- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nuclearelectrica caută "orice companie mare" pentru investiţia în reactoarele 3 şi 4
Nuclearelectrica este dispusă să accepte în proiectul construcţiei unităţilor 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă atât companii specializate, cât şi traderi de electricitate sau "în general, orice companie mare" care îndeplineşte unele condiţi, şi aşteaptă scrisori de interes până în 15 decembrie.
Cernavodă (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
"Nuclearelectrica intenţionează să vândă o parte din acţiunile pe care le deţine către potenţialii investitori. Potenţialii investitori pot fi companii de utilităţi, mari consumatori de electricitate, vânzători de energie en gros sau cu amănuntul, fonduri de investiţii, instituţii financiare şi de creditare - inclusiv bănci, şi, în general, orice companie mare care îndeplineşte cerinţele cuprinse în procedura de selectare şi care îşi exprimă interesul în acest proiect", se arată într-un anunţ al Nuclearelectrica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
Putin afirmă că premierul slovac Robert Fico s-a oferit să intermedieze negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina
-
„El mi-a propus acest lucru”. Vladimir Putin dezvăluie că Joe Biden a propus amânarea aderării Ucrainei la NATO în 2021
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an
Companiile interesate să participe la acest proiect pot depune ofertele angajante până în 15 decembrie.
Investiţia va fi derulată de societatea mixtă EnergoNuclear, controlată acum în proporţie de 84,65% de Nuclearelectrica. În acţionariat se mai găsesc Enel Investmnent Holding, cu 9,15%, şi ArcelorMittal Galaţi, care are o participaţie de 6,2% din capital.
Enel şi ArcelorMittal Galaţi au posibilitatea, până la sfârşitul anului viitor, să îşi dubleze participaţiile la EnergoNuclear, până la 18,3%, respectiv 12,4%.
Nuclearelectrica căută parteneri în aceste proiect, evaluat la 4 miliarde de euro, după ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF SUEZ (Franţa-Belgia), care au semnat acordul de investiţii în 2008, s-au retras la începutul acestui an din proiect.
Unităţile nucleare 3 şi 4 vor avea o putere instalată de 720 MW fiecare şi vor dubla capacitatea de producţie a centralei de la Cernavodă. Cele două reactoare nucleare funcţionale ale centralei asigură aproape 20% din necesarul de electricitate la nivel naţional.
Potrivit declaraţiilor anterioare ale oficialilor Nuclearelectrica şi ai acţionarului majoritar, Ministerul Economiei, de acest proiect s-au arătat interesate mai multe companii din Japonia, China, Coreea şi SUA. Dacă va reuşi să atragă alţi partenri în proiect, Nuclearelectrica ar urma să rămână cu un pachet de 40% din EnergoNuclear.
Ministrul Economiei, Ion Ariton, afirma în februarie că, în eventualitatea în care nu vor fi găsiţi alţi parteneri străini, investiţia ar putea fi derulată cu companii româneşti.
Procedurile de atragere a investitorilor pentru construcţia unităţilor 3 şi 4 au început în 2006. Potrivit planurilor de la acea dată ale Guvernului, construcţia celor două reactoare ar fi trebuit să înceapă în 2009 şi să se încheie în 2014-2015. În 2009 termenele pentru începerea şi finalizarea lucrărilor au fost extinse până în 2011-2012, respectiv 2016-2017, iar în acest an autoprităţile au anunţat că proiectul va fi finalizat în 2019.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO