date unui alt investitor şi vom discuta clauzele contractuale după ce Nokia ne va informa cu privire la decizia luată. Nokia şi-a exprimat disponibilitatea de a găzdui un alt investitor în aceste hale", a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Angajaţii de la Jucu, anunţaţi că fabrica va funcţiona tot anul şi că vor fi plătiţi până în martie 2012
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe