Noul proprietar al Blue Air vrea afaceri mai mari şi creşterea flotei operatorului aerian

Noul proprietar Blue Air vrea consolidarea poziţiei în piaţă a operatorului aerian, vizând afaceri mai mari în 2014-2015 şi extinderea flotei, potrivit reprezentanţilor companiei, care au prezentat duminică informaţii generale despre planurile de viitor, nu şi detalii privind tranzacţia de preluare.

Urmărește
727 afișări
Imaginea articolului Noul proprietar al Blue Air vrea afaceri mai mari şi creşterea flotei operatorului aerian

Noul proprietar al Blue Air vrea afaceri mai mari şi creşterea flotei operatorului aerian

"Flota Blue Air va fi în continuare modernizată şi va creşte numărul de aeronave în viitorul apropiat. Este un business plan asumat în cadrul procedurii de licitaţie", a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul general al companiei, Gheorghe Răcaru.

Compania a mai anunţat că viitorii acţionari vizează, printre altele, consolidarea brand-ului, păstrarea afacerilor în 2013 la nivelul de anul trecut şi un avans de 3-5% a rulajului în următorii doi ani, creşterea gradului de încredere în operaţiunile efectuate de companie şi investiţii în specializarea celor peste 400 de angajaţi.

Firma Airline Management Solutions, înfiinţată în urmă cu o lună de patru acţionari români, a preluat fondul de comerţ al Blue Air, printr-o tranzacţie în sumă de 30 milioane de euro, care include asumarea unor obligaţii de 28 milioane de euro.

Răcaru a afirmat că viitorii acţionari i-au solicitat să rămână în funcţia de director general al operatorului aerian.

Întrebat câte avioane intenţionează compania să achiziţioneze, el a afirmat că deocamdată nu deţine detalii privind acest subiect.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Airline Management Solutions a fost înfiinţată pe 17 aprilie şi are ca acţionari patru persoane fizice din Bucureşti, respectiv Teodor Cristian Rada (33%), Marius Mihail Puiu (33%), Tudor-Zamfir Constantinescu (17%) şi Luciana Păunescu (17%).

Potrivit Linkedin, Luciana Păunescu deţine Blue Air Travel şi a fost director executiv la Maxitours Belgia, care are în ofertă diverse destinaţii din România.

Administratorul Airline Management Solutions, Tudor-Zamfir Constantinescu, este fost pilot la Blue Air şi locuieşte la Bruxelles, potrivit profilului său pe Facebook. De asemenea, Teodor Cristian Rada a fost pilot la Blue Air, potrivit profilului său pe google+.

Directorul general al Blue Air a afirmat că Airline Management Solutions este o companie cu capital 100% românesc, iar cei patru acţionari au o vastă experienţă în domeniul aviaţiei şi în turism, doi dintre aceştia fiind piloţi care operează şi în prezent pe aeronavele Blue Air.

"O parte din ei sunt oameni care fac parte din echipa Blue-Air. Sunt piloţi, dar nu simpli piloţi, sunt piloţi care au în spate şi business", a afirmat Răcaru, fără să ofere detalii despre ce afaceri este vorba.

Întrebat ce garanţii prezintă pentru preluarea Blue Air o companie înfiinţată recent, Răcaru a spus că din câte ştie, firma a îndeplinit condiţiile.

"Nu ne uităm că ea a fost înfiinţată acum o lună, ne uităm la cine este în spate, cine sunt acţionarii companiei respective, sau asociaţii, pentru că este o companie cu răspundere limitată", a spus el.

Totodată, el a precizat că deocamdată această firmă nu are nevoie de licenţă de zbor, cursele fiind efectuate sub licenţa Blue Air.

La conferinţă a participat şi avocatul Arthur Flieger, reprezentant al Airline Management Solutions. Solicitat să furnizeze informaţii legate despre sumele care vor fi plătite efectiv în cadrul acestei tranzacţii, precum şi despre sursele de finanţare, el a afirmat că nu poate oferi detalii până la finalizarea procedurii, care s-ar putea încheia în câteva săptămâni.

Întrebat despre situaţia activelor Blue Air care nu fac obiectul tranzacţiei, Răcaru a afirmat că nu deţine toate detaliile, iar informaţii pe acest subiect vor fi făcute publice după semnarea acordului.

Tranzacţia constă în transferul operaţiunilor companiei Blue Air (fondul de comerţ, care include brandul Blue Air, know-how-ul şi platforma de vânzare, nu şi activele imobilizate ale companiei), precum şi preluarea unor obligaţii de 28 milioane euro, din care 24 milioane euro reprezintă bilete plătite în avans de către 276.000 de pasageri.

Andrei Cionca, fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), coordonatorul Comisiei de negociere pentru vânzarea Blue Air, a afirmat vineri, într-o conferinţă de presă, că Airline Management Solutions este înregistrată în România, are acţionariat româno-belgian şi că are licenţă de zbor "într-o ţară", fără să menţioneze care anume.

Întrebat care este legătura viitorului proprietar Blue Air cu Belgia, Răcaru a afirmat că Airline Management Solutions are capital integral românesc, dar confuzia s-a creat, în opinia sa, în contextul în care doi dintre acţionari desfăşoară activităţi comerciale în respectiva ţară.

Totodată, el a afirmat, răspunzând unei alte întrebări, că între acţionarii Airline Management Solutions şi Nelu Iordache, proprietarul Blue Air, nu există "absolut nicio legătură".

Compania Blue Air, cu afaceri de aproximativ 150 milioane euro anul trecut, operează zboruri cu opt aeronave. Anul trecut compania a transportat circa 1,5 milioane de pasageri, având un grad de ocupare de 92%.

"Firma Airline Management Solutions are în acţionariat exclusiv specialişti în aviaţie, cu experienţă în domeniu şi management orientat către dezvoltarea zborurilor în regim smart flying. Oferta trebuie aprobată de creditori şi acţionari înainte de a se face transferul efectiv al business-ului. Blue Air se vinde cu obligaţii de aproximativ 28 milioane euro reprezentate în principal de obligaţia de a transporta pasagerii care au achiziţionat bilete în avans şi de alte câteva creanţe. Obiectul tranzacţiei îl fac activele necorporale ale societăţii, brand-ul, marca, know-how-ul, web site-ul, platforma de rezervare bilete, cesiunea contractelor de leasing, depozitele cash colaterale şi participaţiile la Blue Aero SRL şi la Ingragroup SRL", a anunţat vineri Casa de Insolvenţă Transilvania, într-un comunicat.

Potrivit CITR, firma a depus în conturile Blue Air un avans de 6 milioane lei şi că a venit cu garanţii bancare suplimentare de 5 milioane de euro pentru eliberarea cash-ului colateral.

Casa de Insolvenţă este administratorul judiciar al Romstrade, companie aflată în insolvenţă şi care deţine Blue Air.

Blue Air şi Romstrade sunt cele mai importante companii controlate de omul de afaceri Nelu Iordache, cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocaţi pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad şi aflat în prezent în detenţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici