Norvegia creşte fondurile pentru România la 502 milioane de euro în exerciţiul 2014-2021, de la 300

Norvegia acordă României 502 milioane de euro în exerciţiul 2014-2021, după ce, joi, la Ministerul Fondurilor Europene, cele două state semnează memorandumurile de aprobare a mecanismelor SEE şi Fondul Norvegian.

Urmărește
3310 afișări
Imaginea articolului Norvegia creşte fondurile pentru România la 502 milioane de euro în exerciţiul 2014-2021, de la 300

Norvegia creşte fondurile pentru România la 502 milioane de euro în exerciţiul 2014-2021, de la 300

Faţă de exerciţiul de finanţare 2009-2014, România primeşte cu 200 de milioane de euro mai mult. Suma a fost lansată din septembrie 2016, dar abia acum intră în vigoare, odată cu semnarea documentului strategic. Ministerul Fondurilor Europene este autoritate de management pentru Mecanismul SEE şi a Fondului Norvegian - programele de finanţare care primesc undă verde, joi, odată cu semnarea memorandumului.

România devine astfel statul cu cea mai mare finanţare din Europa, la egalitate cu Polonia, anunţă EEA grants. Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, în finanţările anterioare nu au fost anunţate corecţii bugetare în proiectele implementate prin fondul norvegian, motiv pentru care promotorii de la noi se pregătesc să anunţe că au absorbit în totalitate fondurile.

De altfel, România este statul beneficiar care intră la semnarea memorandumului cu Norvegia, document ce va fi perfectat final în aprilie 2017, cu un set de avantaje pentru implementarea programului EEA and Norway Grants 2014-2021, au anunţat recent, pentru MEDIAFAX, oficiali din cadrul Mecanismului de Finanţare.

Termenii generali ai memorandumului au fost deja negociaţi în septembrie 2016 între reprezentanţii statelor donatoare din Mecanismul Financiar şi Ministerul Fondurilor Europene, prin ministrul Cristian Ghinea. Aceştia vizează finanţarea proiectelor care să reducă disparităţile sociale şi economice dintre statele Europei şi întărirea relaţiilor bilaterale, inovaţia, reducerea efectelor schimbărilor climatice, conservarea patrimoniului cultural naţional, muncă decentă şi dialogul tripartit.

Norvegia are două forme de contribuţie către statele Uniunii Europene: o contribuţie proprie, prin EEA grants şi Norway Grants, dar şi una alături de Islanda şi Liechtenstein. În fondul asociat, Norvegia contribuie cu peste 90% din finanţare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici