O ţară care a aderat la UE la 6 ani distanţă după România a primit acceptul să adopte moneda euro. Ce i s-a transmis ţării noastre

Anunţ de la Bruxelles: de anul viitor, numărul statelor membre UE cu moneda unică se va extinde de la 19 la 20 de ţări.

Urmărește
18750 afișări
Imaginea articolului O ţară care a aderat la UE la 6 ani distanţă după România a primit acceptul să adopte moneda euro. Ce i s-a transmis ţării noastre

O ţară care a aderat la UE la 6 ani distanţă după România a primit acceptul să adopte moenda euro. Ce i s-a transmis ţării noastre

Croaţia poate adopta euro din ianuarie 2023. De anul viitor, numărul statelor membre UE cu moneda unică se poate extinde astfel şi mai mult, de la 19 la 20, cu condiţia ca două instituţii, Consiliul şi Parlamentul, să nu aibă nimic dimpotrivă. Comisia Europeană, în ultimul său raport de convergenţă, recunoaşte că Zagrebul are tot ce este necesar pentru a deveni parte a Eurolandului.

Ţara a aderat la UE în 2013

„Raportul - explică comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni - marchează un pas crucial şi istoric în călătoria Croaţiei către adoptarea monedei euro”. După ce a intrat în UE, în iulie 2013, în puţin mai puţin de 10 ani a reuşit să finalizeze procesul necesar pentru a face din euro moneda oficială. Un pas semnificativ înainte, salutat la Bruxelles şi pentru coincidenţele care fac evenimentul deosebit. „În anul în care am sărbătorit cea de-a 20-a aniversare a naşterii monedei euro ca monedă fizică, zona euro în ansamblu se poate aştepta acum să-şi ureze bun venit celui de-al douăzecilea membru”, notează Gentiloni.

Zagrebul, lăudat

Procesul include acum dezbaterea mai întâi în Consiliu, la nivelul miniştrilor economici ai ţărilor UE cu moneda unică (Eurogrup) şi la nivelul liderilor (Consiliul European). O decizie care este aşteptată în prima jumătate a lunii iulie, care va fi urmată de avizele Parlamentului European şi ale BCE. Executivul UE este convins că nu vor fi eşecuri, pentru că în ultimii ani autorităţile croate „au dat dovadă de mare angajament, diligenţă şi perseverenţă”, şi de aceea recunoaşterea este meritată. Finanţele publice sunt în regulă, ţara nu este supusă procedurilor de dezechilibre macroeconomice, preţurile sunt stabile, în ciuda inflaţiei galopante din cauza deteriorării situaţiei internaţionale.

Danemarca, opţiune de renunţare

Fiecare stat membru al UE este obligat să introducă moneda unică. Pentru Bulgaria (programată să introducă euro începând cu 1 ianuarie 2024), Polonia, Cehia, România şi Ungaria, mai este de lucru. Deşi a aderat la UE în 2007, cu 6 ani înaintea Croaţiei, România nu este încă pregătită să introducă moneda euro. Danemarca este singurul stat membru care are o opţiune de renunţare, ceea ce înseamnă că nu există nicio obligaţie pentru Copenhaga. Situaţia în Suedia este diferită. Spre deosebire de Danemarca, care a negociat posibilitatea de a rămâne la moneda sa naţională, suedezii s-au pronunţat împotriva introducerii euro la referendumul din 2003, care a respins moneda unică (55,9%).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici