- Home
- Economic
- AŞGABAT, (19.11.2013, 19:12)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oficial UE: Există condiţii ideale pentru construcţia unei conducte de gaze trans-caspice
Şeful misiunii Uniunii Europene în Turkmenistan, Denis Daniilidis, a declarat marţi că în prezent există condiţii sunt ideale pentru construcţia unei conducte pentru transportul gazelor naturale pe sub Marea Caspică.
Urmărește
370 afișări
Oficial UE: Există condiţii ideale pentru construcţia unei conducte de gaze trans-caspice (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Conducta ar transporta gaze din Turkmenistan către Azerbaidjan şi apoi către clienţi din Europa Occidentală, ocolind Rusia, relatează RIA Novosti.
Daniilidis a arătat, la o conferinţă în domeniul petrolului şi gazelor din capitala turkmenă, că în prezent au loc negocieri referitoare la construcţia gazoductului şi că mai sunt de rezolvat câteva probleme importante înainte de semnarea unui acord.
În opinia sa, conducta trans-caspică poate fi construită înainte de finalizarea proiectului coridorului sudic, susţinut de UE, menit să creeze infrastructura necesară pentru transportul gazelor către Europa din regiunea caspică şi Orientul Mijlociu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Secțiile de votare s-au deschis în toată țara. Până la ora 13:00, prezența la vot este de 22,42 %. 4 milioane de români au votat
-
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
-
Incidente la Alegerile Prezidenţiale 2024: de la amenzi şi urne fără escortă poliţienească la Diana Şoşoacă filmându-se în cabina de vot / George Simion acuză nereguli la Roma: „Am văzut oameni care intrau câte doi în cabina de vot"
-
Judeţele cu cea mai mare şi cea mai mică prezenţă la urne pentru alegerile prezidenţiale 2024
Coridorul sudic a câştigat vizibilitate în luna mai, odată cu adoptarea, la un summit UE din luna mai, a unei strategii pentru dezvoltarea cu prioritate a infrastructurii enegetice până în 2020, a spus oficialul european.
Daniilidis a precizat că UE, Turkmenistan şi Azerbaidjan au convenit un acord, care va fi semnat spre sfârşitul acestui an, care prevede că orice conductă construită în regiunea caspică respectă cele mai ridicate standarde de mediu.
Gazoductul trans-caspic ar permite Turkmenistan-ului să evite Rusia atunci când livrează gaze Europei.
Autorităţile de la Bruxelles vor să reducă dependenţa Europei de livrările de energie ale Rusiei.
Şansele de construcţie a conductei ar putea fi afectate, totuşi, de statutul teritorial incert al Mării Caspice, care este împărţită de cinci ţări, Azerbaidjan, Iran, Kazahstan, Rusia şi Turkmenistan.
Rusia şi Iran insistă că este nevoie de acordul tuturor celor cinci state, înainte de începerea lucrărilor de construcţie a gazoductului.
Coridorul sudic pentru gaze este o iniţiativă a Comisiei Europene pentru aprovizionarea cu gaze din regiunea caspică şi Orientul Mijlociu.
UE a identificat un număr de state partenere pentru această iniţiativă, cum ar fi Azerbaidjan, Turcia, Georgia, Turkmenistan, Kazahstan, Irak şi Egipt. Uzbekistan şi Iran ar trebui să reprezinte, când condiţiile politice vor permite, surse importantă de aprovizionare pentru UE.
Uniunea Europeană a numit de importanţă strategică proiectele ITGI, Nabucco, White Stream şi Conducta Trans-Adriatică. Împreună, proiectele din coridorul sudic ar putea asigura capacitatea de transport pentru 60-120 de miliarde de metri cubi de gaze din regiunea caspică şi Asia Centrală, care să fie livrate direct Europei.
Citește pe alephnews.ro: Un polițist de frontieră, desemnat să protejeze secția de vot, s-a împușcat în cap în propriul autoturism. Incidentul a avut loc în comuna Frătești din județul Giurgiu
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Până la ora 10:00, 4,30% dintre alegători au votat la referendumul din București. Ce se întâmplă după referendum
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer prezența la vot. Cum stă Bucureștiul cu prezența la referendum?!
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe