- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Numărul cardurilor active, la nivelul minim din ultimii trei ani
Numărul cardurilor active a scăzut în primul trimestru cu 619.815 unităţi, la 10,58 milioane de unităţi, nivelul minim înregistrat după luna martie 2008, deşi valoarea tranzacţiilor a crescut comparativ cu perioada similară de anul trecut, potrivit datelor publicate de BNR.
Numărul cardurilor active, la nivelul minim din ultimii trei ani (Imagine: Shutterstock/Publimedia)
Cardurile active sunt instrumentele prin care s-a efectuat cel puţin o tranzacţie în perioada de raportare.
Numărul cardurilor active era la finele primului trimestru cu 867.188 de unităţi sub nivelul din martie 2010, când au fost raportate 11,44 milioane de unităţi.
Portofoliul de carduri valide aflate în circulaţie la finele lunii martie era format din 12,52 milioane de unităţi, în scădere cu 258.546 de carduri comparativ cu sfârşitul primului trimestru al anului trecut şi cu 60.379 de unităţi faţă de finele lui 2010.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Cardurile de debit au avut o evoluţie pozitivă în primul trimestru, atât faţă de finele anului trecut, cât şi comparativ cu perioada similară din 2010, în timp ce portofoliul de carduri de credit s-a redus semnificativ.
Numărul de carduri de debit valide era la sfârşitul lunii martie de 10,58 milioane de unităţi, în creştere cu 104.654 de carduri faţă de decembrie 2010 şi cu 46.404 unităţi comparativ cu finele primului trimestru al anului trecut.
Pe de altă parte, portofoliul de carduri de credit valide aflate în circulaţie s-a redus în primul trimestru cu 181.348 unităţi faţă de decembrie 2010 şi cu 311.235 de carduri comparativ cu martie 2010. Astfel, la finele lunii martie existau 1,94 milioane de carduri de credite valide, număr minim înregistrat de când sunt datele disponibile, respectiv din martie 2008.
Totuşi, valoarea tranzacţiilor de plată cu carduri de debit a crescut în primul trimestru cu 19,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 3,56 miliarde de lei. Valoarea plăţilor cu carduri de credit s-a situat în primul trimestru la 667,14 milioane de lei, în urcare cu peste 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Retragerile de numerar de la bancomatele din ţară cu carduri emise de băncile locale au însumat în primul trimestru 21,35 miliarde de lei, în creştere cu 5,44% comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar depunerile de numerar prin intermediul ATM-urilor s-au majorat cu 4,73%, la 879,6 milioane de lei.
Valoarea tranzacţiilor realizate la POS-urile din ţară prin carduri emise de băncile locale a avansat în primul trimestru cu 7,19% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 2,99 miliarde de lei.
Cardurile emise de băncile locale au fost utilizate şi la bancomatele şi POS-urile din străinătate, dar românii au preferat să plătească cu cardul direct la comercianţi în locul retragerilor de numerar. Astfel, cardurile emise în România au fost utilizate în primul trimestru pentru a retrage din străinătate 364,2 milioane de lei, şi pentru tranzacţii la POS-uri din afara ţării în valoare de 892,9 milioane de lei.
Pe de altă parte, cardurile emise în străinătate au fost utilizate în România în special pentru retrageri de numerar şi mai puţin pentru efectuarea de tranzacţii la terminalele instalate la comercianţi.
Cardurile emise în străinătate au fost folosite pe piaţa locală pentru a retrage numerar în sumă de 505 milioane de lei şi pentru a realiza tranzacţii la POS de 212,89 milioane de lei.
Băncile au continuat să investească în primul trimestru în bancomate şi POS-uri, punând accent pe majorarea reţelei de terminale instalate la comercianţi pentru plata cu cardul.
Numărul de bancomate existente în ţară era în martie de 10.173 de unităţi, în creştere cu doar 71 de ATM-uri faţă de decembrie 2010 şi cu 349 de unităţi comparativ cu martie 2010. Concomitent, reţeaua de POS-uri a crescut cu 1.877 de unităţi în primul trimestru şi cu 9.561 de terminale în ultimele 12 luni, ajungând la 108.381 terminale la finele lunii martie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:05
-
astăzi, 16:04
Încă un român dispărut în urma inundaţiilor din Valencia, găsit decedat