- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.06.2015, 11:59)
- Alina Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nuclearelectrica: Până la finele anului ajungem la un acord cu China Nuclear pentru unităţile 3 şi 4
Nuclearelectrica estimează că până la sfârşitul anului va ajunge la un acord în privinţa construcţiei unităţilor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă cu grupul chinez China General Nuclear Power Corp, declarat încă din toamna anului trecut câştigător al licitaţiei organizată de statul român.
Urmărește
950 afișări
Nuclearelectrica: Până la finele anului ajungem la un acord cu China Nuclear pentru unităţile 3 şi 4 (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
Compania chineză a fost de altfel singura care a depus ofertă pentru a participa la construcţia reactoarelor 3 şi 4. Proiectul este evaluat, deocamdată, la 6,45 de miliarde de euro, însă studiul de fezabilitate în urma căruia s-a stabilit acest necesar de investiţii va fi revizuit.
În prezent, cele două companii negociază memorandumul de înţelegere privind implementarea proiectului.
"Acest memorandum reprezintă baza de dezvoltare ulterioară a proiectului, iar negocierile în acest sens sunt absolut esenţiale pentru o dezvoltare avantajoasă şi realizarea unui proiect robust, capabil să răspundă integral necesităţilor complexe. Negocierile decurg normal şi reflectă importanţa acestei faze a procedurii de selecţie. Ambele părţi înţeleg şi acţionează pentru obţinerea unui proiect solid, avantajos pentru necesităţile pe termen-lung ale statului român, de la cele de sistem energetic până la consumatorul final. Ne dorim un proiect care să răspundă schimbărilor de politică energetică ale Comisiei Europene, dar care să ţină cont de nevoile consumatorului şi chiar să corecteze anumite disfuncţionalităţi de piaţă, contraproductive atât pentru companii, cât şi pentru consumator. Estimăm că vom atinge un acord până la sfârşitul acestui an, etapa următoare fiind aprobarea memorandumului de către AGA SNN şi stabilirea Acordului Investitorilor şi Actului Constitutiv pentru noua companie de proiect, acel joint-venture în care investitorul selectat va deţine cel puţin 51% din acţiuni, iar SNN va contribui în natură cu activele pe care le deţine deja şi care trebuie valorificate", a comunicat Nuclearelectrica, pentru MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR alege datele votului. Primul tur, înainte de Paște?
-
Israelul a reţinut medici după un raid asupra unui spital, spun oficiali din domeniul sănătăţii
-
Libanul expulzează 70 de ofiţeri şi soldaţi sirieni într-o acţiune de securitate intensificată
-
Preşedinta Georgiei se alătură protestatarilor şi refuză să demisioneze, denunţând alegerile ca fiind fraudate
După lansarea Strategiei de Continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă de către statul român, Nuclearelectrica a lansat procedura de selectie a unui investitor, în vara anului 2014. Conform etapelor procedurii de selecţie, singura companie ofertantă a fost, iniţial, desemnată investitor calificat, iar ulterior, după analiza conditiilor impuse de statul român şi SNN, China General Nuclear Power Corporation a fost desemnată investitor selectat.
Planurile privind realizarea celor două reactoare datează încă de pe vremea fostului dictator Nicolae Ceauşescu. Statul a ales în anul 2007 şase investitori pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4: RWE (Germania), CEZ (Cehia), GdF SUEZ (Franţa), Enel (Italia), Iberdrola (Spania) şi ArcelorMittal România. Toţi aceştia s-au retras însă rând pe rând din proiect.
În ceea ce priveşte cele două reactoare existente, care asigură circa 18% din producţia totolă de energie a României, acestea au o durată de viaţă iniţială de 30 de ani şi pot intra în programul de prelungire a acestei durate de viaţă cu încă 25 de ani.
"În prezent, pentru Unitatea 1 se fac analize tehnice preliminare pentru a determina perioada optimă de oprire. Conform estimărilor actuale, Unitatea 1 ar intra în programul de oprire în perioada 2025-2026, investiţiile majore în acest sens fiind realizate la începutul anilor 2020. Suma estimată necesară realizării acestei investiţii este între 1,2-1,5 miliarde euro", spun reprezentanţii Nuclearelectrica.
Referitor la deşeurile rezultate din operarea celor două reactoare aflate în funcţiune, politica Nuclearelectrica de administrare a combustibilului uzat presupune depozitarea umedă în bazinul de stocare combustibil ars pentru o perioadă de minim şase ani şi depozitarea uscată în depozitul intermediar pentru combustibil ars pentru o perioadă de 50 de ani.
Depozitul intermediar de combustibil ars (DICA) se află pe amplasamentul CNE Cernavodă, la aproximativ 700 metri distanţă de Unitatea 1. Depozitul se realizează etapizat, în conformitate cu strategia pe termen lung de dezvoltare a DICA. Până în prezent sunt realizate şapte module de tip MACSTOR 200, cu capacitatea de 12.000 fascicule/modul.
"În 2015 se vor demara lucrările pentru construcţia modulului 8. Dată fiind valoarea mare a investiţiei, caracterul modular al obiectivului, precum şi faptul că disponibilitatea capacităţii de stocare intermediară este necesară în mod eşalonat, implementarea proiectului este etapizată, iar termenul estimat de finalizare este 2040. Investiţia este realizată cu resurse interne", potrivit Nuclearelectrica.
Nuclearelectrica a avut în 2014 o producţie brută de 11.675 GWh, o producţie netă de 10.754 GWh, la un factor de capacitate de 94,44%. Cifra de afaceri şi profitul net aferente exerciţiului financiar 2014 sunt de 1,796 miliarde lei, respectiv 133 milioane lei.
În ceea ce priveşte investiţiile SNN pentru acest an, ele sunt orientate spre întărirea constantă a funcţiilor de securitate nucleară, continuarea lucrărilor la Depozitul Intermediar de Combustibil Ars, proiectul staţiei de detritiere şi extinderea sistemului de protecţie fizică.
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:21
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
astăzi, 19:17
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia