OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie de la bursă, a raportat miercuri dimineaţă un profit net de 867 milioane de lei în prima jumătate din 2020, în scădere cu 56% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi afaceri de a 10 mld. lei, minus 11%.
„Măsurile rapide şi modelul de business integrat au contrabalansat parţial mediul nefavorabil. Valoarea investiţiilor de 0,6 mld lei, înscădere cu 31%”, sunt câteva precizări ale OMV Petrom în raportul semestrial publicat cu puţin timp în urmă la bursă.
În T2/2020, compania a raportat un profit net de 214 milioane de lei, în prăbuşire cu 74% faţă de acelaşi trimestru al anului precedent.
„Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a scăzut cu 32% comparativ cu T2/19, influenţată negativ de preţuri de piaţă mai mici ale mărfurilor şi volume mai mici ale vânzărilor de produse petroliere, doar parţial compensate de volume mai mari ale vânzărilor de gaze naturale şi electricitate”, menţionează reprezentanţii Petrom în raportul semestrial.
Cât despre dinamica semestrială, reflectată printr-o scădere de 56% a profitabilităţii şi de 11% a veniturilor, Petrom menţionează că valoarea vânzărilor a scăzut “ca urmare a evoluţiei negative a preţurilor de piaţă ale mărfurilor şi volumelor mai mici ale vânzărilor de produse petroliere, parţial contrabalansate de volumele mai mari ale vânzărilor de gaze naturale”.
„Izbucnirea globală a pandemiei COVID-19 continuă să aibă un impact major asupra evoluţiei economiei globale. În timp ce preţurile la ţiţei au crescut uşor în timpul celui de-al doilea trimestru ca urmare a reducerii ofertei, ele rămân în continuare semnificativ volatile. Creşterile recente ale cazurilor COVID-19 din întreagă lume ar putea duce la întârzierea redresării aşteptate a cererii, ca urmare a reacţiei guvernelor şi cetăţenilor. Astfel, consecinţele pandemiei COVID-19, amploarea şi durata efectelor asupra economiei nu pot fi estimate într-un mod credibil la acest moment. Totuşi, OMV Petrom monitorizează îndeaproape evoluţiile şi evaluează în mod regulat impactul asupra fluxului de trezorerie şi a lichidităţii Grupului”.
Pentru 2020, OMV Petrom preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi 40 dolari/bbl (2019: 64 dolari/bbl);
Marjele de rafinare sunt estimate a se situa sub valoarea de 4 dolari/bbl (anterior: peste 5 dolari/bbl; 2019: 4.67 dolari/bbl);
Ca urmare a impactului COVID-19, cererea de produse petroliere şi electricitate se estimează a fi sub nivelul înregistrat în 2019, în timp ce cererea pentru gaze naturale este estimata la un nivel similar cu cel al anului 2019, susţinută de industrii mari consumatoare de gaz (anterior – mult sub nivelul din 2019).
În iunie 2020, a fost instituit un program de ofertare a gazelor naturale (GRP), ulterior fiind eliminata obligaţia de vânzare pe piaţă centralizata. Desi apreciem paşii către o piaţă complet liberalizata, există unele provocări cu privire la aplicarea GRP.
„Ne aşteptam să generam un flux de trezorerie extins înainte de plata dividendelor pozitiv; având în vedere poziţia noastră financiara solida, am plătit în iunie dividende în valoare de 1,74 mld lei pentru anul financiar 2019, prin urmare fluxul de trezorerie extins după plata dividendelor a devenit negativ şi estimam că vă rămâne negativ pentru acest an financiar”, arată compania.
În privinţa proiectului Neptun Deep, compania spune că îşi menţine interesul. „Decizia finală de investiţie depinde de o serie de factori, inclusiv de un mediu fiscal stabil şi competitiv şi de dreptul de a comercializa liber gazele naturale”, explică Petrom.