O nouă eră a muncii. HR Barometru: 72% dintre companiile din România au adoptat munca hibrid

Aproape trei sferturi (72%) dintre companiile participante la sondajul HR Barometru, realizat de PwC România, au implementat munca hibrid, acordând libertate de alegere angajatului şi echipei asupra prezenţei la birou.

Urmărește
516 afișări
Imaginea articolului O nouă eră a muncii. HR Barometru: 72% dintre companiile din România au adoptat munca hibrid

O nouă eră a muncii. HR Barometru: 72% dintre companiile din România au adoptat munca hibrid

Prezenţa rămâne încă scăzută, de sub 25% din personal, arată 45% dintre respondenţi, însă pe termen lung mai mult de jumătate dintre aceştia (56%) estimează creşterea semnificativă a ponderii celor care vor lucra de la birou, între 50 şi peste 75% din totalul angajaţilor.

”Angajaţii au început să aibă mai multă încredere să revină la birou, fiind încurajaţi de investiţiile în măsuri de siguranţă din partea angajatorilor şi de implementarea unui sistem de muncă hibrid. Companiile vor să-şi păstreze angajaţii şi să atragă noi talente, în contextul în care planurile ambiţioase de creştere pot fi limitate de lipsa resurselor umane. Astfel, vedem că majoritatea respondenţilor şi-au majorat bugetele de salarii pentru 2022 pentru a acoperi creşterea inflaţiei din a doua jumătate a anului. Iar un accent important este pus pe acordarea de beneficii, companiile incluzând tot mai multe opţiuni, în special din categoria sănătăţii şi stării de bine a angajaţilor”, a declarat Oana Munteanu, Director People & Organisation PwC România.

Doar 8% dintre respondenţi au implementat în prezent munca exclusiv de la distanţă şi 11% lucrează în totalitate de la birou, respectând prevederile legale.

Faţă de 2020, când incertitudinea era mult mai mare, iar angajaţii au preferat siguranţa locului de muncă, fluctuaţia de personal a fost în uşoară creştere în acest an. Astfel, 30% dintre respondenţi spun că a crescut semnificativ, 35% că nu sunt diferenţe notabile, 28% că a crescut moderat spre neglijabil şi doar 6% că a scăzut.

Deja 28% dintre respondenţi au crescut bugetul de salarii estimat pentru 2022 cu trei puncte procentuale, 15% cu până în trei puncte procentuale. În schimb 46% au păstrat procentul estimat de creştere salarială pentru 2022, 8% nu au luat o decizie încă, iar 1% l-au scăzut. Creşterea salarială medie în industriile respondente pentru 2022 este situată la 7%.

Cele mai mari rate de creştere ale bugetului de salarii pentru 2022 sunt în IT&Telecom de 8,6%, produse industriale de 8,5%, retail de 8,3% şi cel mai mic în asigurări de 4,6%.

Printre noile beneficii pe care angajatorii le-au introdus / majorat în pachetele angajaţilor se numără: extinderea pachetelor medicale, creşterea valorii tichetelor de masă, beneficii pentru munca de acasă, pachete de legate de starea de bine a angajaţilor (well-being), inclusiv la din punct de vedere psihologic, zile de concediu suplimentare sau reducerea programului de muncă pe perioada verii şi voucherele de vacanţă.

Priorităţile HR pentru 2022: dezvoltarea competenţelor angajaţilor şi a liderilor

În contextul schimbărilor aduse de pandemie, dar şi revenirii presiunii de pe piaţa muncii, primele două priorităţi enunţate de departamentele de HR pentru 2022 sunt atragerea şi dezvoltarea de competenţe critice pentru viitor şi dezvoltarea liderilor/succesorilor.

Acestea sunt urmate de acoperirea necesarului operaţional de forţă de muncă, creşterea productivităţii şi sau reducerea costurilor şi regândirea strategiei de compensare.

Studiul PwC România HR Barometru a fost derulat în perioada 12-21 decembrie 2021 pe baza informaţiilor furnizate de 71 de companii, din sectoarele: IT & Telecom, retail, FMCG, farmaceutic, servicii financiare, industrie şi asigurări. 17% dintre companiile respondente au peste 3.000 angajaţi, 20% între 1.001 - 3.000 angajaţi, 13% între 501 - 1.000 angajaţi, 32% între 101 - 500 angajaţi şi 18% sub 100 angajaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici