- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (24.07.2012, 10:34)
- Stefan Musgociu ,
Nou MAXIM ISTORIC al cursului, înregistrat pe piaţa interbancară: 4,6460 lei/euro
Cursul de schimb a urcat la un maxim istoric de 4,6460 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de marţi, într-o piaţă cu volume foarte reduse de tranzacţionare şi în care ordinele de cumpărare de euro au continuat să ridice cotaţiile.
Urmărește
358 afișări
Nou MAXIM ISTORIC al cursului, înregistrat pe piaţa interbancară: 4,6460 lei/euro (Imagine: Shutterstock)
La deschidere euro a fost cotat la 4,6370 - 4,6400 lei/euro, niveluri similare ultimelor cotaţii de luni.
Ulterior, rata de schimb a început să urce uşor şi cotaţiile au ajuns la 4,6450 - 4,6460 lei/euro.
Cel mai înalt nivel tranzacţionat a fost de 4,6460 lei/euro, astfel că paritatea a stabilit un nou maxim istoric pe piaţa interbancară. Precedentul record a fost atins în a doua jumătate a şedinţei de luni, când cursul a fost la 4,6400 lei/euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
După ce a fost atins noul record, cursul a scăzut uşor, astfel că la scurt timp după ora 10:00 euro era cotat la 4,6400 - 4,6425 lei.
"Volumele sunt foarte reduse, iar singura direcţie a cursului este în sus din cauza tensiunilor politice", a afirmat un dealer.
Din 3 iulie, când tensiunile politice au început să se amplifice, pe piaţa interbancară leul a scăzut cu 4,2% în raport cu euro, iar cotaţiile au început să depăşească record după record.
Referinţele publicate luni de Banca Naţională a României (BNR) pentru euro şi dolar au urcat la noi maxime istorice, de 4,6009 lei/euro şi respectiv 3,7999 lei/dolar.
Leul s-a depreciat abrupt în ultimele trei săptămâni, cu 3,4% la nivelul referinţei, deşi banca centrală a intervenit în piaţă pentru a limita căderea monedei naţionale. Percepţia jucătorilor a fost şi continuă să fie afectată de turbulenţele politice, care au avut ecouri internaţionale.
Cotaţia de referinţă de luni indică o scădere a leului cu 6,5% faţă de euro comparativ cu rata de schimb de la finele anului trecut. Ultima cotaţie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro.
Totodată, în raport cu dolarul, moneda naţională a pierdut 13,8% comparativ cu finele anului trecut, de la 3,3393 unităţi.
Cursul pentru franc a urcat de la 3,8173 lei/franc la 3,8314 lei/franc, reprezentând maximul pentru ultimele 11 luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 12 august 2011, când francul a fost cotat la 3,8926 lei.
Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au urcat marţi la 5% - 5,25% pe an, de la nivelurile de luni de 0,91% - 1,38% pe an. Creşterea este determinată de băncile care au început să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR în noua perioadă de rezervă care a început marţi. După creşterea de marţi, dobânzile s-au apropiat din nou de rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria