- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (28.10.2015, 11:32)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Olteanu, BNR: România îşi riscă credibilitatea prin discuţii despre deficite pentru investiţii publice
Statul român nu reuşeşte să realizeze investiţii publice din resursele disponibile, în special fondurile europene, dar riscă să-şi "uzeze" credibilitatea prin discuţii despre investiţii publice iluzorii din bani împrumutaţi, crescând astfel deficitele, consideră viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
Urmărește
304 afișări
Bogdan Olteanu (Imagine: Publimedia)
"Noi chiar acum suntem blocaţi într-o dezbatere ideologică şi suntem blocaţi discursiv, şi nu acţional. Iată că discutăm de oprtunitatea dezvoltării prin deficite. Spun discursiv, şi nu acţional, pentru că noi nu ne reuşim investiţiile publice nici din resurse proprii, banii din darurile primite de la alţii, din fonduri europene, dar iată că ne ocupăm timpul şi ne uzăm credibilitatea vorbind despre iluzorii investiţii publice din bani împrumutaţi", a afirmat miercuri Olteanu la o conferinţă despre mediul de afaceri şi rolul său în echilibrul macroeconomic, organizată la BNR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
El a recomandat un pas înapoi spre buna guvernare, rezolvarea problemelor cu resursele disponibile înainte de a lua în calcul alte variante.
"Poate ar fi util un pas înapoi, dinspre dezbaterea ideologică către simpla bună guvernare. Să ne guvernăm noi bine, să ne facem treaba cu resursele pe care le avem şi apoi să trecem mai departe la alegeri. Dar înainte de a face alegeri, opţiuni, poate e bine să ne facem treaba", a menţionat Olteanu.
În urmă cu două zile, secretarul de stat în cadrul Departamentului pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public-Privat, Alexandru Năstase, i-a sugerat şefului reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote că CE ar putea accepta un deficit mai mare în cazul României, cu condiţia ca Guvernul să realizeze mai multe investiţii în infrastructură.
"Dacă, să spunem, Comisia Europeană şi FMI ar fi de acord cu un deficit de 3%, să spună Guvernului "OK, dar ar putea fi făcut doar dacă investiţi in infrastructură. Deci suntem de acord ca România să aibă un deficit mai mare, dar deficitul ar trebui să acopere mai mult investiţii în infrastructură decât în consum sau alte lucruri Este un gând personal. Astfel, aţi da un mesaj guvernului român că putem merge spre un deficit mai mare, ca alte state din Uniunea Europeană, dar numai dacă investim mai mult în infrastructură", i-a transmis Năstase la un forum adresat investitorilor străini.
În replică, Filote a dat un răspuns clar negativ unei astfel de propuneri, punctând că CE nu va accepta creşterea deficitului la 3% anul viitor, chiar dacă acesta ar acoperi investiţii mai mari în infrastructură, întrucât România trebuie să folosească la maxim întâi resursele pe care le are la dispoziţie, în principal fondurile structurale.
"La Comisia Europeană credem că răspunsul clar este Nu (pentru acordul CE privind creşterea deficitului la 3% din PIB - n.r.). Uitându-ne la experienţa din timpul crizei economice, cu economii care au crescut investiţiile bazate pe deficit, nu credem că asta este calea sănătoasă de a sprijini creşterea. Aş adăuga pentru cazul specific al României că nu vedem niciun motiv să acceptăm un asemenea târg înainte a vedea că statul foloseşte tot potenţialul pe care îl are", a precizat Filote.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe