Normele UE privind preţurile "unisex" în domeniul asigurărilor intră în vigoare

Noile norme UE privind preţurile "unisex" în domeniul asigurărilor, care intră în vigoare vineri, prevăd că asigurătorii din Europa vor trebui să perceapă, pentru aceleaşi produse de asigurare, aceleaşi preţuri atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, fără deosebiri pe criterii de sex.

Urmărește
273 afișări
Imaginea articolului Normele UE privind preţurile "unisex" în domeniul asigurărilor intră în vigoare

Normele UE privind preţurile "unisex" în domeniul asigurărilor intră în vigoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Comisiei Europene, această schimbare are loc pe fondul hotărârii pronunţate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene conform căreia primele diferite pentru bărbaţi şi femei, stabilite doar pe criterii de sex, sunt incompatibile cu principiul preţurilor unisex prevăzut în legislaţia UE privind egalitatea de gen şi cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

"Egalitatea de gen este un drept fundamental în Uniunea Europeană, iar Curtea de Justiţie a clarificat faptul că acest drept se aplică şi pentru stabilirea preţurilor asigurărilor. Sectorul asigurărilor a avut la dispoziţie mai mult de un an pentru a se pregăti pentru trecerea la preţurile unisex şi, în toată această perioadă, Comisia Europeană a sprijinit adaptarea sectorului.Comisia va monitoriza punerea în practică a acestor noi norme de către sectorul asigurărilor", a afirmat vicepreşedintele CE Viviane Reding, comisarul UE pentru Justiţie, potrivit unui comunicat de joi.

În conformitatea cu noile prevederi, primele de asigurare ar putea să crească sau să scadă pe termen scurt, pentru anumite categorii de clienţi, urmând să se echilibreze în timp.

La 1 martie 2011, Curtea de Justiţie a UE a acordat timp asigurătorilor până la 21 decembrie 2012 pentru a-şi modifica politicile de stabilire a preţurilor în vederea aplicării unui tratament egal clienţilor de sex masculin şi de sex feminin în ceea ce priveşte primele şi prestaţiile de asigurare.

Decizia Curţii de Justiţie a UE din 1 martir 2011 a fost dată în cauza Test-Achats, înaintată de către Curtea Constituţională a Belgiei, care făcea referire la discriminarea pe criterii de sex în ceea ce priveşte primele de asigurare. Astfel, Curtea a declarat nevalidă, începând cu 21 decembrie 2012, o derogare de la legislaţia UE privind egalitatea de tratament care permitea statelor membre să menţină o diferenţiere între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte primele şi prestaţiile pentru cei asiguraţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici