OCDE a redus semnificativ prognoza privind creşterea economică globală

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a redus puternic prognoza de creştere economică globală pentru anul acesta şi anul viitor, în principal ca urmare a încetinirii marilor economii emergente, printre care India şi Brazilia, transmite Bloomberg.

Urmărește
85 afișări
Imaginea articolului OCDE a redus semnificativ prognoza privind creşterea economică globală

OCDE a redus semnificativ prognoza privind creşterea economică globală (Imagine: Shutterstock)

Astfel, economia mondială va creşte cu 2,7% în acest an şi 3,6% în 2014, estimează OCDE într-un raport publicat marţi.

În luna mai, organizaţia anticipa o creştere de 3,6% în acest an şi 5,8% anul viitor.

"Majoritatea economiilor emergente manifestă fragilităţi care nu le mai permit să crească în ritmurile anterioare. Au fost un important motor de creştere globală în vremuri tulburi. Acum, reciproca este valabilă, iar despre economiile avansate se poate spune că traversează din nou o perioadă bună", a declarat pentru Bloomberg economistul şef al OCDE, Pier Carlo Padoan.

Perspectivele mai slabe de creştere economică subliniază vulnerabilităţile persistente din economia globală, la cinic ani după falimentul Lehman Brothers, care a declanşat criza financiară mondială.

OCDE recomandă Băncii Centrale Europene să caute noi metode de relaxare a politicii monetare, în timp ce Rezerva Federală a Statelor Unite ar trebui să menţină pentru o perioadă considerabilă programul de stimulare a economiei prin achiziţii de obligaţiuni.

"Fed este într-o poziţie foarte delicată. Mulţi au fost surprinşi de reacţia majoră a pieţelor atunci când s-a vorbit prima dată despre reducerea programului de achiziţii de obligaţiuni. Fed trebuie să reevalueze reacţiile pieţei, astfel că orice decizie este mai dificilă. Dar reducerea va trebui să aibă loc la un moment dat", comenează Padoan.

OCDE anticipează că economia SUA, cea mai mare din lume, va creşte cu 1,7% în acest an şi 2,9% în 2014, prognoză similară celei înaintate în luna mai.

În cazul Indiei, forul şi-a redus aşteptările de la plus 5,7% în 2013 şi 6,6% anul viitor la o creştere de 3,4% în acest an şi 5,1% în 2014. Pentru Brazilia, prognoza a fost coborâtă de la 2,9% şi 3,5% la 2,5%, respectiv 2,2%.

OCDE recomandă guvernului japonez să trateze cu prioritate elaborarea unui plan credibil de consolidare fiscală cu ţinta de a trece pe excedent bugetar până în 2020, având în vedere că datoria publică a depăşit 230% din PIB. Organizaţia anticipează că economia Japoniei va creşte cu 1,8% în acest an şi 1,5% anul viitor.

În zona euro, OCDE anticipează o cotnracţie economică de 0,4% pentru acest an, urmată de o creştere de 1% anul viitor.

China va rămâne un motor al creşterii economice globale, potrivit prognozei OCDE, cu o creştere economică de 7,7% în acest an şi 8,2% în 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici