- Home
- Economic
- MIERCUREA CIUC, (02.04.2015, 22:54)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O fabrică de lapte a fost inaugurată în Harghita, în urma unei investiţii de 450.000 de euro
O fabrică de lapte fondată de peste o sută de crescători de bovine din comuna harghiteană Frumoasa şi realizată din contribuţiile comunităţilor locale a fost inaugurată, joi, în urma unei investiţii de 450.000 de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
2055 afișări
O fabrică de lapte a fost inaugurată în Harghita, în urma unei investiţii de 450.000 de euro (Imagine: Shutterstock)
Primarul comunei Frumoasa, Ferencz Tibor, a declarat, joi, la inaugurarea Cooperativei de prelucrarea laptelui din localitate, că problemele generate de tăierea cotei de lapte de la 1 aprilie nu se rezolvă prin proteste în Capitală, care "oricum nu ar produce efecte în favoarea crescătorilor de bovine", ci prin asocierea fermierilor la nivel local şi construirea de mini-fabrici care să le garanteze atât o piaţă sigură de desfacere a laptelui, cât şi un preţ rezonabil pe litrul de lapte, în condiţiile în care procesatorii industriali se orientează către materia primă ieftină, din import.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În „România Educată” până la prostire a lui Klaus Iohannis, copilul tău e victimă. Școala la stat l-a învățat să nu știe nimic
-
Adrian Sârbu: În „România Educată” până la prostire a lui Klaus Iohannis, copilul tău e victimă. Şcoala la stat l-a învăţat să nu ştie nimic
-
Ciolacu: Aderarea completă la Schengen va impulsiona economia României
-
Republica Moldova schimbă moneda de referinţă de la dolar la euro. Maia Sandu: „Un simbol al integrării noastre economice în Uniunea Europeană”
Ferencz Tibor a explicat că bazele investiţiei, care s-a ridicat la 450.000 de euro, au fost puse în anul 2011, iar membrii fondatori sunt 107 crescători de animale din comuna Frumoasa şi cele două sate aparţinătoare, Bârzava şi Nicoleşti, obiectivul fiind realizat din contribuţiile composesoratelor şi bisericilor din cele trei localităţi, ale Consiliului Local, dar şi ale membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din zonă.
"Mulţi nu au crezut că acest vis se va împlini, însă, cu trecerea timpului, tabăra neîncrezătorilor s-a micşorat şi astăzi (joi - n.r.) am ajuns să inaugurăm Cooperativa de prelucrarea laptelui din Frumoasa. Am luptat foarte mult să realizăm această investiţie, conştienţi că numai aşa putem ieşi învingători din lupta cu cei care cumpără laptele. Foarte multe nopţi am petrecut în pivniţa Primăriei, acolo au fost zeci de şedinţe, aşa am putut construi viitorul nostru", a povestit primarul Ferencz.
Potrivit acestuia, la construirea şi utilarea fabricii de prelucrarea laptelui din comuna Frumoasa a contribuit "într-o măsura mai mică" şi Consiliul Judeţean (CJ) Harghita, cu bani din proiecte.
Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a menţionat, la rândul său, că această investiţie asigură "autonomia dorită de toată lumea".
"Autonomia înseamnă ca noi înşine să rezolvăm problemele pe care le avem şi să nu stăm cu mâna întinsă către Bucureşti, către Bruxelles sau în alte părţi şi acest exemplu trebuie să fie continuat. Primii au fost cei din zona Cristur, cei din Frumoasa au făcut a doua manufactură de acest fel, peste câteva săptămâni se va realiza a treia fabrică de lapte, a gospodarilor din Lunca de Jos, iar în viitor o a patra se va inaugura la Ciumani", a punctat Borboly.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Harghita, Márton István, a afirmat că pentru producători cel mai important este să aibă o piaţă sigură, întrucât un investitor străin sau privat poate renunţa oricând la preluarea laptelui şi atunci sute de producători locali nu vor mai avea unde să predea materia primă.
"În al doilea rând, este vorba de preţul de achiziţie al laptelui, unul care să fie convenabil şi pentru fabrică şi pentru producător. Dacă aceste mini-fabrici, cum este cea de la Frumoasa, sunt în proprietatea producătorilor, ei trebuie să se gospodărească mai bine, iar preţul laptelui îl stabilesc chiar ei, prin Adunarea Generală", a spus Márton István.
Cooperativa de prelucrarea laptelui din Frumoasa a încheiat contracte cu asociaţiile de crescători de bovine din comună şi din satele aparţinătoare Bârzava şi Nicoleşti, iar cantitatea de lapte pe care o poate procesa zilnic este de 3.000 de litri, dar, potrivit primarului, se poate extinde la o capacitate de 6.000 de litri de lapte zilnic.
În prima zi a lunii aprilie, la cooperativă au ajuns 1.500 de litri de lapte, colectaţi de la producătorii din zonă. Utilajele noi, moderne, transformă materia primă în caş şi caşcavaluri maturate, care vor ajunge în magazinele din zonă şi în oraşele învecinate.
Cooperativa din Frumoasa cumpără laptele de la producător cu 1,2 lei/litru, faţă de maximum 60 de bani în alte zone din ţară şi din judeţ, iar la sfârşitul anului profitul va fi împărţit între producători.
Peste 1.200 de fermieri, crescători de bovine şi ovine, au protestat, joi, la sediul Guvernului, timp de aproximativ trei ore, nemulţumiţi că subvenţia pentru animalele pe care le deţin este plătită cu întârziere şi are o valoare mai mică decât a promis ministrul Agriculturii, aceştia ameninţând cu un nou protest după Paşte.
Citește pe alephnews.ro: Din ce în ce mai mulți ruși se înrolează de partea Ucrainei. Cum poate influența asta soarta războiului
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Predicțiile Financial Times pentru anul 2025: Analiștii sunt optimiști în privința unui posibil acord de pace între Ucraina și Rusia
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Bursucu a făcut primele declarații după demisia de la Kanal D. Ce a răspuns postul turcilor când a văzut anunțul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe