O porţiune de 7 kilometri de plajă între Mamaia şi Eforie Nord va fi reabilitată cu fonduri de peste 170 milioane de euro

Peste 170 de milioane de euro din fonduri europene vor fi investite pentru reabilitarea a şapte kilometri de plajă între staţiunile Mamaia şi Eforie, contractul fiind semnat luni de ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Urmărește
1062 afișări
Imaginea articolului O porţiune de 7 kilometri de plajă între Mamaia şi Eforie Nord va fi reabilitată cu fonduri de peste 170 milioane de euro

O porţiune de 7 kilometri de plajă între Mamaia şi Eforie Nord va fi reabilitată cu fonduri de peste 170 milioane de euro (Imagine: Adriana Neagoe/ Mediafax Foto)

Rovana Plumb a semnat contractul de finanţare a proiectului "Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanţa şi Eforie Nord", la sediul Administraţiei Bazinale Dobrogea – Litoral din Constanţa, spunând că după finalizarea acestui proiect suprafaţa plajei va creşte cu peste 33 de hectare între Mamaia şi Eforie.

"Semnăm prima fază a proiectului, care cuprinde zona litoralului de la Mamaia şi până la Eforie Nord, pe o lungime de 7,5 kilometri de plajă. Prin implementarea acestui proiect va creşte suprafaţa plajei cu 33,3 de hectare şi avem un impact de creştere a potenţialului de turişti în această zonă cu cel puţin 32.000 de turişti. (...) Încercăm ca prin investiţiile pe care le facem să redăm litoralului nu numai ecosistemul şi echilibrul acestuia, dar şi importanţa turistică necesară pentru a aduce cât mai mulţi turişti şi pentru a fi o zonă profitabilă", a declarat Rovana Plumb, la Constanţa, după semnarea acestui contract.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a spus că acest proiect este la fel de important ca autostrada pentru că degeaba se fac investiţii şi promovare dacă nu există plaje.

"Este cel puţin la fel de important ca autostrada pentru Constanţa. Ce s-a semnat astăzi şi lucrările care vor începe în toamnă sunt cel puţin la fel de importante ca autostrada. Degeaba facem promovare, degeaba facem investiţii dacă noi nu avem plaje pentru de fapt că oamenii vin aici pentru plaje. Restul infrastructurii este aferentă acestei plaje şi dacă nouă ne dispare plaja, atunci dispare tot ce înseamnă turism investiţii, locuri de muncă. Faptul că vor fi peste 30 de hectare de plaje în plus este un lucru extraordinar. Asta îi ajută şi îi stimulează şi pe investitorii privaţi ca să facă nişte investiţii pe termen lung pentru că nu se recuperează atât de uşor, cu sezonul care este de trei luni de zile, însă pe termen lung vor fi siguri că nu le va mânca apa temelia hotelului pe care îl ridică sau pe care îl renovează", a afirmat Radu Mazăre.

El a mai spus că îşi propune ca două dintre digurile care vor fi realizate în urma acestui proiect să fie transformate ulterior în insuliţe.

"Sunt în discuţii cu doamna ministru, cu cei de la Apele Române, pentru că proiectul prevede atât proiectare, cât şi execuţie, două dintre digurile acestea să fie, nu ştiu dacă integral cu banii din acest proiect, însă să le transformăm în insuliţe. Discutăm despre acest lucru de 5-6 ani, proiectul a fost semnat, va fi mult mai simplu, nu pot să spun că toată cheltuiala va fi din acest proiect. Dar două din aceste diguri vor fi transformate în insuliţe, una la plaja Modern, alta la începutul staţiunii Mamaia, în partea de sud", a menţionat Radu Mazăre.

Valoarea proiectului este de 170.450.084 de euro, din care 145.680.660 de euro finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune, 24.726.008 de euro finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat şi 43.416 de euro contribuţia beneficiarului (Administraţia Naţională Apele Române, prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral).

Prin acest proiect sunt propuse măsuri de protecţie a eroziunii costiere împotriva riscului de eroziune, pe o lungime de peste 7 kilometri de plajă, în cinci zone prioritare din partea sudică a litoralului românesc al Mării Negre: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord.

Investiţia ar urma să fie finalizată la sfârşitul anului 2015, iar începând de anul viitor ar putea începe un proiect similar şi în zona de sud a litoralului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici